Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Засичат ги точно на мястото, където загива групата на Дятлов

На един от филмите на загиналия Георгий Кривонишченко се забелязва странна светеща топка. Фотографите в “168 часа” са категорични, че на снимката се е получил така наречения ефект буке, когато фонът е размазан. Точно тогава обаче е забелязано и странно небесно явление с огнени топки и възниква върпосът дали и младежите не са били свидетели на всичко това. Факт е, че подобен обект е забелязан на няколко пъти в района.

През 1990 г. следователят Лев Иванов в статия отбелязва, че няколко месеца след трагедията - през май 1959 г., с група специалисти отива за оглед на мястото на инцидента.

"Установихме, че някои млади дървета на границата на гората са като обгорели, но не в концентрична форма, нямаше епицентър - твърди той. - Това за пореден път потвърди посоката на

топлинния лъч

- силна, но напълно непозната, поне за нас, енергия, действаща избирателно."

Вероятно затова през октомври 1959 г. във вестник "Вечерний Свердловск" се появява статия, че в района е забелязано НЛО и че жителите на Урал са наблюдавали странен обект.

Следователят Лев Иванов си спомня как една вечер всички в палатката били събудени и ги накарали да се облекат. Пускали ги да излизат един по един.

"Погледнете нагоре към прохода!"

"Видяхме голяма огнена топка, която плува в небето - пише той. - Външно изглеждаше като диск, подобен на луната. Но не беше луната, защото тази топка беше с по-голям диаметър. И така се отдалечи от прохода, малко встрани от нас. След като се скри зад хоризонта, не наблюдавахме някакво ярко сияние. Всички бяхме объркани. Какво е това? Виждахме подобно нещо за първи път. Нямаше предупреждения. Влязохме в палатката, започнахме да обсъждаме какво може да е това. Сутринта установихме радиовръзка със Свердловск. И шефът, и ние започнахме да говорим за това, което видяхме, но в този момент от другата страна казаха:

"Това е, това е всичко! Останалото тогава, тогава, тогава."

Когато групата започнала отново да обяснява какво всъщност е видяла, пак ги прекъснали: "Това е! Това е всичко."

От "Комсомолская правда" се натъкват на различни съобщения за това странно явление. Вестник "Тагилский рабочий" от 17 февруари 1959 г. отбелязва: "В 6 часа 55 минути на изток - югоизток, на височина 20 градуса от хоризонта, се появи светеща топка с големина на видимия диаметър на луната. Около седем часа по-късно се появи светкавица и яркото ядро на топката стана видимо.

Самият диск започна да свети по-интензивно, близо до него се появи светещ облак, клонящ към юг. Той се разпространи из цялата източна част на небето. Скоро след това се появи

второ огнище,

което приличаше на полумесец. Постепенно облакът нарасна, а в центъра имаше светеща точка (сиянието беше променливо по величина).

Топката се движеше в посока изток-североизток. Най-високата точка над хоризонта около 30 градуса беше достигната за около 7 часа и 5 минути. Продължавайки движението, това необичайно небесно явление отслабва и ерозира."

Подобен разказ има и Валентин Герасимович.

"Сякаш плаваха встрани от нас, не се страхуваха, нямаше звуци", казва той.

"Движеше се от юг на север, гледахме го около 10 минути - твърди Герасимович. - Топката плаваше много бавно. Беше като някакъв диск, в който се виждаха газови турбуленции.

Какво предприема групата, четете в хартиеното издание.