Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Сауд ал Кахтани
Сауд ал Кахтани

Сауд ал Кахтани, за когото се предполага, че е “мозъкът” на операцията срещу Джамал Хашоги, е изчезнал

Сауд ал Кахтани, бивш влиятелен топпомощник на саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман, е изчезнал. Той беше уволнен от поста си в кралския двор след убийството през 2018 г. на саудитския журналист от в. "Вашингтон пост" Джамал Хашоги, заради предполагаемата му роля в него. За последно е бил забелязан в Рияд през януари тази година.

Известният с прякора си "г-н Хаштаг" заради ръководството на пропагандата на Мохамед бин Салман вече не се появява публично и не публикува в туитър, както някога. В края на август т.г. Ияд ал Багдади, палестинец и критик на саудитския режим, който живее в изгнание в Осло, съобщи в туитър, че Сауд ал Кахтани е бил отровен от Мохамед бин Салман. "Източникът е надежден от повече от година.

Не мога да разкрия нищо повече

за този източник", казва Ал Багдади.

Мадауи ал Рашид, гостуващ професор в Института за Близкия изток на Лондонското училище по икономика, хвърля повече светлина върху историята на човека, известен като "г-н Хаштаг" на новия управляващ на Рияд.

"Преди няколко месеца норвежките разузнавателни служби поставиха самия Ияд ал Багдади под закрила, след като ЦРУ изпрати предупреждение, че животът му може да бъде в опасност, тъй като може да стане мишена на агенти на саудитския режим - твърди тя в статия в middleeasteye.net. - Нито самият Ал Кахтани, нито саудитският режим до момента са излезли с изявление, което да опровергава информацията или да потвърждава, че той е жив".

Възможно ли е близкият до престолонаследника да е убит, след като е помогнал да се освободят от постоянен критик и дисидент? Статията поставя много въпроси, но липсват доказателства. "При липсата на категорични доказателства, че Ал Кахтани е все още жив или се укрива, не можем да предположим, че изказването на Ал Багдади е измислица извън сферата на възможното", казва Мадауи ал-Рашид.

Кой е Сауд ал Кахтани?

Преди уволнението му в края на 2018 г. той работи като правен съветник на крал Абдула и медиен консултант за престолонаследника Мохамед бин Салман. Описван като "идеолог на национализма", Ал Кахтани има голямо влияние върху външната и вътрешната политика на Мохамед бин Салман. Неговият официален пост е генерален ръководител на Центъра за изследвания и медийни въпроси, но той е и в борда на няколко влиятелни организации, в това число в сферата на киберсигурността.

40-годишният бивш влиятелен съветник получава бакалавърска степен по право от университета "Кинг Сауд" и се дипломира със званието сержант от Кралските саудитски военновъздушни сили. Впоследствие става магистър по наказателно право от Арабския университет по сигурност в Наиф. След кратка кариера като журналист и преподавател по право в колеж по сигурност в Саудитска Арабия Ал Кахтани е привлечен в правителството от Халид ал Тувайри, старши помощник на крал Абдула. Скоро Тувайри обаче е отстранен от младия си и амбициозен сътрудник.

Името на топсъветника по медийни въпроси и пропаганда нашумява през 2015 г. Тогава хакер публикува, вероятно несъзнателно, приблизително 400 гигабайта откраднати вътрешни документи,

изходния код и имейлите на екипа

на италианската технологична компания "Хакинг тийм", пише изданието за разследваща журналистика "Белингкат". Става ясно, че Сауд ал Кахтани е бил в кореспонденция с небезизвестната компания, която продава технологии за проникване и наблюдение, за да регистрира услугите й за режима от 2012 г.

Той е бил и председател на Саудитската федерация за киберсигурност, програмиране и дронове и е започнал контакт и с израелската компания за кибер разузнаване, производител на шпионски софтуер. Престолонаследникът ястреб е решен да заглуши всички критици, за да поощри ултранационалистическата реторика, твърди Мадауи ал-Рашид. Ал Кахтани е активен в хакерски форуми. Негови публикации показват хакерски инструменти и услуги, които е закупил и използвал, както и социалните медийни платформи и мобилни приложения, към които е насочен.

Освен това той публикува поне три пъти, докато е бил пиян по свое признание, и теми, които не са свързани с хакерството, като например за ролята на религията в политиката и политиката спрямо Иран. Ал Кахтани също плаща на членовете на "Хак Форум", за да изтрият акаунти в социалните медии и да бъдат активни в основни социални медийни платформи, включително ютуб и фейсбук. Заради агресивните си изявления в социалните медии Ал Кахтани е наречен от дисиденти и критици на новата власт основател на "армията на електронните бръмбари", екип от кибератакуващи и сплашващи.

Всичко се прави в името на нацията

Ал Кахтани винаги е твърдял, че иска да избави страната на предателите и враговете на държавата. "Веднъж, използвайки популистки език, той написа в туитър, че "хората трябва да помагат на правителството да състави "черен" списък на онези предатели, които го критикуват и омаловажават репутацията му", казва Мадауи ал Рашид. Според нея Ал Кахтани изграждал база данни, в която са изброени имена на критици на режима, с възможни планове за отстраняването им. И Хашоги очевидно е в този списък.

Ал Кахтани отговаря при новото ръководство за изграждането и контрола над имиджа на Саудитска Арабия като прогресивна, либерална и просперираща страна. За тази цел той търси експертизата на няколко американски компании за връзки с обществеността.

През есента на 2017 г. името на Ал Кахтани се свързва с инцидента в хотел "Риц Карлтън" в Рияд, когато по разпореждане на Мохамед бин Салман са арестувани няколко висши принцове, министри и едри бизнесмени в предполагаема антикорупционна кампания. Всички

говорят за чистка в Рияд

Няколко принцове, синове на крал Абдула, са унижавани и задържани за няколко месеца. Сepията apecти включва тpимa oт нaй-бoгaтитe xopa в cтpaнaтa, включитeлнo инвecтитopа пpинц Ал Уaлид бин Taлaл. Активите им са замразени. Този акт не само консолидира властта на реформатора Мохамед бин Салман, но и пълни хазната. Например пpинц Mитeб, cин нa пoкoйния кpaл Aбдyлa, кoйтo преди е оглавявал мoгъщaтa Haциoнaлнa гвapдия нa Cayдитcкa Apaбия, сключва сделка с правителството и плаща над 1 млрд. долара.

През 2017 г. името на Ал Кахтани се споменава и в контекста на

задържането на ливанския премиер Саад Харири в Рияд

и принуждаването му да прочете подготвено писмо за оставка, с надеждата да се ускори политическата криза в Ливан и да се подкопае подкрепяния от Иран контрол на Хизбула над страната.

По време на дипломатическата криза в Катар през 2017–2018 г. Ал Кахтани призова саудитските граждани да идентифицират заподозрените поддръжници на Катар чрез хаштаг "черен списък" в туитър.

Той обвини критиците на кралството в предателство и използва ултранационалистическа реторика, за да ги сплаши и заглуши. В светлината на новия национализъм обвинението, че задържано лице поддържа контакти с чуждестранни агенти или правителства, вече е често срещано в Саудитска Арабия. Критикуващите кралството от чужбина

дисидентите са обвинени в измяна

или в подкопаване на светлата нова нация. Но Кахтани винаги е повтарял, че просто служи на господарите си, казва Мадауи ал Рашид.

Заедно с екипа си от кибер тролове той винаги се противопоставял с националистични послания на предателите. Задържаните жени активисти също са наречени предатели, които подкопават нацията. През 2018 г. Ал Кахтани съобщи, че е наблюдавал изтезанията на няколко жени активисти в страната, включително Луджайн ал Хатхул. Съобщава се, че активистите, които водят кампания срещу системата за настойничество на мъжете и за правото на шофиране, са били подложени на сексуално посегателство, електрически изтезания, удари и заплахи за изнасилване и убийство.

През декември м.г. в Турция бе издадена заповед за ареста на г-н Хаштаг за убийството на Джамал Хашоги. Според съобщения е наблюдавал убийството на критика на режима Джамал Хашоги. Именно след това събитие той е уволнен от поста си. През септември турският вестник "Сабах" публикува аудиозаписи от последните мигове на журналиста дисидент в саудитското консулство в Истанбул. На записа се чуват и

разговорите

на неговите

физически убийци

след умъртвяването му. Ал Кахтани е бил в контакт с Хашоги поне от октомври 2017 г. и го е предупреждавал, че публикациите му се наблюдават.

Твърди се, че Ал Кахтани е бил замесен в примамването на Хашоги в Саудитска Арабия с мотива, че той може да работи с престолонаследника Мохамед бин Салман. Г-н Хаштаг изпълнява ролята на ръководител на Саудитската група за бърза намеса, която, според съобщения, е предприела поне десетина операции от 2017 г.

Връзката му с убийството в Истанбул се изтъква в няколко доклада, сред които и този от разследването на ООН, ръководено от експерта по правата на човека Агнес Каламар през юни 2019 г. Според арабски и турски източници Ал Кахтани организира операцията "Хашоги", като дори се обажда в консулството чрез скайп, за да разговаря и да обиди Кашоги, преди да каже на събрания екип:

“Вземи ми главата на кучето!”

Саудитски държавен прокурор обяви на 15 ноември 2018 г., че срещу 11 агенти са повдигнати обвинения за убийството на Хашоги, като за петима от тях поиска смъртно наказание. Той потвърди, че Ал Кахтани се е срещнал с отряда за бързо реагиране, който уби Хашоги, преди да бъде изпратен в Турция. Ал Кахтани не е арестуван. Член на саудитския екип - Махер Мутреб, също така се е обадил на Ал Кахтани, за да го информира, че операцията е приключила.

През ноември 2018 г. саудитските власти потвърдиха, че Ал Кахтани е разследван и има забрана за напускане на страната. На 5 декември 2018 г. Главната прокуратура в Истанбул поиска и беше издадена

заповед за арест на Сауд ал Кахтани за убийството на Хашоги

Саудитският министър на външните работи Адел ал Джубер отхвърли искането на Турция за екстрадиция на 9 декември, като заяви, че Саудитска Арабия не екстрадира своите граждани.

През януари 2019 г. саудитските власти, според "Вашингтон пост", отказват да потвърдят местонахождението на Ал-Кахтани. Има опасения, че той може да повлияе на самото разследване. Халил Джашан, изпълнителен директор на Арабския център на Вашингтон, твърди пред "Ал Джазира", че "изчезването" на Ал Кахтани е "естествено развитие на разследването в (Саудитска Арабия)" и вероятно се използва като

стратегия за запазване на короната

за принц Мохамед бин Салман. Намерението е да няма никакви обвинения към престолонаследника във връзка с убийството на Хашоги.

На 5 март 2019 г. в. "Гардиън" съобщава, че между краля и неговия син, престолонаследника Мохамед бин Салман, има напрежение. След два дни Ал Кахтани подписва заповед, с която инструктира технически екип да извърши" проникване в компютърните сървъри на вестника "в пълна тайна". През април 2019 г. източник заявява пред "Гардиън", че принцът остава лоялен към Ал Кахтани, който е "активно ангажиран" в роля, подобна на тази, която е заемал като ръководител на Центъра, макар че е в частния офис на престолонаследника.

В личен разговор по това време, според медии, Мохамед бин Салман е бил предупреден от държавния секретар на САЩ Майк Помпео да прекрати връзките си с бившия съветник. Твърдението на Ияд ал Багдади, че Ал Кахтани е бил отровен, задълбочава мистерията.

Престолонаследникът Мохамед бин Салман
Престолонаследникът Мохамед бин Салман