Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Под великолепния площад "Свети Петър" във Ватикана изобилства от подземни галерии и тунели с обща дължина 16 км, а върху крепостните стени е построен таен коридор. Направен е така, че да изглежда част от укреплението, но в случай на внезапно нападение папата е могъл да избяга през него.

Името му е Пасето ди Борджо (на италиански "пасето" означава малък коридор, а "Борджо" е името на квартала, в който се намира - бел. ред.).

Секретният тунел е дълъг 792 метра. Той минава покрай Старата ватиканска стена и свързва двореца на папата със замъка "Сант Анджело". Строежът му започнал около 850 г. и приключил чак през 1277 г. от папа Николай III. През 1492 г. коридорът е завършен по времето на папа Александър VI, който в светския си живот е бил Родриго Борджия. Отгоре бил покрит с арка.

Едва ли представителят на династията на Борджиите е предполагал, че само 2 години по-късно ще му се наложи лично да провери дали може да се спаси през тунела. През 1494 г. френският крал Шарл VIII нападнал Ватикана по време на похода си към Неапол.

Тогава Пасето ди Борджо, в който могат да вървят не повече от двама души един до друг, послужил за бягството на папа Александър VI. Той успял да стигне благополучно до замъка "Сант Анджело", построен от римския император Адриан като мавзолей за себе си и за семейството си. По-късно е превърнат в истинска крепост.

Затова именно там са били скрити златото и архивът на Ватикана, а същевременно точно заради дебелите си стени сградата била използвана като съд и за

Какво се случва след бягството и кой друг папа е успял да се измъкне оттам, четете в хартиеното издание на сп. "Космос"