Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Търсят кой подстрекава духовниците, които започнаха истерията

85% от децата вече са в училище, но бурята не е преминала, предупреждават специалисти

Пастори от евангелистки църкви са сред хората, разпространили слуховете за отнемането на деца в сливенски училища. В ромските махали хората безрезервно вярвали на проповедниците, които от дълго време предупреждавали, че Стратегията за детето е много опасна.

Това споделили самите родители пред представители на различни ромски сдружения. Според специалисти зад пасторите не е изключено да стоят определени фигури, които им казвали какво да говорят. Конкретни имена до момента обаче никой не е посочил.

"Не мога да забравя първите ми срещи с родителите от ромското

село Сотиря, в което паниката беше изключителна

- разказа пред "168 часа" председателят на Центъра за междуетнически диалог и толерантност "Амалипе" Деян Колев. - Хората бяха много притеснени. Те говореха за "нови закони", които били въведени след "приемането на Стратегия за детето". Такива нови закони няма, нито стратегията е приета. Споделяха ми обаче, че са сигурни, че това ще се случи и че има реална опасност за децата им."

Според Колев не всички пастори проповядвали подобни тези, но зад тези, подпалили паниката, имало

конкретни заинтересовани кръгове

"Това е много дълъг процес и не е започнал сега или отпреди няколко дни - обяснява председателят на сдружението. - Още с първите новини за появата на Стратегията за детето хората сами помежду си започнаха да коментират какво ще е бъдещето за невръстните. Просто това им беше внушено."

Оказва се, че преди пасторите да започнат да говорят за опасността от отнемане на ромски деца, сред родителите се разпространявали два видеоклипа, които те споделяли помежду си в социалните мрежи.

"В сливенското село Сотиря почти всички хора бяха гледали тези видеа - разказва Колев. - Едното от тях всъщност е от митинг в квартал "Факултета", на който се вижда как една от организаторките

приканва хората да не спазват никакви закони

и да не позволяват да се разпореждат с децата им. Тя обяснява, че представлява определена евангелистка църква, но никой не знае дали такава съществува наистина. В село Сотиря например никой не познаваше и самата жена, както и пасторите с нея. Въпреки това хората приемаха заплахите за чиста монета. Видеото се разпространяваше с главоломна сила и всеки го споделяше. Хората се колебаеха - истина ли е, или не е. Повечето обаче клоняха към това, че е истина."

Между родитителите се разпространявал и втори видеоклип, на който пък се виждало как полиция извежда деца в едно от училищата в Асеновград.

"Ние разучихме и установихме, че това видео всъщност е отпреди доста години и се отнася за случай, в който баща е нарушил наложената му ограничителна заповед и затова децата му се вземат от органите на реда - обяснява Колев. - Когато обаче то се публикува по едно и също време с другото видео, става паника, защото хората веднага правят връзка. В първия се казва как децата ще се вземат. Вторият вече показва действие - полицаите отвеждат децата. Никой от хората обаче не се замисля за достоверността на видеата." 

"Още от първия учебен ден родителите идваха с декларации с надпис "Не давам българските деца", които още преди месеци инициираха противниците на Стратегията за детето - спомня си председателят. - Всичко обаче ескалира след 4 октомври, когато пред 75-о основно училище "Тодор Каблешков" в квартал "Факултета" се проведе митинг.

Именно тогава бе заснет клипът, който започна да се разпространява във фейсбук."

Според него

истерията

вече е утихнала,

но притеснението у родителите все още съществува.

"Засега хората в районите на Сливен и Ямбол, в които ние бяхме, гледат по-спокойно на ситуацията, но не се знае колко време ще е така - предупреждава Колев. - Все пак това тлееше от години. Да не забравяме и другите райони. Засега там няма такъв проблем и се надяваме да не възниква.

Сега е важно да не се стига до това родителите да решат да спрат децата от извънкласните дейности, които са изключително важни. 

Председателят на Центъра за междуетнически диалог и толерантност "Амалипе" Деян Колев
Председателят на Центъра за междуетнически диалог и толерантност "Амалипе" Деян Колев

За тях все пак се изисква подпис на представител на семейството върху декларация, а в момента

хората премислят

много внимателно

върху какви документи се подписват в училище."

По думите му родителите от ромски произход, които са слабограмотни, може да преценят, че не желаят да дават съгласието си за каквото и да било и това да доведе до проблем. 

"Те просто няма да разберат, че всъщност наистина става въпрос за нещо важно, свързано с бъдещето на децата им, а не някаква конспирация за отнемането им от тях - обяснява Колев. - Ще си мислят, че с този подпис едва ли не се съгласяват да ги дадат на някого доброволно. Това ще са последствията от този скандал, който ще тлее много дълго време. Сега властите трябва да направят така, че да бъде хванат разпространителя на чудовищната лъжа." 

Кой стои зад пасторите и дали психозата не е пусната нарочно, четете в хартиеното издание.