Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Двамата предават най-ценните разузнавателни сведения на Русия, за да има тя шанс във войната срещу Османската империя

Братята Христо и Евлоги Георгиев изграждат най-мощна мрежа от над 2000 души, които подпомагат руското разузнаване във войните и битките с Османската империя.

"От приятелството със съучениците си Раковски, Ботьо Петков, до дружбата си с руския консул Найден Геров, с руските дипломати в Букурещ, Белград и европейските столици, с турските политици,

дипломати и лидери, братята изграждат невероятна мрежа от връзки - твърди Христо Тучев. - Мрежа, която в навечерието на Руско-турската освободителна война се превръща в най-големия разузнавателен коз за руското командване."

Христо и Евлоги са хората, които са информирали руската армия за всичко. Причината е, че са имали 2000 закупчици за продоволствията на турските гарнизони. Всички те са били в ежедневен контакт с местни доставчици, следели потоците с жито и храни към турската армия, движението на османските военни части и т.н.

Всички тези ценни сведения са постъпвали при братята и те са ги предавали на руската дипломатическа служба.

За Русия и Великите сили Христо и Евлоги са хората, които са представлявали България - и преди Кримската война, и след нея всички са комуникирали с тях.

Според Христо Тучев след Априлското въстание през 1876 г. Евлоги финансира, планира и подготвя делегация, която да информира всички западни държави за издевателствата на османския башибозук.

Делегацията се оглавява от Драган Цанков и се среща с императори и царе, влиза в редакциите на всички влиятелни вестници - от Австрия до Англия, за да разкажат за зверствата на турците в България. Същите емисари са изпратени и в Русия.

Кампанията им дава резултат и към съдбата на България вече има огромен международен интерес.

"Провеждат срещи с медии, с консули, с държавни глави, възбуждат общественото мнение за масовите кланета", казва Тучев. Евлоги не спира дотук, а прави всичко възможно чрез контактите си максимално да нагнети напрежението и в Русия.

Защо двамата са скрили личната си кореспонденция със заговорите, четете в хартиеното издание.