Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Родителите й бягат от България заради смяната на имената по време на Възродителния процес

BG произходът й става повод да обиждат Симай Расимоглу в социалните мрежи на "грозна българка"

В южната ни съседка титлата отваря много врати и е най-прекият път към охолния живот

Кое е това момиче? С това заглавие излизат десетки медии в Турция ден след като 22-годишната Симай Расимоглу е провъзгласена за новата "Мис Турция". За часове непознатото до този момент име става известно в цялата страна.

В социалните мрежи се сдобива с хиляди последователи в рамките на часове, а любопитните погледи искат да разберат как едно момиче, дете на имигранти, става носителка на най-престижната титла за красота в страната. В историята на конкурса тя е първата победителка от имигрантско семейство.

За една нощ 22-годишната Симай си навлича и любовта, и омразата на Турция. За някои е красавица, за други напълно неподходящ избор на журито. В официалната фейсбук страница на конкурса, както и в нейните лични профили могат да се прочетат много обидни думи.

Високият й ръст от 188 см става причина за подигравки, а произходът й – за неодобрение. Един от коментарите тя ще помни дълго. "Грозна българка".

Съдбата на най-известното момиче в Турция в този момент е тясно преплетена с България. Ако по време на Възродителния процес родителите й не бягат завинаги, Симай можеше и да е "Мис България". Само че сега е разпъвана на кръст заради външния си вид и потекло.

Медиите не спират да анализират дали решението на журито е било справедливо. Появяват се дори хипотези, че изборът на момиче с родители имигранти е целенасочен, за да се покаже толерантността на Турция пред света по време на състезанието "Мис Свят", което ще се проведе в Лондон.

Расимоглу се представя и чувства като туркиня, но не забравя българските си корени. Родителите й са родени тук. Баща й е от Джебел, майка й от Момчилград.

На 19 май 1989 година бащата на Симай - Нихат, е на площада в Джебел. По това време той не е женен, дори все още не познава бъдещата си съпруга. Отива на площада със своите родители. Всички жители на родопския град излизат на бунт срещу Възродителния процес. Имената им вече са сменени, времената са размирни, обявени са за врагове на държава. След кървавия сблъсък именно на площада в Джебел между Народната милиция тогава и местните жители, започва безпрецедентната бежанска вълна към Турция.

Семейството на Нихат е сред първите, които преминават границата дни по-късно в посока Турция. Заселват се при роднини в Бурса. Подобна е и съдбата на всичките му роднини. Никой не остава тук. По същото време едно момиче от Момчилград – Гюлджар, преживява същата съдба. Напуска страната без любимите си вещи и заживява в турския град. Там майката и бащата на Симай се срещат и споделят общо минало и бъдеще. Годините за българските изселници са трудни и гладни. Оцеляват ден за ден. Никога не се завръщат да живеят отново в България. От свои близки получават информация, че в Джебел ги чака само бедност и низане на тютюн.

В Бурса дните

също не са лесни.

В началото са живели няколко семейства в малък апартамент. Въпреки бедността родителите на Симай успяват да завършат училище и постепенно да уредят живота си. Тя се ражда точно десет години след като родителите й си тръгват от България.

"Майка ми и баща ми са родени в България. Идват в Турция през 1989 година. Тук се запознават и се женят. Все още ходим в селото ни в България всяко лято", споделя Симай пред вестник "Хюриет" малко след като е спечелила титлата. Пред изданието тя говори още за миналото си - родителите й са имали труден живот и са положили много усилия и лишения, за да имат възможности тя да получи добро образование и бъдеще.

"Учих интериорен дизайн още в гимназията. След това завърших Университета Улудаг, катедра "Архитектурна реставрация". Работя в офис за интериорен дизайн, но съм реставратор.

Не съм интериорен дизайнер,

както прочетох вече за себе си, позволете ми да поправя тази информация", разказва за себе си победителката пред турските медии. Университетът в Бурса е един от най-реномираните в страната. Симай намира работа още по време на следването си. Колегите й я убеждават, че има качества да се яви на конкурса "Мис Турция".

Подава си документите, но е на път да се откаже още на кастинга. Тогава разбира, че почти всички останали участнички са професионални модели. До този момент тя никога не е стъпвала на моден подуим. Близките й я убеждават поне да опита. Организаторите виждат в нея нещо различно. Кастинг директорът на конкурса казва, че тя е истинско откритие.

"Много съм щастлива, много съм горда. За мен е част да представя моята страна пред света". Това са първите й думи, след като слага короната. Но не успява с тях да спечели любовта на цялата страна.

"Предишните ни миски бяха наистина много красиви. Сега липсва тази красота", "С тези 188 сантиметра не носи женски финес", "Първо да си оправи зъбите. И очите, и веждите и носът й не са хубави. Не ми харесва". "Оправете си спешно носа и зъбите и тогава ходете по конкурси". Това са само част от обидните коментари по неин адрес. Расимоглу се изправя срещу тях с готовност да се защити. "Зачитам мнението на хората. Но красотата е относително понятие.

За някои едно е красиво, за

други грозно.

Но това не намалява мотивацията ми. Вярвам, че мога да направя добри неща и това състезание наистина е от значителна важност за мен и бъдещето ми. Нямам намерение да се подлагам на естетични корекции. Носът ми е извит, зъбите ми също ще останат така", защитава името си Симай. Нейна снимка в профил, на която се вижда извитият й нос, не спира да обикаля медиите и социалните мрежи в страната. Родителите й са дълбоко наранени от коментарите в социалните мрежи. Майката на Расимоглу всеки ден пише окуражителни думи за дъщеря си.

Интересът към Симай е огромен, защото в Турция конкурсът е от национално значение. Всяка дума и всеки жест на победителката се следи изкъсо и при най-малкото неспазване на правилата титлата се отнема. Всички в страната знаят, че конкурсът е следен с интерес от президента Реджеп Ердоган и ако той не хареса победителката, проблемите за нея започват. Две момичета досега са се прощавали с конкурса заради него и дори са били на крачка от затвор.

През 2015 година "Мис Турция 2006" Мерве Буюксаръч е осъдена за обида към президента на страната Ердоган. 27-годишната красавица получава условна присъда от 14 месеца. Тя е публикувала в инстаграм сатирична поема, пародия на националния химн, която критикува президента.

Короната на друга миска бе отнета заради неин пост в туитър. 18-годишната "Мис Турция 2017" Итир Есен е споделила туит във връзка с опита за преврат в страната през 2016-а година. В него тя сравнява менструалния си цикъл с пролятата кръв на "мъченици".

"Цикълът ми дойде тази сутрин, за да ознаменува мъчениците от 15 юли. Почитам деня чрез кръв, като нашите мъченици”. Турският президент често нарича "мъченици" загиналите защитници на властта, срещу която бе опитът за преврат. Организаторите на конкурса веднага излязоха с декларация, че туитът е неуместен и отнеха короната на Итир Есен. Сред миските Ердоган има и своята любимка – това е Амине Гюлсе.

Носителната на Мис Турция 2014 е една от най-извесните модели и актриси в страната, а Ердоган бе кум на сватбата й с футболиста Месут Йозил.

В Турция са категорични, че престижната корона отваря много врати, а ако Семай се представи достойно на "Мис Свят", тя със сигурност ще получи държавни облаги.