Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

“Едно дете, един учител, една книга и една химикалка могат да променят света”, твърди нобеловата лауреатка Малала Юсафзаи

Шамма ал-Мазруй от Обединените арабски емирства става най-младият министър в света

Рут Уакука е част от кампанията на Джоан Роулинг против "доброволческия туризъм"

Само на седем години е Бана ал-Абед, когато започва да разказва своята история в туитър. С помощта на майка си, която е учителка по английски, малкото момиче споделя кадри и ужасяващи факта за живота в Алепо. Тя алармира, че светът заслужава да знае истината за страданието на децата на Сирия. Момичето разказва за глада и страха, за бомбардировките и смъртта. Профилът й става изключително популярен и печели над 350 хиляди последователи, а момичето влиза в класацията на "Тайм" за най-влиятелните личности онлайн.

За Бана обаче най-важното е, че семейството й успява да избяга от кошмара и да стигне до Турция. Миналата година малкото момиче издаде и първата си книга, в която описва колко страшно е да бъдеш бежанец. Тя дори бе поканена да участва в церемонията за връчването на наградите "Оскар" в САЩ. Тогава бе един от активистите от цял свят, участващи в изпълнението на песента Stand Up for Something. И днес момичето продължава своята борба за защита на децата в Сирия. Тя не спира да пише за ужасните условия за живот в страната и да моли световните лидери за помощ. Бана дори написа писмо до президента на САЩ Доналд Тръмп, в което го помоли да помогне на сирийските деца.

Най-високо оценената млада активистка неизменно е Малала Юсафзаи, която на 17 години получава Нобелова награда за мир и се превръща в най-младият носител на престижното отличие. Днес тя вече е на двайсет и две и името й се е превърнало в синоним на борец за правата на децата и жените. Тя се посвещава на тази мисия още когато е само на 11 години. Момичето от Пакистан започва да разкрива в поредица от публикации за Би Би Си ограниченията и жестокостта, пред които са изправени жените в родната й страна. Тя не се страхува да изразява мнението си свободно и да заяви: "Образованието дава сила на жените. Талибаните затварят училищата за момичета, защото не искат жените да са силни." Един ден обаче автобусът, с който отива на училище, е спрян от талибани, които нахлуват вътре и прострелват Малала в главата. Момичето веднага е откарано в болница. Прекарва известен период в кома, но в крайна сметка оцелява. Именно фактът, че преживява ужаса, но не се отказва от борбата си, привлича световния интерес към нея. Тя получава убежище във Великобритания и продължава още по-усилено да алармира за ставащото в Пакистан. Дава интервюта, изнася речи, написва книга. Нейни са думите: "Мислеха си, че ще ни накарат да замълчим с куршуми, но не успяха. Да вземем книгите и химикалките си. Това са най-силните оръжия. Едно дете, един учител, една книга и една химикалка могат да променят света." И до днес Малала продължава своята мисия и вдъхновява хора от различни страни да бъдат смели и да се борят за правата си. Тя основава Malala Fund, който има за цел всички момичета по света да имат достъп до образование.

За това се бори и 8-годишната Хавана Чапман-Едуардс. Нейното мото е "Момиче с книга е момиче, което не може да бъде спряно". Тя става популярна още на седем години, когато е най-младият участник в националния ученически протест в САЩ за строг контрол върху оръжията. Хавана всъщност бе единствената представителка на начално училище в шествието. Хавана вярва, че сигурността и спокойствието в училище са от основно значение. Тя се бори за право на достъп до образование на всички. Момичето е дъщеря на учител и въпреки крехката си възраст е пътувала много по света. Тя разказва пред Teen Vogue: "Била съм в 26 страни и това, което ме порази, беше колко много момичета нямат право или възможност да ходят на училище. Това е ужасно! Всеки трябва да има достъп до образование, до книги." Хавана вярва, че именно чрез книгите всяко момиче по света би могло да се развива и да получи възможност за по-добър живот. Момичето стартира акаунт в GoFundMe, за да финансира кампания за осигуряване на учебници, книги и работни материали за момичета в неравностойно положение. Хавана разкрива, че мечтае да порасне по-бързо, за да бъде приемана по-сериозно от възрастните и най-вече – за да има право да гласува.

Шамма ал-Мазруй пък е най-младият министър в света. Тя е само на 22 години, когато е назначена за министър на младежта в Обединените арабски емирства. Неслучайно й е отреден такъв пост – от години Ал-Мазруй се бори за правата на младите в емирствата и води кампании за насърчаване на тяхното ангажиране в социалния и политическия живот. Тя има в актива си и впечатляваща академична кариера - бакалавърска степен от Нюйоркския университет в Абу Даби и магистърска степен от Оксфордския университет. Говори свободно арабски, английски, френски и китайски. Затова вярва, че образованието е ключът към по-добър живот. Част от работата й като министър е именно за предоставяне на повече възможности за качествено образование на младите.

Рут Уакука е посланикът на Кения за One Young World. Младото момиче, което е израснало в сиропиталище, днес се бори за правата на децата в страната си. Рут е доброволец, но се стреми не да привлече повече доброволци, а напротив – да покаже колко опасно е показното "правене на добро". На конференцията на One Young Worl тя бе част от група активисти, които се обявиха против "доброволческия туризъм". Сред тях бе и писателката Джоан Роулинг. Рут разказа за детството си и как тя и другите деца са били третирани като животни. Тя е била настанена заедно с трима от братята и сестрите си в сиропиталище в Найроби. То е привличало поток от хиляди туристи годишно, но това всъщност е имало и много негативи.

Самата Рут има живи родители, но въпреки това те са я оставили в сиропиталището. Момичето разказва също, че потокът от туристи само е причинявал стрес за децата, които са били карани да се снимат с тях и винаги да благодарят и да се усмихват. Тези хора обаче не са им носели обич или грижа, а само пари и след това са си отивали – като всички останали в живота им. "Домът беше близо до резерват за жирафи. Така че можете да си представите колко много хора идваха. Снимаха се първо с жирафите, след това идваха да се снимат и с нас. Не бива децата да бъдат превръщани в туристическа атракция!", категорична е Уакука. Точно заради това Рут е част от кампанията на писателката Джоан Роулинг #HelpingNotHelping, която има за цел да насърчи младите да не пътуват като доброволци в сиропиталища в Африка, защото в желанието си да направят добро, всъщност само подпомагат злоупотребата и трафика с деца. Проблемът е, че когато получават големи дарения, сиропиталищата се превръщат в примамлив бизнес и някои от тях се създават не като дом, а като място за експлоатация на децата. Според активистите трябва да се работи в посока подпомагане на родителите да отглеждат децата си, а не насърчаването им и понякога дори принуждаването им да дават децата си в такива сиропиталища.