Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Не могъл да бъде с костюм, защото му забранили внасяне на официалните дрехи по време на свиждането в събота

Иска разпит на премиера Борисов и бившите министри на вътрешните работи и икономиката Цветан Цветанов и Трайчо Трайков

Бизнесменът Николай Банев описа как зад решетките ловят хлебарки и мишки със саморъчно направени капани.

Това той направи, докато се оплакваше от лошите условия в затвора по време на делото срещу него, съпругата му Евгения и майка му Мария в специализирания съд.

Арестантите пълнели пластмасови чашки с вода, поставяли в тях парченца сирене или салам и на сутринта чашките били пълни с хлебарки.

Лошите условия в арестите, липсата на топла вода и радиатори в баните бяха един от аргументите Банев да иска да излезе на свобода.

Той също се оплака, че въпреки желанието да се яви официален пред съда от уважение към институцията, в събота по време на свиждането не е било разрешено внасянето на костюм.

На тази му жалба наблюдаващият прокурор Мария Дойчинова контрира, че не прокуратурата и съдът решават за реда, по който се внасят вещи в местата за лишаване от свобода.

Банев съобщи също, че ще поиска разпит на премиера Бойко Борисов и бившите министри  на вътрешните работи и икономиката Цветан Цветанов и Трайчо Трайков, за да се види какви кореспонденции са били разменяни най-вече за състоянието на "Полимери". Той упрекна прокуратурата, че му е съсипала бизнеса.

"За година и половина не можахме да разберем какъв е точно вашият бизнес", посочи прокурорката Мария Дойчинова. Тя също така напомни, че за времето, за което той е бил в ареста не веднъж са пускали служители на НАП и Инспекцията по труда, за да му връчват "благодарствени писма", засягащи най-вече неизплатените заплати на бивши негови служители.

Банев поиска домашен арест, за да може да се грижи за съпругата си и децата си. От думите на адвокатката му стана ясно, че тази седмица той за първи път от година той ще се срещне с тях в ареста.
Прокуратурата възрази, като каза, че той може да повлияе на свидетелите, които са около двеста по това дело.

Бизнесменът, жена му и майка му са обвинени в участие в орг престъпна група за данъчни престъпления.

материалите за пране на пари и присвояване са в друго дело.

След около час съдът ще обяви дали Банев остава в ареста.