Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Уважаваният от мен настоящ кмет на София и кандидат за такъв госпожа Фандъкова днес в интервю спомена, че има идеен проект за нова концертна зала в София - срещу Централна гара.

Няма как да не кажа няколко неща по темата, защото, макар и почти бивш общински съветник (мандата ми изтича съвсем скоро) аз съм и настоящ музикант.

Е, в качеството си и на двете съм повдигал темата за нова концертна зала в София десетки пъти (зам - кмета Чобанов знае много добре, както и колегите в СОС, с които бяхме заедно в комисията по култура и в творческия съвет на програма Култура на общината).

София има нужда от голяма зала за класическа музика.

Не универсална зала за всякакви концерти от типа на НДК. Не и спортна зала, която може да свърши работа за концерти, каквато е Арена Армеец.

София има нужда от истинска концертна зала, в която например могат да се съберат 3000 души публика, за да гледат гастрол на Гергиев.

Последния такъв беше в НДК и само благодарение на добрата работа на Павел Васев оркестъра звучеше добре, защото зала 1 на НДК няка никава акустика за подобни концерти.

Големият въпрос обаче е - именно срещу Централна гара ли е най - подходящото място.

Не съм сигурен.

Съдейки от това къде се намират подобни зали в европейските градове, никак не съм убеден, че именно срещу гарата е подходящото място, на което да слушаме Щокхаузен, Брукнер и Стравински.

Още повече, че съвсем близо до новата концертна зала ще бъде инсталацията за скарно изгаряне на RDF гориво - комай на около километър - километър и нещо от новата концертна зала.

Помня, че когато се опитахме да предизвикаме референдум за инсталацията за RDF и заемът, който общината поема, един от аргументите на колегите от ГЕРБ срещу нас беше - “Вие подвеждате хората, пишейки, че инсталацията е в центъра на София”.

Ок, ако приемем, че този аргумент е правилен, то сега аз мога да питам пак екипа на госпожа Фандъкова - “Добре де, защо залата не е в центъра?”.

Нали разбирате как понякога думите са бумеранг.

Аз обаче не искам да се заяждам, никога не съм бил от хората, които изпитват удоволствие да сочат колегите си с пръсти, за разлика от няколко колеги (които сега ще са в една и съща листа за предстоящите избори), с които понякога дори сме се борили за общи каузи, но после те са получили някакъв факс от кораба майка и са започнали да ни клеймят в социалките.

Та, без да се заяждам, искам да кажа, че:

- идеята за нова зала закъсня...с поне един мандат

- понякога и хората от опозицията казват верни неща и това, че управляващите са свикнали да им се подиграват и да отхвърлят онова, което от опозицията казват, е само за сметка на съгражданите ни

- идеята къде да се случи новата концертна зала в София, която е безалтернативна, трябва да се реши не от екипа на кмета, а от голям обществен съвет, включващ в себе си хора на изкуството, музиканти, архитекти, художници...а защо не и от студенти от всички висши учебни заведения по изкуства у нас

Опасявам се, че всичко става толкова бавно, щото скоро няма да останат музиканти, които да свирят в новата зала...

Справка - във випуска, който ще завърши през 2021 година средното си музикално образование в музикалното училише в София има само един цигулар...

Останалото - скоро, в програмата за култура, която ще предложа на вниманието ви.

*От фейсбук!