Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Бойко Борисов и депутатът от ГЕРБ Тома Биков в партийната централа в нощта на изборите. На брифинг пред сградата Борисов отказа да отговаря на въпроси на журналисти от Би Ти Ви. Снимка ДЕСИСЛАВА КУЛЕЛИЕВА
Бойко Борисов и депутатът от ГЕРБ Тома Биков в партийната централа в нощта на изборите. На брифинг пред сградата Борисов отказа да отговаря на въпроси на журналисти от Би Ти Ви. Снимка ДЕСИСЛАВА КУЛЕЛИЕВА

Сигнал в ЦИК срещу Би Ти Ви за предизборна агитация в неделя ще подаде партия ГЕРБ, обявиха от партийната централа. А още в изборната нощ министър-председателят и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че се е разсърдил на телевизията.

“С вас не

разговарям”,

бе отговорът на

премиера

към журналист

от телевизията

в изборната нощ.

Като телевизионен “Костинброд” пък окачестви репортажите на Би Ти Ви пиарът на ГЕРБ Никола Николов още в неделя, преди да бъде сложен край на гласуването. Той направи това през фейсбук профила си.

“Тотално

хейтърски

материали за

София и другите

големи градове.

Провокация!

Насаждане на внушения! Опит да влияят на вота на избирателите три часа преди края на изборния ден!”, написа още Николов.

Отново във фейсбук още в неделя към обвиненията, че Би Ти Ви прави незаконна агитация, се присъединиха и други активисти на управляващата партия. Сред тях бе и депутатът Тома Биков.

“Ако бТВ искаше

да участва в

изборите, да

беше се

регистрирала”,

написа той.

Хората на Бойко Борисов са ядосани от репортажи на телевизията, излъчени между 16 и 19 часа в изборния ден. В тях се описвали проблеми на подбрани областни градове с досегашни кметове от ГЕРБ. Те са били част от преките включвания на журналисти на Би Ти Ви от областните градове в страната. 22 от 28 областни града до момента бяха управлявани от кметове на ГЕРБ след разгромната победа на партията през 2015 г.

В репортажа за София бил показан ремонтът на “Граф Игнатиев”, а на екрана било изписано “Хубаво е, но не е готово” и “Гаф след гаф”. Ремонтът на “Граф Игнатиев” бе направен в последната година от мандата на Йорданка Фандъкова, която в неделя стигна до балотаж за нов мандат.

Репортажът за Варна пък бил посветен на новия булевард “Васил Левски” и в него се припомняли всички неудачи на строежа. Заради обвинения на местни хора, че булевардът се наводнява, на екрана било изписано: “Тече, всичко тече”. Построяването на булеварда бе една от гордостите на кмета на Варна Иван Портних.

Портних също участва в изборите за нов мандат като кмет и стигна до балотаж.

Материалът за Русе пък бил посветен на мръсния въздух, а в репортажа се показвали снимки от протестите през 1989 г., от които тръгна недоволството, довело до свалянето на режима на Тодор Живков. Досега градът бе управляван от кмета на ГЕРБ Пламен Стоилов, а кандидатката на управляващите Диана Иванова стигна до балотаж с кандидат на БСП.

Репортаж в изборния ден за Благоевград пък бил по темата как общината е инвестирала във водопровод за минерална вода, който да захранва общински басейн, но вместо това той захранва хотелите на общински съветници в града. Кмет на областния град е Атанас Камбитов (ГЕРБ), който също отива на балотаж.

Борисов бил

вбесен и от

твърдения,

че правителството нарочно било отпуснало парите за компенсация на стопаните на избитите заради свинската чума прасета.

Премиерът много се ядосал и на твърденията в кореспонденциите от Сливен, че общината е фалирала. Според ГЕРБ именно техният кмет и кандидат за нов мандат Стефан Радев вдигнал общината на крака и я измъкнал от свръхзадлъжнялостта, в която била изпаднала преди 2015 година.

От Хасково пък телевизията излъчи репортаж за злоупотреби с общински жилища и с пари от лихвоточки. Скандалът датира от седмица преди изборите. Схемата е действала от 10 години, посочи в репортажа си Би Ти Ви. През 2015 г. този град също бе спечелен от ГЕРБ, но партията сне доверието си от кмета Добри Беливанов преди години, а в неделя на първи тур победи новият кандидат на управляващите Станислав Дечев.

Подобни репортажи за проблемите на областните градове бяха излъчвани и преди всеки дебат, който Би Ти Ви организираше по време на предизборната кампания.

Чашата на

Борисов обаче

преляла, когато

материалите

били излъчени и

в деня на вота

Според него това вече не било вземане на страна в кампанията от телевизията, а пряка агитация срещу кандидатите на ГЕРБ в деня на изборите и опит да се повлияе на избирателите. Още повече че репортажите и кореспонденциите били излъчени в последните 3 часа от гласуването.

В понеделник от телевизията отказаха коментар на обвиненията от страна на ГЕРБ с мотива, че все още при тях нямало получена официална жалба.