Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Руснакът се изпокара жестоко с феновете на US Open и после ги накара да го обикнат

Преди да изпълни сервиз, Даниил Медведев се държи малко като звезда от аматьорската лига. Хвърля твърде нехайно топката, удря по някакъв странен гаменски начин и често настъпва основната линия.

Средностатистическият зрител ще си каже, че това момче е твърде разпиляно и недисциплинирано, за да направи нещо сериозно в мача. Същото това момче обаче тази година постигна невероятните 50 победи във всички елитни турнири и беше на крачка от това да спечели US Open.

Не се получи само защото на пътя му се изправи великият Рафаел Надал. Испанецът бе принуден да впрегне целия си наличен талант, опит и физическа мощ, за да постигне 19-ия си триумф в "Големия шлем". След мача Рафа плачеше, а публиката го аплодираше. Достоен е да се напишат не страници, не поредици, а няколко тома с избрани откъси от неговите

невероятни победи през годините

Точно този текст обаче е посветен на неговия съперник на финала. Защото Даниил Медведев с представянето си в Ню Йорк накара всички да се поинтересуват от житието и битието му. Руснакът беше виновен за голямото шоу на US Open. Направи фантастични удари от бекхенд, върна невъзможни за връщане топки и сътвори зрелищни скандали, които са изключително рядко срещано явление в света на елитния тенис. Най-интересното е, че въпреки лошото му поведение, в края на турнира той все пак получи аплодисментите на хората по трибуните на мегакомплекса "Артър Аш". Някак си феновете на тениса, които до вчера го освиркваха бурно, на финала го обикнаха. Харесаха умението хем да твори чутовни глупости, хем да се извинява с неподправена хлапашка свенливост.

И понеже вече няколко пъти споменахме за изцепките му, е редно да бъдат припомнени накратко.

Медведев показа тъмната си страна

в мача си с Фелисиано Лопес. Тогава той първо се държа грубо с момчето, което му подава кърпата, за да избърше потта, а след това се скара и със съдията. Това не му стигна и влезе в пререкание с публиката. Кулминацията на лошото поведение бяха средни пръсти по адрес на съдията. След края на успешния за руския тенисист двубой вместо да се извини, той безцеремонно обяви, че освиркванията го правят още по силен, подканяйки всички по трибуните да увеличат дюдюканията.

Впоследствие отнесе глоба, която за неговите стандарти са е жълти стотинки. Далеч по-големи бяха пораженията върху имиджа му. В този спорт поне допреди няколко години беше рядко срещано явление главно действащо лице на корта да грубиянства и размахва средни пръсти. Вярно е, че дойдоха млади момчета, които не спазват етикета и очевидно не се впечатляват от принципите на джентълменския спорт. Медведев обаче пресоли манджата и съвсем нормално се превърна в тема номер 1 за всички, които се интересуват от тенис. Още по-интересното е, че

лошото му поведение ескалира именно в най-силния му сезон

Тази година Медведев е номер 1 по победи. Той натрупа 50 успеха във всички турнири, които се отразиха сериозно и на физическата му форма. В някои от мачовете изглеждаше, че младият тенисист ще рухне на корта и няма да може да продължи. Но той надигаше глава и продължаваше. Феновете буквално се чудеха дали да го поздравят за невероятния стоицизъм или да се отрекат от него заради гаменските му прояви. Даниил сам сложи точка на вътрешните терзания на публиката, след като намери сили да се извини и да признае, че се бори с демоните в душата си. Тази битка не е от днес или вчера. Специализираните тенис издания се върнаха назад, за да припомнят и други негови издънки. Навремето по време на мач той започва да замерва със стотинки съдията на корта. "След този случай спрях да си нося портмоне с джобче за дребни монети", опитва се да се пошегува след това Медведев.

По време на турнир в САЩ успяват да намерят достатъчно доказателства,

за да го обвинят

в расизъм

Съперникът му е афроамериканец и реферът също е афроамериканец. Вбесен от отсъждане в своя вреда, Даниил отива при съдията и му подхвърля: "Сигурен съм, че двамата сте приятели". Изхвърлят го заради непремерените му приказки, а виновникът се извинява публично и обещава да не ползва спорта за избиване на комплекси. Но се получава друго.

Медведев отново е лош на корта и предизвиква всички около себе си. За една бройка да се стигне до бой на мача му с Циципас, след като двамата тенисисти се засипаха с обиди и евтини провокации. Всички гореспоменати инциденти се случиха на по-второстепенни мачове и затова минаха някак помежду другото. На Us Open такива номера не минават. Там няма как да правиш неприлични жестове и да очакваш да ти се размине. Руснакът се нуждаеше от нещо по-специално, за да измие срама. И той му намери цаката - призна пред целия свят, че има проблеми с психиката, но се бори за своето спасение.

"Не знам дали съм добър или лош човек, но със сигурност съм много спокоен в личния си живот.

Сякаш нещо ми става, когато съм на корта. В мен се вселяват демони

Още от юношеските си години си изпускам нервите в напрегнатите мачове. Сега правя всичко възможно, за да се преборя с този проблем", обяви пред целия свят Даниил. Той наема психолог, за да не остане сам в трудната битка. Разчита много и на съпругата си Дария, която демонстрира невероятна психическа устойчивост в инфарктните моменти на супертурнира в Ню Йорк.

"Тя е моят ментален треньор. Разчитам на нея и за най-дребните неща в живота и се радвам, че винаги е до мен по време на моите пътувания", признава Медведев. Той категорично

отказва да

разказва за Дария,

успявайки да наложи пълно медийно затъмнение над своята любима. Знае се само, че някога и тя е играла тенис, но явно не й е провървяло. За сметка на това сега сигурно се чувства късметлийка със съпруг, който вече е номер 4 в света и се очаква да е от богоизбраните, които ще трябва да заместят Федерер, Джокович и Надал, когато най-сетне се уморят да царуват.