Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Групата на Дятлов на няколко пъти има проблеми - обърква пътя, остава с един член на екипа по-малко и багажът става твърде тежък.  СНИМКИ: dyatlovpass.com
Групата на Дятлов на няколко пъти има проблеми - обърква пътя, остава с един член на екипа по-малко и багажът става твърде тежък. СНИМКИ: dyatlovpass.com

До днес няма обяснение защо младежите излизат посред нощ по чорапи, за да загинат по най-зловещия начин

Според патоанатома фаталните наранявания на три от телата не са причинени от човешко същество заради огромната ударна сила

Българката Теди Хаджийска става един от най-добрите експерти по случая и консултант на “Дискавъри”

Случаят със загиналите деветима студенти през февруари 1959 г. влиза в историята като една от най-големите загадки. Вече 60 години хиляди изследователи, криминалисти и експерти не могат да установят какво точно се е случило в онази фатална февруарска нощ, когато групата загива.

По темата са направени много филми, но най-силен бе последният на "Дискавъри", където основен експерт бе българката Теди Хаджийска. Тя единствена в света е събрала цялата информация по случая и я е организирала в сайта dyatlovpass.com. Определя себе си като космополит. Родена е в България,

израства в Куба,

по образование е строителен инженер, но по време на .com бума започва да развива в Калифорния свой бизнес в областта на уеб-дизайна. Живее в Лас Вегас, а в Австрия се запознава със съпруга си Юри и оттогава двамата се установяват в Алпите. Смее се, че са пътешественици на пълен работен ден, тъй като често обикалят в Южна Америка и Африка на любопитните за тях места, но всъщност голямата им любов са планините.

Българката Теди Хаджийска е поканена от "Дискавъри" като главен експерт по случая.
Българката Теди Хаджийска е поканена от "Дискавъри" като главен експерт по случая.

Запалва се по случая "Дятлов", след като на 14 юли 2012 г. преживява тежка катастрофа.

"Бях в Индонезия да наблюдавам един вулкан", спомня си тя.

След инцидента

гръдният й кош

е счупен

на различни места подобно на Людмила Дубинина от групата на Дятлов. Благодарение на това попада на филм за загадъчния случай и оттогава събира всичко, което излиза, и го публикува в сайта. 

"Искам всичко да е подредено, иначе е някакво море и човек не може да се ориентира между фактите и измислиците - казва тя. - Надявам се някой със свежо око да проучи доказателствата и да разгадае какво всъщност точно се е случило." 

Теди и съпругът й Юри твърдят, че са професионални пътешественици на пълен работен ден.
Теди и съпругът й Юри твърдят, че са професионални пътешественици на пълен работен ден.

Благодарение на подробния сайт продуцентите на "Дискавъри" я забелязват и я канят да замине заедно с екипа на мястото на трагедията до превала на Дятлов.

На въпрос на "168 часа" кои са най-странните и необясними моменти за нея, тя казва, че са безброй.

"Палатката е разрязана отвътре - твърди тя. - От нея нищо не е откраднато - пари, храна, алкохол, дрехи, обувки, раници, ски. Всичко това би било много полезно и за тогавашното време не е било никак евтино." Това донякъде оневинява местното племе манси, които вероятно не биха се поколебали да вземат необходимата им плячка.

Освен това единствените две момичета в екипа на Дятлов не са били нападнати. А и при никой от деветимата членове на групата патоанатомите не са открили алкохол. Тоест евентуална

ревност или

пиянска свада

също не са много вероятни.

Случаят става още по-странен, защото наоколо няма никакви индикации за присъствие на други хора освен от групата на Дятлов.

Първоначалната версия на разследването за

лавина

също отпада, защото в този район това е изключено, твърди Теди.

Ситуацията се заплита още повече от начина, по който групата излиза посред нощ на студа. 

Групата на Игор Дятлов избира възможно най-ветровитото място, за да разположи палатката във фаталната нощ.
Групата на Игор Дятлов избира възможно най-ветровитото място, за да разположи палатката във фаталната нощ.

"Следите в лагера показват, че всички членове на групата са напуснали палатката по свое желание - допълва тя. - Вървели са пеша един до друг в редица, а не един след друг, както е по-лесно в сняг, като че ли е било важно да обсъждат нещо. Освен това никой не тича, куца, залита, никого не влачат, няма падания по пътя по склона надолу."

Стигат близо до голям кедър, около който

има следи от огън

"Клоните му на около 5 м височина са счупени, което предполага, че туристите са се изкачили да търсят нещо или да се скрият от някого - допуска Теди. - Поляната е точно срещу палатката. Това означава, че туристите са стигнали до горичката и са запалили огън, което според мен говори за здрав разум."

"Дупката в снега, където са намерени последните

четири тела

през май 1959 г. е била добре оформена, с клони отдолу, върху които са натрупани дрехи, но телата на последните четирима не са открити там, а на разстояние от 20 м надолу по реката", казва Хаджийска.

Мистерията според нея се задълбочава още повече, защото съдебният патоанатом д-р Возрождени твърди, че фаталните наранявания на три от телата не са причинени от човешко същество, "защото силата на ударите е била твърде силна и не е била повредена меката тъкан".

Според Теди друг странен момент е, че туристите носят дрехите на други членове на групата.

"Това може да се обясни само ако се допусне, че последните вече са били мъртви, но все още не мога да си обясня защо Тибо-Бриньол е носил шапката и

палтото на

Людмила

- те, както изглежда, умират един до друг."

Друг загадъчен момент е защо младежите избират да поставят палатката си именно на този склон.

"Теорията ми е, че предния ден се опитват да се качат през превала, но са с тежки раници, духа силен вятър, затова се връщат, построяват депо на около 500 м вляво от превала - предполага Теди. - След това пробват да се изкачат от друго място, не от превала. За себе си исках да изясня защо поставят именно там палатката - не е типично за опитни планинари, каквито са били те. На склона духа изключително силен вятър, цари някаква луда тревожност, човек се чувства много малък, мястото не е толкова високо, колкото необятно. Небето се слива със земята. Върлува една постоянна буря. Винаги е било така.

Последните кадри на някои камери запечтват странно явление, но това може да се дължи и на абсолютно повредена от влагата лента.
Последните кадри на някои камери запечтват странно явление, но това може да се дължи и на абсолютно повредена от влагата лента.
Опитвах се да разбера

защо не са слезли

1 км по-надолу,

където има дървета и това е единственото място, където човек може да се предпази от този ураган и да се укрие от силния вятър, но не успях да си го обясня."

"През нощта нещо ги е изкарало от палатката и тръгват по чорапи - казва тя. - Но това, което не мога да обясня, е защо са вървели толкова спокойно един до друг. Забележете, никой не се обръща, за да види това, от което се отдалечават, което може би ги гони или ги е изплашило да напуснат палатката."

Кои са най-зловещите и странни наранявания и какво е обяснението за оранжевия оттенък на телата, четете в хартиеното издание.