Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

"Ислямска държава" използва хаоса от нахлуването на Турция в Сирия, за да овладее контрола над затворническия лагер, в който се държат десетки хиляди жени и деца на джихадистите.

Кюрдските сили, които охраняват лагера Ал Хол, са били разсеяни от турската офанзива. Някои от охранителите са били спасени, но други са били нападнати и заляти с бензин, а тялото на 10-годишно дете е намерено в раница, споделиха охранители пред журналист от "Таймс", който посетил лагера.

Жена, която е администратор в лагера, сподели: "Страх ме е, че ще ми отрежат главата. Когато затворниците разбраха за турската инвазия, започнаха да атакуват постовете на охранителите. В един момент бях нападнала от жена и двете й дъщери - едната си заби зъбите в ръката ми, а другата изля гориво върху мен."

Вчера страховете от пробив на "Ислямска държава" се засилиха, ккогато висш американски служител заяви, че повече от 100 джихадисти са избягали от затвора. Но Тръмп заяви, че някои от избягалите терористи вече са задържани: "Ако се случи нещо - Турция е там, за да си ги прибере."

Лагерът е дом на около 71 400 души, предимно съпруги, вдовици и деца на бойците от терористичната групировка. Той разчита на международна помощ, храна понякога е оскъдна, а водата, използвана за пиене - замърсена, информира "Дейли Мейл".

Повечето задържани в Ал Хол са жени и деца от Сирия и Ирак.

Миналия месец 16-годишно момиче от лагера е било намушкано многократно. Кюрдските пазачи са опитали да я спасят, като са я откарали в болница, но тя е починала. Този месец полицията щурмува в Ал Хол, за да спаси две жени, осъдени на смърт, според ислямските закони, а привържениците на ИДИЛ атакуваха органите на реда с ножове и пистолети.

Смята се, че в различни лагери в Сирия над 10 000 сирийски бойци, както и около 2000 чуждестранни.

Лидерът на "Ислямска държава" Абу Бакр Ал-Багдади, който все още е на свобода, призова своите привърженици миналия месец да атакуват лагерите и да освободят задържаните.

Критиците на Тръмп изразиха опасения от пробив и възраждане на ДАЕШ, откакто американския президент разпореди американските сили да излязат от Сирия по-рано този месец.