Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Боян Слат създава иновативна платформа за почистване на боклука от океаните

Мегана Болимпали печели награда за млад учен за проекта си за по-евтин метод за съхранение на енергия

Когато е едва на осем години, Мери Копени пише писмо на Барака Обама, за да алармира за проблем със замърсена вода с олово в родния й град

Грета Тунберг вече е нарицателно. Младото момиче успя да вдигне толкова много шум около себе си. Това има своите плюсове, защото тя се опитва именно да привлече вниманието на хората. Но от друга страна прекаленото говорене за нея отмести фокуса от другите млади активисти. А те наистина променят света.

Боян Слат е име, което остава като че ли пренебрегвано заради това на Тунберг, въпреки че идеите на младежа са мащабни. Той е роден през 1994 г. в Холандия и още като ученик започва разработка на различни варианти за почистване на океаните от пластмаса. В своята лекция за платформата TED Слат е категоричен: "Някога е имало каменна епоха и бронзова епоха, а днес се намираме в пластмасовата епоха. Защото всяка година произвеждаме около 300 милиона тона пластмаса, част от която навлиза в реки, водоеми и в крайна сметка в океаните. Аз обичам да се гмуркам. При едно от последните ми пътувания в Гърция, докато се гмурках, видях повече пластмасови торбички, отколкото риба във водата. Казах си, че нещо трябва да се направи. Повечето от днешните учени смятат, че е важно да се съсредоточим върху превенцията и генериране на по-малко отпадък, а не да се опитваме да поправим нанесените щети. А всъщност да ги поправим е изключително важно."

Когато е само на 18 години, Боян поставя началото на проекта си за създаване на огромна система от плаващи бариери, благодарение на които да се събират отпадъците от водата. Учени от университетите в Делфт и Утрехт помагат на младежа в оценяване на количеството боклук в горните океански слоеве. Резултатът показва 7,25 милиона тона пластмаса за извличане през 2020 г. Това е равно на теглото на хиляда Айфелови кули. Момчето не се отчайва, а напротив – прави конкретен план за действие. Съсредоточава се върху “Голямото тихоокеанско сметище” – една от петте точки в Световния океан, където носени от теченията, се трупат огромни количества отпадъци. Конкретно това в Тихия океан се смята за три пъти по-голямо от територията на Франция.

"Изследователят и всъщност откривател на Голямото тихоокеанско сметище Чарлз Мур смята, че ще са необходими 79 000 години, за да изчезне този боклук – разказва Боян Слат. – Аз вярвам обаче, че Голямото тихоокеанско сметище може да се изчисти напълно само за 5 години. И това е разлика от 78 995 години." Освен това Слат иска не само да създаде уникална система за почистване на огромна океанска площ, но иска и да я направи екологична: „Целта ни бе да спестим огромни средства и емисии, затова се старахме да измислим вариант за фиксиране на бариерите към морското дъно, така че теченията да ги задвижват и да им помагат да вършат своята работа. Освен това бе изключително важно платформите да бъдат напълно самоподдържащи се, черпейки енергия от слънцето и теченията.“ Слат основава собствена компания Ocean Cleanup и успява да привлече инвеститори от цял свят, които влагат в проекта му над 30 милиона долара. Идеята му става реалност и системата е създадена. Дали ще бъде ефективна обаче, бъдещето ще покаже. Целта е да започнат да се изваждат пластмасови боклуци, които след това да бъдат продадени на компании, рециклирани и използвани отново. Слат е категоричен: "Това ще бъде една от най-големите спасителни операции за опазване на околната среда досега. Но когато създаваме такава промяна, неизменно ще дойдат и парите." Младежът е изчислил, че е възможно инвеститорите му да спечелят 500 милиона долара. Инициативата носи на Слат наградата United Nations Champions of the Earth.

През последните години популярност печели и Отъм Пелтие, която става активист за опазване на околната среда едва на осем. Тя се бори за съхранението на водите в Канада, както и за право на достъп до чиста питейна вода на всички жители. Още от съвсем малка обикаля из различни населени места първоначално в Онтарио, а по-късно и в цялата страна, за да говори с хората за проблемите с водата, както и да събере информация за това къде реално жителите имат пряк достъп до чиста вода. През 2016 г. се среща с премиера на Канада Джъстин Трюдо, за да обсъди с него проблемите с водата в страната. Когато е на 13 години, се изказва пред световните лидери на Общото събрание на ООН по въпроса за опазването на водите. Отъм заявява: "Моят народ има свещена връзка с водата и земята. Водата е толкова важна не само защото ние, хората, не можем да оцелеем без нея, но и Майката Земя не може. Майката Земя има силата да унищожи всички нас, хората. И ако продължаваме да я нараняваме, може и наистина да го направи. Нашите предци са ни завещали, че водата е жива, че има дух и трябва да се почита. Водата има невъобразима сила – тя може да се възстановява – изпарява се, но след това се връща като дъжд или сняг. Тя може да проникне навсякъде. Нашият живот е немислим без водата." Днес неслучайно наричат Пелтие "воден воин" и "адвокат на водата". Тя е и единствената канадка, номинирана за детската международна награда за мир.

Мегана Болимпали също се бори за правата на хората за достъп до чиста вода и евтино електричество. Още като ученичка по време на едно пътуване с дядо си из Индия тя е ужасена колко много хора се разболяват тежко заради липса на чиста вода. Тогава започва да разработва евтини филтри за вода. По-късно се посвещава върху друга цел – евтин начин за съхранение на енергия. 17-годишното момиче създава проект за суперкондензатори от по-евтини материали. Нейните прототипи са на стойност само по един долар, а имат ефективността на електрод на базата на платина. За постижението си Болимпали печели наградата за млад учен на фондацията на Intel. Освен че се е посветила на изобретенията си, тя участва в различни инициативи, за да насърчава младите момичета да се занимават с наука. "Просто трябва да откриеш какво ти носи страст – споделя Мегана. – След това много по-лесно ще намираш силите да се пребориш с трудностите. Колкото и просто да звучи, най-важното е да не се отказваш. Ако имаш търпението и готовността да пробваш отново и отново, нещата неизменно се случват. Помага също да мислиш извън границите, извън шаблона. С креативност и упоритост може да постигнете почти всичко."

През 2016 г. Барак Обама получава писмо от 8-годишно момиченце, което му пише по съвсем сериозен въпрос – водната криза във Флинт, Мичиган. Мери Копени изразява безпокойството си, че в питейната вода в града е установено замърсяване с олово. Проблемната ситуация е от повече от две години и над 100 хиляди жители са били изложени на високи нива олово. Тогавашният президент решава не просто да отговори на малкото момиче, но и директно да се срещне с нея. Благодарение на това, че около ситуацията се вдига много шум, са предприети незабавни действия. Мери остава известна като "Малката мис Флинт" и продължава да се бори за проблемите със замърсяването на водите. Всяка седмица публикува бюлетин, в който съобщава къде в страната има недостиг на питейна вода. Тя започва партньорство с компания за филтриране на течности за предоставяне на питейна вода в райони със замърсяване. Момичето споделя, че няма да се откаже да се бори за целите, в които вярва, и може един ден дори да стане президент.