Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Доц. Борислав Кючуков: Това е атака срещу мен от няколко колеги

Шефът на Клиниката по очни болести изписвал пътеки за 700 лв., но правел операции за 360 лв. на почти 1000 души за 4 години

Скандално източване на здравната каса от Клиниката по очни болести в УМБАЛ "Царица Йоанна - ИСУЛ" в София разкрива становище на институцията, с което "168 часа" разполага.

Документът е изготвен след дълго разследване, според което началникът на отделението доц. Борислав Кючуков е фалшифицирал историята на заболяванията на множество пациенти с катаракта. По този начин болницата е придобила с измама над 300 хил. лв.

Пред "168 часа" обаче обвиненият лекар нито потвърди, нито отрече напълно вината си.

"Това е една поредица от сигнали от година и половина от един мой колега, слава Богу, вече е пенсионер – обяснява доц. Кючуков. - Докато не приключи разследването от здравната каса, не бих искал да коментирам каквото и да било."

Интересното е, че становището на НЗОК

обаче е вече излязло официално и е установено, че има неправомерно взети пари, но на въпрос дали посоченото е истина, доцентът отговори: "Това е атака към мен от група мои колеги. Все още окончателното становище на здравната каса не е излязло и не ми се ще да коментирам, преди то да се появи."

Въпреки че лекарят отрича да има подобен документ, именно на база на него НЗОК е наложила две глоби на УМБАЛ "Царица Йоанна" за нарушения и неправомерно отчитане на средства по клинични пътеки. Болницата трябва да възстанови първия акт за 52 хил. лв., и втория, който е отпреди няколко дни, за 250 хил. лв., или всичко малко над 300 хил. лв.

Всъщност от разследването на НЗОК става ясно, че за оперативното отстраняване на старческото перде на окото се използва пътека №131 на стойност 360 лв.

Вместо тази обаче доц. Кючуков изписва други пътеки - №140 или №135, които са за оперативно лечение на заден очен сегмент при заболявания на ретина,

стъкловидно тяло и травми, на стойност 700 лв.

Тоест лекарят отстранява катаракта с процедура за 360 лв., но вписва, че е правил операция за 700 лв.

Измамата не е хваната в продължение на 4 години – от 2014 до началото на 2018 г.

Затова здравната каса назначава независимите експерти проф. Ботьо Ангелов от МВР болница и доц. Анета Мишева от Медицински център "Фокус", които да прегледат оперираните за този период пациенти. Заедно с тях от 16 април до 13 август тази година служители на НЗОК и контрольори от СЗОК са извършили проверка по клиничните пътеки, изпълнявани в Клиниката по очни болести в ИСУЛ.

За да бъдат напълно сигурни, че става дума за финансова измама, разследващите решават да проверят и болниците в цялата страна. Оказва се, че в около 80% от случаите се изписва евтината пътека, а в ИСУЛ се предпочита скъпата, която обаче е за съвсем различна и по-сложна манипулация.

Според статистиката на НЗОК през 2017 г. в УМБАЛ "Царица Йоана" са оперирани 280 души с катаракта по пътека №135, а по евтината са минали само 11. В Пловдив има 22-ма пациенти с такава интервенция и само 8 за 2016 г., а в

университетските очни клиники

в Стара Загора, Плевен и Варна няма въобще отчетени.

Данни от здравната каса показват още, че през 2016 г. от доц. Кючуков са оперирани 205 бр. очи с катаракта, през 2015 г. – 360, а година по-рано 45. Всичките неправомерно изписани по пътеката за 700 лв.

Само за периода от 15 януари до 23 февруари 2018 г. по документи са приети 44 -ма пациенти за премахване на старческото перде на очите и отново те са с фалшифицирани истории на заболяването. Тоест докладът сочи, че

над 960 души са били оперирани

от катаракт по скъпата клинична пътека за 4 години в ИСУЛ.

Лесно ли е да се установи подобна измама, четете в печатното издание на "168 часа".