Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Най-дълго управлявалият бос на БФС подаде оставка, след като държавата му обяви война

Понеделник започна изключително позитивно за чиновниците от БФС и нищо не предвещаваше драматичните събития, които щяха да се развият часове по-късно. Босовете на националния отбор се събудиха в добро настроение, след като бяха извоювали важна победа.

По тяхна заповед на репортерите и операторите от Би Ти Ви беше забранено да влязат на ст. "Васил Левски". Същите получиха и ограничителна заповед да не припарват на повече от 10 метра от играчите на националния отбор. Решението беше добре подплатено с точки, подточки от правилниците на УЕФА и ФИФА. Пресаташето на футболната централа Христо Запрянов се закле, че забраната в никакъв случай не е отмъщение, задето частната телевизия излъчи кадри как служебната кола пристига на пистата на стадиона, за да прибере боса Боби Михайлов и така да му спести среща с журналистите.

24 часа по-късно "наказаните" служители на Би Ти Ви със сигурност са се чувствали късметлии, че насила ги спряха да видят с очите си кървавата саморазправа на англичаните с клетниците, които бяха събрани и обявени за български национали по футбол.

Евроквалификацията България - Англия беше един от най-тъжните моменти на българския футбол за всички времена. Феновете на стадиона и пред телевизорите бяха прокълнати да изпитат цялата пъстра палитра от негативни емоции, което със сигурност не е смисълът на най-популярния спорт. Първо беше гневът, после срамът, а накрая дойде и отчаянието. В процеса на мача и след неговия трагичен финал на всички ангажирани с каузата им стана ясно, че това е категоричният край на националния отбор. 

Играчите преклониха глава и просто чакаха ужасът да свърши. Треньорът Балъков също беше безсилен, а след мача обеща нещата да продължат в същия дух.

По стара традиция шефовете му от Изпълкома и най-големият началник Борислав Михайлов си тръгнаха от стадиона, без да дават обяснения.

Всъщност те имат едно-единствено обяснение и го повтарят до втръсване през последните 10, че и повече години. "Предлагаме всички необходими условия за развитието на българския футбол. Но с наличните футболисти - толкова!", ще чуете от устата на всеки един от работещите в сградата на футболния съюз. Лозунгът обаче се изтърка, изгуби енергия и вече не действа. Всеки средностатистически фен се пита как така далеч по-изостанали европейски страни разполагат с много по-качествени национални отбори. И по-важното - как така сме най-зле измежду всичките ни съседи?

Статистиката е безпощадна и само може да ни накара да се срамуваме още повече. Турците направиха зрелищно 1:1 с Франция и водят в своята квалификационна група. В група G македонците са на трета позиция, оставяйки зад себе си нелошите отбори на Словения, Израел и Латвия. Румънците също са трети в групата си, но имат реален шанс да изместят Швеция от второто място и да отидат на европейско първенство. Сърбите са още по-добре и водят битка на живот и смърт с Португалия за второто място. Единствено Гърция страда на предпоследното място, но и техният национален отбор има повече спечелени точки от нашия тим.

Очевидно на няколкостотин километра от София са намерили начин да се борят с предизвикателствата на съвременния футбол.

Сърби и македонци не са в Европейския съюз, но развиват футбола си по европейски тертип, докато тук продължават да действат порядките от епохата на Иван Славков. По времето на Батето поне беше смешно, а сега е тъжно.

Мачът с Англия преля чашата на общественото търпение, но сривът започна много по-рано. Откакто Красимир Балъков пое държавния тим, нямаме нито една победа в официален мач. Футболната легенда твърди, че не носи вина за провалите.

"Ако Красимир Балъков е проблемът на националния отбор, веднага ще си подпиша оставката. Но не е това проблемът. И Боби Михайлов също не е проблем", категорично обяви пред камерите на БНТ наставникът след най-голямата загуба на Националния стадион "Васил Левски". Кой е виновен тогава? До този момент никой не дава конкретен отговор на толкова важния за стотици хиляди българи въпрос. В действителност БФС отдавна е спрял да отговаря на каквито и да е въпроси. Организацията е заприличала на частна фирма, която ревниво пази фирмените си интереси.

Заради шепа млади момчета ни изкараха и най-големите расисти в Европа.
Заради шепа млади момчета ни изкараха и най-големите расисти в Европа.

Или поне така беше до онзиден. Очакваше се Боби Михайлов и подопечните му по стара традиция умело да отбият всеки опит неудобните теми да бъдат поставени на дневен ред. И за пореден път да хвърлят вината върху слабото първенство и недодяланите футболисти. Този път номерът не мина. Бе достигната критичната граница на обществено търпение и държавата реши да се намеси.

Премиерът Бойко Борисов призова Боби Михайлов незабавно да си подаде оставката.

Категоричната позиция на министър-председателя със сигурност свари неподготвени боса и останалите футболни чиновници. До момента на катастрофата на ст. "Васил Левски" двамата първи в държавата и във футбола демонстрираха добри чувства един към друг.

Сега ситуацията е съвсем различна. Притиснат от силната обществена реакция, премиерът обяви: "След вчерашната позорна загуба на българския национален отбор и предвид лошите резултати на футбола ни разпоредих на министър Красен Кралев държавата да прекрати всякакви отношения с БФС, включително и финансови, до оттеглянето на Борислав Михайлов от поста". Декларацията беше последвана от конкретни действия на спецсужблите. ГДБОП влезе в офисите на футболната централа.

Активирането на държавната машина смути футболните среди, но след първоначалното объркване Боби Михайлов отвърна:

"Подавам оставка в името на доброто на футбола ни".

Решението на бившия вратар трябва да бъде потвърдено от Изпълкома на БФС. (Той се проведе след редакционното приключване на броя.) С действията си легендата от златното българско поколение вероятно ще спести големи главоболия както за себе си, така и за управляващите. ФИФА и УЕФА през годините са доказали, че умеят да пазят своите питомци. Всеки опит за намеса на държавата във футболните дела носи жестоки последствия след себе си. Най-категоричната мярка е изхвърлянето на клубни и национални отбори от международните турнири, което на практика щеше да ни върне в каменната ера. Не че и сега не сме там.

Очевидно най-неприятният сценарий е избегнат и е време за равносметки. Боби Михайлов е най-дълго управлявалият президент на БФС, който така и не успя да види голям успех на националния отбор. Той пое поста от Батето на 21 октомври 2005 г. и оттогава до днес държавният тим не успя да се класира на световно или европейско.

Клубният футбол също потегли към дъното, ако не броим успехите на "Лудогорец". Самият Михайлов през февруари тази година се раздели с престижния си пост като член на Изпълкома на УЕФА. Нищо чудно да си вземе дълга почивка, ако оставката му наистина бъде приета.

За наследниците му няма почивка. Ще се търсят хората, които да опитат рестарт на футболната машина. Желаещи със сигурност има. Въпросът е колко са наистина способните кандидати.