Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Кремъл заплашва България да не репресира Николай Малинов след завръщането му от Москва, където беше награден лично от президента Владимир Путин с орден "Дружба" на Деня на народното единство в Русия (4 ноември). Иначе щяло да има лоши последици за страната ни.

"Ние смятаме, че подобен жест на признание към заслугите на Малинов за единството на руския свят и за развитието на дружбата и сътрудничеството между нашите два народа по никакъв начин

не може и не трябва да бъде причина за някакво преследване

- заяви говорителят на Путин Дмитрий Песков в отговор на журналистически въпрос дали Кремъл се притеснява, че награждаването ще развали двустранните отношения, предаде ТАСС. - Това би било нелогично и това би имало твърде пагубни последици.

Напротив, разчитаме хора като Николай Малинов да получат възможност да работят и занапред в руслото на развитието на приятелските, отдавнашни, исторически отношения между народите на двете ни страни."

Тържествената церемония се случи няколко дни след като България експулсира руски дипломат заради подозрения за работа под прикритие.

От кадрите, публикувани на сайта на НД "Русофили", се вижда как пред огромно множество

руският президент стои мирно,

с прибрани до тялото ръце, докато българинът произнася благодарствена реч. Накрая двамата се ръкуват.

Орденът, с който си тръгна от Москва бившият червен депутат, се връчва за особени заслуги в укрепването на мира, дружбата, сътрудничеството и взаимното разбирателство между народите.

Докато в Москва течеше тържествената церемония, в София главният прокурор Сотир Цацаров поиска Инспекторатът към Висшия съдебен съвет да провери съдията от спецсъда Андон Миталов. Той е пуснал председателя на Национално движение "Русофили" Николай Малинов да пътува в чужбина от 1 до 5 ноември по предварителна програма с културни събития.

Навръх 9 септември Малинов бе арестуван

по подозрение в шпионаж в полза на Русия и оттогава има забрана за напускане на България. Според Цацаров русофилът е заминал извън страната в разрез със закона, защото не е поискал първо разрешение от наблюдаващия прокурор, а направо от съда.

Пред Путин и събралите се в залата Малинов съобщи, че

русофилите в България са 82%

и че увеличението им се дължи на работата на неговото движение. Пред тв "Русия 24" той категорично заяви, че ще се върне в България и ще продължи да работи за тази кауза.

Докато е бил в Русия, Малинов се е срещнал с ген. Леонид Решетников, който е с 10-годишна забрана да влиза в България. Отишъл му на гости на вилата. Тръгнал си чак по малките часове. Двамата хапнали, пийнали и отишли на руска баня, разказа обвиненият русофил пред агенция Блумбърг.

Ген. Леонид Решетников нашумя в България през 2016 г., когато се появиха информации, че се е срещал с лидерката на БСП Корнелия Нинова и от него дошло предложението кандидат за президент да бъде ген. Румен Радев. Решетников е бивш генерал от разузнаването,

завършил Софийския университет

"Св. Климент Охридски". Когато прокуратурата арестува Малинов на 9 септември, руският офицер го защити във фейсбук: "Американците започнаха операция за лов на руски шпиони в България".

Освен с генерала, шеф на общество "Двуглав орел", финансирано от милиардера Константин Малофеев, Малинов успял да поговори за няколко минути и с президента Путин.

"Дружба" не е единственият приз от Кремъл на бившия червен депутат. През 2017 г. Малинов получи държавната награда на Руската федерация "Медаль Пушкина", както и орден, посветен на 100-годишнината от Великата октомврийска революция. Връчи му ги премиерът Дмитрий Медведев.