Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Емоционалната реч на 16-годишната екоактивистка Грета Тунберг в ООН в Ню Йорк раздели обществото на противоположни лагери. Някои харесват инициатора на движение Fridays for Future ("Петъци за бъдеще"). Други я ненавиждат или я наричат "гуру на апокалипсиса" и дете на "мракобесната инфантилизация", защото представя сложния процес на климатичните промени по черно-бял и популистки начин и вещае края на света.

Но никой не се съмнява в едно – момичето, вдъхновило милиони, предимно млади хора, за борба срещу климатичните промени, върши работата си изключително професионално. Как успява и кой е част от екипа й, пита германското списание "Фокус".

Коя е Грета Тунберг

През 2018 г. деветокласничката спира да посещава училище до провеждането на редовните избори в Швеция. Мотивът й са пожарите, предизвикани от горещите вълни. Искането й е шведското правителство да намали въглеродните емисии в съответствие с Парижкото споразумение и тя започва всеки ден по време на учебните часове да седи пред шведския парламент с плакат "Училищна стачка за климата". След изборите стачкува само в петък, откъдето идва и името на движението й.

Съдбата на Грета Тунберг може би щеше да бъде по-различна, ако не страдаше от синдром на Аспергер (форма на аутизъм ­ бел. авт.).

Болестта

се съчетава с изключителни способности

още от дете - да изрецитира Менделеевата таблица за по-малко от минута, а също така да не забравя нищо.

След като гледа в училище документален филм за замърсяването на Световния океан с пластмаса, тя си представя мрачната картина денонощно. "Заради синдрома на Аспергер мисля по друг начин. Именно по тази причина съм в състояние да забележа голямата грешка в системата", казва Грета.

Изявленията й са

ясни и безмилостни.

Don't think about it - just do it! ("Стига сте разсъждавали, действайте!), "Домът ни е в пламъци!" или "Искам да изпаднете в паника". Момичето многократно е говорило на големи международни конгреси, за последен път ­ в Ню Йорк на срещата на върха на ООН за климата.

Среща се с държавни глави

и говори пред ООН, чуждестранни парламенти, получава награди, между които алтернативната Нобелова награда, и е една от най-популярните личности в социалните мрежи.

Медии от цял свят искат от нея интервюта. Разбира се, момичето не може да прави всичко самостоятелно и

някои хора й помагат в борбата за опазване на климата,

пише "Фокус". Почти винаги до нея е баща й Сванте Тунберг, шведски актьор, продуцент и собственик на две компании. Той я придружаваше при всички пътувания до Световния икономически форум в Давос и последния път по време на пътуване с ветроходна яхта през Атлантическия океан.

Според агенция Франс прес Тунберг има подкрепата и на Climate Nexus, спонсориран проект на Rockefeller Philanthropy Advisors, и GSCC, специализирани в опазването на климата и прехода към чиста енергия.

Те й помагат да се справя с множеството медийни покани и заявки за интервюта. На сайта на Climate Nexus е написано, че проектът обединява хора с опит в журналистиката, науката, лобизма, корпоративната социална отговорност, създаването на филми и пр. и те предлагат тези разнообразни умения на партньори в областта на науката, бизнеса, общественото здравеопазване, околната среда и политиката.

Няколко учени също съветват Тунберг.

Според АФП това са Йохан Рокстрьом, ръководител на Института за въздействие върху климата в Потсдам, изследователите на климата Стефан Рахмщорф и Кевин Андерсън, Глен Питърс, директор на Центъра за изследвания на климата в Осло, както и други експерти. Те редовно я консултират, за да гарантират, че цифрите и фактите, които тя представя в изказванията си, са верни.

"Понякога Грета ми изпраща бележките си и ме моли да проверя дали всичко е фактологически правилно", споделя Кевин Андерсън в интервю за сп. "Шпигел". Поради тази й връзка с учени Тунберг е обвинявана, че не пише текстовете за изявленията си сама, а те всъщност са разработени от експерти. През февруари тя го отрече в публикация във фейсбук:

“Сама пиша своите изказвания”.

"Думите, които чувате от устата на Грета Тунберг, са това, което Грета Тунберг мисли, и това, което пише", твърди Кевин Андерсън пред "Шпигел". Според него Грета не е "рупор" на идеите на своите родители, PR компания или учени.

Някои я наричат "фигурант на движението за климатични промени" и свързват името й с шведския PR консултант Ингмар Рентжог, предприемач и основател на социалната мрежа за защита на климата We don’t have time ("Нямаме време"), която има за цел да се превърне във "Facebook за борба с климатичните промени".

Рентжог е първият, който обръща внимание на екоактивистката, като публикува в акаунта си в инстаграм снимка от първата й стачка пред шведския парламент през август 2018 г., както и статия във фейсбук, които стават взривяват интернет. След това Тунберг започва работа с бизнесмена. Става младежки посланик на неговия стартъп и той я свързва с изследователи на климата според сп."Фокус".

Затова Грета Тунберг непрекъснато е

обвинявана, че

е PR марионетка,

използвана за финансовите интереси на компанията на Рентжог, своите родители и други хора. Според изданието "Велтвохе" много скоро след като Грета организира стачката си, майка й Малена Ерман, известна оперна певица, публикува книга. Точно

в деня, в който тя излезе, пиарът Рентжог публикува снимките на стачкуващата Грета

в социалните мрежи. Освен това, екоактивистката държи реч на среща на върха на ООН в Катовице пред аудитория с много празни места, а шведската телевизия организира снимки, които създават впечатлението, че тя говори пред голяма аудитория.

Журналистът Андреас Хенриксон пръв написа на страницата си във фейсбук, че стачката на Грета е "PR кампания" за новата книга на майка й. И големият стратег, стоящ зад тази нея според Хенриксон е "PR професионалистът Ингмар Рентжог". Той знае как да прави пиар: от години ръководи агенцията Laika Consulting.

И е

първият, който съобщи за началото на стачката на Грета,

когато момичето седеше незабелязано пред парламента. Издаването в същата седмица на книгата на майка й, която включва диагнозата на дъщеря й за Аспергер и борбата й за климата, е странно съвпадение според Хенриксон. По-късно Рентжог организира малък концерт в знак на солидарност с Грета.

И се възползва от популярността на момичето за собствения си стартъп "Нямаме време". В края на 2018 г. пиарът събира 13 милиона шведски крони (1,25 милиона евро) от бизнесмени. В брошурата за инвеститори дейностите на Грета са упоменати няколко пъти. Там се посочва също, че ученичката е била консултант в консултативния съвет на фондация, свързана с компанията, която трябва да получи десет процента от печалбата.

Днес Андреас Хенриксон казва: "Убеден съм, че Грета и Ингмар работят заедно. ...Но Грета не е PR марионетка на Рентжог. Хората, които разпространяват това, са луди и десни екстремисти. Тя наистина вярва в това, което прави.

“Чувате нея самата. Тя е феномен”

Днес Грета вече не е посланик на проекта на предприемача, защото, както самият Рентжог казва в интервю за германския тв ZDF, "тя внезапно стана по-голяма от нас", пише "Фокус". Консултантът решително отрича твърденията, че я е лансирал като знаме за каузата си. "Въобще не сме планирали стачката на Грета" ­ казва още той в интервю за "Шпигел". И допълва ­ Грета изобщо не може да бъде контролирана, тя е твърде упорита."

Грета не популяризира "Нямаме време" в изказванията си. По искане на сп. "Шпигел" тя декларира, че не извършва никаква дейност с Рентжог.

Друг мит около Грета я определя като "златната кокошка на своите родители". Това твърдение е свързано с хипотезата, че компаниите на баща й генерират приходи от кампанията на активистката, както и че семейството печели от книгата за семейната им история, в която се описва и заболяването на майка й и сестра й.

Но според www.br.de в предговора на книгата е написано, че всички печалби от продажбата ще отидат за благотворителни организации. Анализатори смятат, че бързото израстване на Грета и превръщането й в суперзвезда звучат за мнозина като малко вероятни, поради което се раждат конспиративни теории.

Различен поглед върху феномена Грета Тунберг

представя пред в. "Фигаро" Оливие Бабо, президент на института "Сапиенца". В статията си "Грета Тунберг: когато екологията предпочита култа към възмущението пред научния подход" той критикува манипулациите и исканията на екоактивисти за намаляване на потреблението на енергия най-малко четири пъти до 2050 г. и 100% преход към алтернативна енергия.

Бабо пише, че чрез такива екологични концепции крайнолевите се опитват да оправдаят борбата си срещу свободата и пазара, а индустриалци създават ефективни лобита и се присъединяват към това движение, за да продадат своите "зелени" решения.

"Заедно те не стоят настрани от никакви манипулации за всяване на страх у хората, уверяват ги в неизбежността на края на света, експлоатират деца, фанатизират млади хора, които се влияят лесно", казва Бабо.