Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Снимки: Бойко Борисов/Фейсбук
Снимки: Бойко Борисов/Фейсбук

Строим две газови магистрали, за да си върнем мястото като газоразпределителен център, казва примиерът

Две газови магистрали строи България и така дава възможност страната ни да се върне на мястото си като газоразпределителен център. Това коментира премиерът Бойко Борисов при пускането в експлоатация на първия етап от проекта за разширение на газопреносната инфраструктура в страната по трасето на "Балкански поток". Това са 11 километра от българо-турската граница до компресорна станция "Странджа". При нея е изградена и първата газоизмервателна станция в България. Инвестицията от 76 млн. лв. е на "Булгартрансгаз".

Другата седмица ще ви покажа интерконектора с Гърция. Сега може да се състезаваме по лотове - гръцкото и сръбското направление. Имаме две газови магистрали. Това много политици са го говорили, но ние го изпълняваме, за да може в следващите години новото поколение да получава такси от транзит. Докато другите говореха, ние строяхме заяви премиерът.

Преди това, в джипа, шофиран от Борисов и в който са вицепремиерът Томислав Дончев и шефът на "Булгартрансгаз" Владимир Миланов,  Дончев коментира - "такова полагане на тръби е, че не ни стигат заварчици".

"Най-важното е, че върху тези площи вече се засява пшеница, царевица и вече не ги виждаш тръбите. Казвам го заради еколозите. На практика за една година няма разлика в хумуса на почвата. Селскостопанските производители може да използват почвата както намерят за добре", коментира Борисов.

В официалното откриване участваха още  вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на енергетиката Теменужка Петкова, зам.-министърът на енергетиката на Саудитска Арабия Аабед Абдулах Алсаадун, посланикът на Руската федерация у нас Анатолий Макаров, държавният секретар по информацията и международното представителство на Унгария Тамаш Менцер, представители на местната власт, депутати и други.

"С реализацията на тези проекти осигуряваме възможност българската икономика да повиши своята конкурентоспособност, използвайки евтина суровина, а съседните ни държави също да се възползват от конкурентни доставки", посочи пред участниците в церемонията министър-председателят Бойко Борисов. Той акцентира върху ключовата роля на нашата страна като основен газоразпределителен център, от което ще имат полза и съседните държави в региона. "Геостратегическото положение на България осигурява дългосрочни предимства за страната. С изграждането на газовата инфраструктура създаваме условия бъдещите поколения да се възползват от тези предимства", посочи Борисов.

Той поясни, че предложил проектът да се нарича "Балкански поток", защото показва добра черта на балканските страни за разлика от лошата - непрекъснато да се състезават коя е по-силна и накрая да се сбият. Затова "Балкански поток" е много добро име, каза той.

Борисов оприличи проекта на политическа магистрала, защото от него нататък започва войната в Сирия. Той смята, че където има големи икономически интереси и газопроводи, няма война, "затова още по усилено строим".

При откриването Калин Пешов, председател на УС на „Главболгарстрой“ (строител на първия участък) заяви, че  такова съоръжение за измерване не е правено никога в България, съединени са машини от всички водещи производители в света. Преди това, в джипа, Малинов обясни, че досега измервателните станции са били на територията на съседни страни. Пешов казва, че това е уникално съоръжение. При влизането в газоизмервателната станция пък Борисов реагира - немски филтри, американски компресори, руска газ, български строители и български тръби. Как е Анатолий, обръща се той към руския посланик. Докарваме втечнен газ от Америка, транспортираме руски газ.

Посланик Макаров заяви по време на церемонията, че това е малък, но крайно важен участък на газотранспортната инфраструктура. Със свързването на страната към "Турски поток"  ще получавате синьо гориво по нов маршрут и ще станете един от най-големите разпределителителни центрове в региона. В интерес на България е да построи бързо и качествено останалата част от газотранспортна инфраструктура. Новият газопровод ще е принос за развитието на България, ще способства за просперитета й, ще стимулира привличането на инвестиции, каза още той.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова пък припомни, че проектът се строи стриктно по европейски правила.

Гледам и не вярвам на очите си, казва премиерът и добавя към гостите: Продължаваме, сега отиваме към Кнежа (където е започнало строителството на северната част от Провадия до сръбската граница).

Премиерът Бойко Борисов се включи на живо във фейсбук на път за откриването на разширението на газопреносната мрежа по трасето на „Балкански поток“ КАДРИ: Фейсбук/Бойко Борисов
Премиерът Бойко Борисов се включи на живо във фейсбук на път за откриването на разширението на газопреносната мрежа по трасето на „Балкански поток“ КАДРИ: Фейсбук/Бойко Борисов
На официалната церемония по откриването на "Балкански поток" го посрещна руския посланик Анатолий Макаров.
На официалната церемония по откриването на "Балкански поток" го посрещна руския посланик Анатолий Макаров.