Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Кръгли сираци, те започват от нулата и един ден търгуват с цяла Европа, Русия, Близкия изток и Египет

Евлоги е роден на 3 октомври 1819 г. в Карлово. Още когато той и брат му Христо са съвсем малки, баща им умира. Умират и двете деца, които са малко по-големи от Христо. Майка им, съсипана от мъка, се мести с невръстните Евлоги и Христо в къщата на своя брат Христо Пулиев.

Когато Евлоги е на 12 г., а брат му на 7, майка им се разболява и не след дълго поема към отвъдното. Останали сираци, момчетата си обещават, че ще се концентрират върху единственото, което имат -

образованието

Ходят в българското училище в Карлово на Райно Попович. Проф. Андрей Пантев твърди, че тази школа е фокусна точка на цялата люпилня на българското Възраждане, започнало от Карлово.

"В това училище учат д-р Иван Богоров, даскал Ботьо Петков, Георги Раковски, Сава Филаретов, Гаврил Кръстевич и много други

възрожденски деятели

- казва Христо Тучев. - То формира у братята образованието като висша ценност. По стечение на обстоятелствата те не могат да преследват академична кариера, но кореспонденцията им свидетелства за владеенето на седем езика и за постоянния им интерес към знания."

Когато навършва 18-години Евлоги поема пеша към Румъния. Установява се в Букурещ и със скромните си средства започва търговия с кожи, гайтани и вълнени изделия.

Очевидно учителят Райно Попович е бил много вдъхновяващ, защото двамата братя не спират да учат през целия си живот и се превръщат в бизнесмени с невероятен размах.

"Те стават най-големите търговци и банкери в България и Румъния - твърди Тучев. - Търговската им дейност се простира от Лондон до Москва, Сирия и Египет. Това е феноменален пример за бизнес успех." Тандемът отваря офиси в Манчестър и Марсилия.

"Двамата братя са пример как

знанието може да те направи успешен

- допълва Тучев. - За разлика от тях родът Пулиеви по-скоро имат чорбаджийски манталитет, докато Евлоги и Христо са хора с мащабно мислене, с голям размах." Тандемът изгражда мощна империя, базирана на търговията, банкирането и финансите.

Това е най-забележителната по замисъл и размер бизнес организация на територията на България и Румъния през Възраждането. Създадена е от нулата и е плод на изключителния интелект, образование и почтеност на братята. Двамата са толкова коректни с партньорите си, че хора и фирми се надпреварват да им

поверяват свободните си средства

срещу лихва. В условията на един нерегулиран пазар единственият гарант на сделките е изрядната репутация на двамата братя. Те управляват чуждите пари като свои, купувайки и продавайки стоки, а след това изплащат на партньорите си печалба.

Тучев изследва част от сделките им и установява, че българските търговци в емиграция безрезервно са се доверявали на Евлоги. Дори са настоявали именно той да бъде универсален изпълнител на завещанията им. Тогава не е съществувала българска държава или друга институция, на която да поверят авоарите си.

"Това е недвусмислен пример за репутация, спечелена с почтеност - казва Тучев. - Самият министър на просветата през юли 1897 г., след смъртта на Евлоги Георгиев, в съболезнователно писмо до родственика Христо Пулиев оценява високо това, че Евлоги е съхранил в своите фондове даренията на родолюбиви българи. "Няма завет, в който да не е бил повикан за изпълнител и да не е принесъл неоценими заслуги както за опазването, така и за осигуряването на завещаните капитали," пише той.

Иновациите на предприемчивите братя не спират до тук. Те са първите,

въвели в бизнеса

си телеграфа

Чрез него следели котировките на борсите в Лондон и Марсилия и формирали цените на своите стоки в реално време.

Непрекъснато посещавали изложения в Европа, за да следят изобретенията и новостите в индустрията и земеделието.

Те първи започват да използват вършачки за обработка на житото и машини за дълбока оран в своите поземлени имоти в Румъния. До ден днешен се помни учудването на местните от тези нововъведения."

Затова убедено може да се твърди, че именно те са създатели на българската предосвобожденска икономика. На практика тяхната дейност определя структурата на износа ни през Възраждането.

Освен това състоянието им се е измервало със състоянието на една държава. Когато България изпитва финансови затруднения, те

финансират жп линията до границата,

защото държавата не разполага със средства. Наскоро открити документи в Букурещкия архив свидетелстват, че когато румънската държава изпада в тежка икономическа криза след Руско-турската война, Евлоги е помолен да отпусне на страната държавен заем. За целта изкупува значително количество румънски държавни облигации.

Братята работят много. Имали са писари, които са описвали под индиго цялата история на сделките им.

"В книгите им в архива всичко е разписано стотинка по стотинка," обяснява Тучев.

Защо братята избягват лукса и канторите им са скромни, четете в хартиеното издание. 

Двамата започват от нулата - с нищожен капитал, за да станат най-заможните търговци на Балканите.
Двамата започват от нулата - с нищожен капитал, за да станат най-заможните търговци на Балканите.
Гробницата на братята в Румъния.
Гробницата на братята в Румъния.