Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

На шефа на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Георги Митев му е наложена парична гаранция от прокурор.
На шефа на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Георги Митев му е наложена парична гаранция от прокурор.

Шефът на Областната дирекция по безопасност на храните в Бургас ще обжалва високата гаранция от 150 000 лв.

В лидер на организирана престъпна група се превърна бургаският общински съветник и шеф на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Георги Митев, след като спецпрокуратурата му повдигна обвинение.

Митев е посочен като ръководител на престъпна група, която се занимавала с искане и получаване на подкупи. Освен него още четирима от областната дирекция са с повдигнати обвинения като членове на престъпна група.

Според разследващи групата действала в две основни направления, създавайки

познатата

престъпна

матрица,

известна сред

обществото като

“такса

спокойствие”

150 000 лв. парична гаранция наложи вчера на Митев спецпрокуратурата, но негови адвокати заявиха пред “24 часа”, че ще обжалват рекордната сума.

“Та той е на заплата от 1500 лв. Откъде ще вземе толкова пари?”, коментираха приближени до държавния служител.

Рекордната гаранция, поискана за свободата на ветеринарния доктор разбуни духовете в Бургас, а по-паметливи припомниха, че дори за мастития зърнен бос Бенчо Бенчев, прочул се като ортак на Митьо Очите и също общински съветник, прокуратурата поиска “скромните” 50 000 лв.

Около 10,30 ч в четвъртък веднага след определянето на мярката за задържане д-р Митев е бил освободен от ареста и отведен в частна болница заради сърдечни проблеми. Вечерта преди ареста той също бил в болница, защото се почувствал зле и потърсил помощта на частни кардиолози, разкриха запознати.

Както “24 часа” писа, сигналите срещу директора на Областната дирекция по безопасност на храните дошли от две фирми, които твърдели, че били рекетирани от Митев и негови служители. Според запознати разследването срещу групата в бургаската дирекция по храните е започнало преди около година. Едва на 27 август обаче се пристъпило към арести.

Зам. главният прокурор

Иван Гешев

обяви, че били

сключвани

фиктивни

договори, без да

се извършва

дейност

Служителите мотивирали по “правилния” начин различни дребни и средни бизнесмени на територията на област Бургас, допълни заместникът на Сотир Цацаров.

“Чух се с него около 11 ч исках да му засвидетелствам нашата морална подкрепа. Беше на прегледи, на които му казали, че ще го хоспитализират. Той си имаше оплаквания, особено покрай напрежението с африканската чума и огромната му претовареност”, каза областният секретар на СДС Бургас Тошко Иванов. И продължи:

“Не искам да вярвам, че в цялата работа има политическа намеса. Каква е тази гаранция от 150 000 лв.? Недопустимо е спецпрокуратурата да действа така”. От партийната организация обмислят да излязат и с писмено становище в защита на своя областен лидер.

Д-р Георги Митев пое областното ръковство на сините преди 2 г. Той е общински съветник от Реформаторторския блок и шеф на комисията по екология.