Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Групата на Игор Дятлов загива в нощта на 1 срещу 2 февруари 1959 г.   СНИМКИ: dyatlovpass.com
Групата на Игор Дятлов загива в нощта на 1 срещу 2 февруари 1959 г. СНИМКИ: dyatlovpass.com

Топшпионинът Ким Филби издава няколко американски подривни групи на руснаците, които ги ликвидират на място

Близките на загиналите са в шок, когато част от дрехите им се оказват радиоактивни

Една от големите мистерии в случая е защо са изчезнали хистологичните резултати на петима от групата на Дятлов. От тях ще стане ясно дали не са погълнали някакво вещество, което би могло да предизвика масов бой или да са били отровени. 

Има разписка, че са изпратени за лабораторни резултати, но те липсват.

На останалите четирима от групата пробите са излезли и в тях няма нищо подозрително. В кръвта им няма нито алкохол, нито

някаква отрова

или уголемяване на органи.

Пробите на останалите петима липсват, но това е още по-странно, като се има предвид, че някой е поискал анализ за радиоактивност. Защо, след като първото съмнение е било, че младежите са загинали от студ? Дори през 1959 г. да са били наясно, че това е убийство, как са се сетили да изискат проверка на радиоактивността. Оказват се прави - сред дрехите откриват два пуловера и един панталон с

високо съдържание на бета-частици

При панталона те са над 9000, а при пуловерите - около и над 5 хил.

Панталонът и пуловерът са на Колеватов, а другият пуловер принадлежи на Кривонишенко, но го е носила Люда. 

Палатката на групата във фаталната нощ е разрязана отвътре. Но това може да са направили и килърите, ако са търсили нещо.
Палатката на групата във фаталната нощ е разрязана отвътре. Но това може да са направили и килърите, ако са търсили нещо.

Знае се, че през 1957 г. Кривонишенко е работил като инженер при аварията с радиоактивно замърсяване в Киштим. Това е известният “Маяк” - площадката за производство на плутоний за ядрено оръжие, където е и заводът за преработка на отработеното ядрено гориво в СССР.

"Кривонишенко едва ли е бил щастлив, че е изложен на радиоактивно замърсяване, а може и нещо друго да се случило - казва Теди Хаджийска - защото на една година след инцидента Кривонишенко си подава оставка и като причина цитира "пълно нежелание за работа в системата". По документи оставката не само му е отказана, но го пращат и в най-замърсената площадка "Озеро". Брат му обаче твърди, че той въпреки всичко се уволнил преди злощастната експедиция до връх Отортен. 

Във фаталната нощ част от групата се е качила на стар кедър.
Във фаталната нощ част от групата се е качила на стар кедър.

Въпросът е дали тези дрехи са замърсени с бета-частици още при катастрофата, или това е станало по време на инцидент през 1959 г., покрит от спецслужбите?

Не трябва да се забравя, че с тях са били облечени Люда и Колеватов, а телата им са били в снежната дупка. Тоест във влага, която в общия случай

намалява радиоактивността

"Дрехите на първите пет тела не са изследвани за радиоактивност - отбелязва Теди. - Това хрумва на следователя Лев Иванов чак след като вижда последните четири трупа." Случайно или не, делото е затворено в деня, в който излизат резултатите за радиоактивността.

Според теорията на най-публикувания руски автор Алексей Ракитин трима от групата са работили тайно за КГБ и задачата им е била под прикритието на туристи да установят къде

в района има

агенти на ЦРУ

Целта на американците била да проучат дали там са провеждани секретни ядрени опити.

Хората на КГБ в групата на Дятлов трябвало да им подхвърлят радиоактивните дрехи и да ги компрометират. Според теорията на Ракитин обаче нещо се обърква, защото американците

разконспирират разузнавачите

под прикритие и се стига до бой и последвалата трагедия.

По това време ЦРУ действително прави много опити да проникне в СССР, особено след теча на данни по проекта "Венона". 

В книгата "Истината за Ким Филби" на изд. "Труд" са описани секретните досиета на ЦРУ и свидетелствата на топшпионина Ким Филби за тези групи. 

Дали младежите са видели мистериозните огнени топки или влагата е повредила лентите във фотоапаратите?
Дали младежите са видели мистериозните огнени топки или влагата е повредила лентите във фотоапаратите?
Най-често това са парашутисти, ангажирани с някакъв тип диверсия, която трябва да подкопае съветския режим.

Филби като свръзка между ЦРУ и британското разузнаване МИ6 знае за тях предварително и за да не се стигне до ядрен конфликт между СССР и САЩ заради тези афери, предупреждава на няколко пъти руснаците. Те причакват подривните групи на ЦРУ и повече никой не чува нищо за тях. 

Семьон Золотарьов е открит със счупени ребра.
Семьон Золотарьов е открит със счупени ребра.

Дали групата на Дятлов случайно не се е натъкнала на американски разузнавачи, а няколко часа по-късно

и на съветски чистачи? Дали палатката им всъщност не е била долу в гората, където са намерени телата? Възможно ли е впоследствие убийците да са я изместили горе на склона, създавайки междувременно следите от стъпките по чорапи?

Но не е изключен и сблъсък само с агенти на КГБ. 

Никой не знае за тази камера на Золотарьов, с която той излиза във фаталната нощ.
Никой не знае за тази камера на Золотарьов, с която той излиза във фаталната нощ.
 
Книгата "Истината за Ким Филби" на изд. "Труд", в която са описани подривните действия на ЦРУ в СССР.
Книгата "Истината за Ким Филби" на изд. "Труд", в която са описани подривните действия на ЦРУ в СССР.

"От устата на Дорошенко излиза сива пяна - допълва Теди. - Това може да се получи от белодробен оток, но има и един вид техника на мъчение, когато ти сядат на гръдния кош и ти не можеш да дишаш."

Какво може да е обяснението на загадъчните фрактури и били ли са свидетели младежите на ядрен опит, четете в хартиеното издание.