Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Бившият президент на Зимбабве Робърт Мугабе Снимки: Ройтерс
Бившият президент на Зимбабве Робърт Мугабе Снимки: Ройтерс

Погребението на бившия президент на Зимбабве - дългогодишен лидер на страната след свалянето на расисткия режим на бялото малцинство през 1980 г., ще се забави най-малко с месец. През това време трябва да му бъде построен специален мавзолей на видно място в гробището на националните герои, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Това поредният епизод от драматичния конфликт между неговото семейство и сегашния лидер на страната Емерсън Мнангагва - някога доверен заместник на Мугабе, който впоследствие помогна на армията да го свали от власт през 2017 г.

Решението да се построи ново вечно жилище за покойния лидер, който почина на 95 г. в болница в Сингапур миналата седмица, бе взето след дълги консултации с влиятелни племенни вождове, каза пред репортери в Хараре снощи племенникът на бившия президент - Лио Мугабе, цитиран от АП.

Съобщението дойде след напрегнат ден на противоречиви догадки къде, в крайна свметка, ще бъде положен за вечен покой основателят на страната. Неговата вдовица Грейс Мугабе настояваше за скромно частно погребение вместо за пищен държавен церемониал и полагане на покойния в обикновен гроб редом до другите национални герой, както предвиждаше правителството.

"Изграждането (на мавзолея) ще отнеме около 30 дни, - каза Лио Мугабе. - "Погребение няма да има, докато то не приключи." Според него семейството е удовлетворено от постигнатото решение.

Президентът Мнангагва потвърди плановете за изграждане на масивна конструкция като последен дом за Мугабе. "Ние строим мавзолей за нашия баща-основател на върха на хълма в гробището на героите, - каза той по държавната телевизия снощи. - Ние ще извършим погребението, когато строежът на мавзолея приключи."

Гробището на героите е запазено за най-висши представители на управляващата партия Африкански национален съюз на Зимбабве-Патриотичен фронт (ЗАНУ-ПФ), допринесли за слагане край на бялото колониално управление. Мугабе лично ръководеше строителството му по проект на архитекти от Северна Корея. В гробището се издига внушителен паметник, който представлява скулптура на партизани.

Там е погребана и първата жена на Мугабе - Сали, и до нея имаше запазено място за него. Сценарият обаче бе променен. Семейството на покония президент и племенните вождове се обединиха около идеята за мавзолей на място, което е по-високо от останалите гробове.

Тези спорове бяха широко отразени в местните медии. "Предаденият Мугабе в схватка с Мнангагва от ковчега си", писа в големо заглавие на първа страница вестник "Зимбабве индипендънт".

Междувременно ковчегът с тленните останки на покойния лидер втори ден бе изложен за поклонение на столичния стадион "Руфаро", където опечалени се редяха на опашка, за да отдадат почит на Мугабе. През първия ден сред чакащите на опашка там настана блъсканица и няколко души бяха ранени.

Очаква се днес няколко африкански държавни глави и други официални лица да присъстват на държавна траурна церемония на националния стадион в Хараре.