Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Новоизлюпената звезда Александър Усик може да докара повече пари на акулите в бизнеса и те търсят начин как да заобиколят законните претенции на Пулев

В света на професионалния бокс две плюс две много често не прави четири. В това имаше възможност да се убеди Кубрат Пулев през последните години. Кобрата отдавна е със статут на задължителен претендент за световната титла, но актуалните шампиони все си измислят причина да избегнат пряк сблъсък с него.

Нещо подобно е на път да се случи и този път, след като Анди Руис и Антъни Джошуа си правят оглушки за мач с българския боксьор, въпреки че уж са задължени от законите в този спорт. Мексиканецът и британският му съперник си организираха мегасблъсък за 7 декември. Мачът ще се проведе в Саудитска Арабия, а

звездите на шоуто буквално ще

бъдат позлатени.

За победителя ще остане лъвският пай от приходите и задължението да се бие с Кубрат Пулев не по-късно от 31 май 2020 г. Такива поне бяха плановете до момента, в който на големите акули в бизнеса не им замириса на нова и по-сочна плячка.

Става дума за украинеца Александър Усик, когото специалистите обявиха за новото чудо в световния бокс и за достоен наследник на Владимир Кличко. 32-годишният татуиран здравеняк спечели каквото имаше да се печели в полутежка категория, завоювайки титлата абсолютен шампион, и тази година реши да се премести в тежката категория, където са и големите пари. Мнозина очакваха с интерес дали олимпийският шампион от игрите в Лондон през 2012 г. ще се справи с новото предизвикателство, но засега отговорът е по-скоро положителен. Усик направи успешен дебют срещу коравия американец Чаз Уидърспуун и моментално поиска мач за световната титла.

Претенциите му изглеждат твърде нахални,

при положение че едва ли не онзиден влезе в клуба на големите.

Главните действащи лица в световния бокс обаче не мислят така. След само една победа украинецът се оказа задължителен претендент за титлата на WBO, която в момента е притежание на Анди Руис. Това означава, че победителят от мача в Саудитска Арабия по документи ще трябва да се изправи срещу Усик, за да защити пояса. В същото време Руис или Джошуа (който победи) е

длъжен да

се боксира и

с Кубрат Пулев.

В случая парите ще определят кой мач е "по-задължителен".

Индикациите са, че от щаба на двамата боксьори ще предпочетат Александър Усик. Наследникът на Кличко много далновидно подписа договор с мениджъра Еди Хърн, който защитава интересите и на Джошуа. От лагера на Руис също се надяват да изкарат повече пари, ако организират мач с украинеца, който не познава вкуса на загубата. При подобен развой на събитията със сигурност Кобрата и хората от щаба му ще предизвикат международен скандал, тъй като за пореден път финансовите интереси ще изместят чисто спортно-техническите в професионалния бокс.

Самият Усик показва изключителна самоувереност, при положение че е спечелил само една победа в по-горната категория. На младини той тренира футбол и въпреки обещаващата кариера решава да нахлузи ръкавиците. Хората около ринга го описват като изключително силен физически боец, който затруднява съперниците с обратния си гард.

"С победите си досега доказах, че не говоря празни приказки. Заслужавам да се бия срещу най-добрите в тежка категория. Голямата ми цел е да спечеля световните титли в тежката категория, както го направих и в полутежката", казва Александър Усик. До този момент с подобно постижение са се отчели Дейвид Хей, а преди него и Ивендър Холифийлд.