Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Димитър Мирчев Тапиро
Димитър Мирчев Тапиро

70-годишният Димитър Мирчев издъхна на място, пометен от мерцедес, врязал се в кафе

Полицията отрича случаят да е умишлен, но свидетел твърди обратното

През 1994 г. дупничанинът се разминава на косъм от смъртта след катастрофа с мотор

Най-голямата сума, която печели през живота си, е 40 хил. лв., а само за 15 мин. губи 10 хил. долара

На 23 август малко след 21,30 часа в Дупница се разигра истинска трагедия, но причините за нея продължават да се пазят в тайна.

Мерцедес, шофиран от 49-годишния Мартин Георгиев, се вряза с бясна скорост в квартално кафе на ул. "Бригадирска" и помете няколко души. Двама са с тежки наранявания, а най-известният комарджия на Югозападна България Димитър Мирчев, с прякор Тапиро, почина.

Според официалната версия на полицията

водачът на автомобила е загубил контрол

над колата си и е спрял в масите на тротоара на заведението.

Свидетел на инцидента обаче, решил да запази анонимност, твърди пред "168 часа", че Мартин Георгиев умишлено е забил колата си в масите на заведението, за да отмъсти на двама души за инцидент от предишната седмица.

"Беше малко след 21,30 ч., когато минавах покрай мястото на инцидента - споделя източникът ни. - Излизах от една улица, а кафето беше от дясната ми страна. Видях, че някакви хора бягат от масите и първоначално си помислих, че са доста пияни."

Обръщайки се обаче, свидетелят забелязва, че срещу него хвърчи мерцедес с бясна скорост.

"За секунди се вряза в масите на кафето, сложени на тротоара на ул. "Бригадирска" - разказва очевидецът. - Скоро бяха положили нов асфалт и там е като писта. Хората бяха размазани. Не можех да повярвам на очите си. Веднага звъннах на 112 и линейката и полицията дойдоха за 5 минути."

Мястото на инцидента на ул. "Бригадирска" в Дупница.
Мястото на инцидента на ул. "Бригадирска" в Дупница.
Мястото на инцидента на ул. "Бригадирска" в Дупница.
Мястото на инцидента на ул. "Бригадирска" в Дупница.

Гледката била ужасяваща. Кръв имало навсякъде, а хората били натръшкани до стената.

"Този, който почина - Димитър, беше притиснат между стената на кафето, гумата и прага на колата - спомня си Стойчо. - Нямаше как да остане жив.

Издъхна веднага след удара

Имаше една жена на име Радостина, която беше вдясно на предницата, и младо момче, казва се Мартин, под колата. След като махнаха мерцедеса, забелязах, че всичко беше в кръв и само джапанките на Тапиро бяха останали."

Хората пищели и не можели да осъзнаят, че са станали част от зверското меле.

"Един от приятелите на Тапиро веднага се опита да го извади - споделя очевидецът. - Започна да крещи, че не може така нелепо да свърши животът му. Опита се да му направи изкуствено дишане, но се виждаше, че вече нищо няма да помогне. Той просто беше премазан от мерцедеса."

Нелепото в случая е, че извършителят е слязъл от колата си и е започнал да пие бира, наслаждавайки се на гледката.

"Не вярвах на очите си - категоричен е очевидецът. - Този човек се разхождаше и обясняваше, че си го заслужават. Повтаряше, че е предупредил, че ще го направи, а те не са му повярвали. Полицията вече беше дошла и всичко това се случваше пред тях. В един момент обаче шофьорът явно осъзна какво е причинил и започна да рита колата си, да бие с юмруци по капака й и да крещи нещо несвързано."

На мястото се появява и синът на 49-годишния шофьор, който всъщност се оказва и основната причина за разигралата се трагедия. Изпаднал в шок и крещял, че остава кръгъл сирак.

"Доколкото знам, майка му е починала, а сега баща му ще влезе в затвора - разказва източникът ни. - Само това повтаряше. Но вкрайна сметка заради него баща му е скочил срещу компанията в кафето".

Според очевидеца в Дупница се разпространява една версия, заради която се е разиграла трагедията.

"Преди няколко дни Мартин Георгиев се е прибрал от чужбина - обяснява свидетелят. - Той е тираджия.

Разбрал е, че синът му е затвора,

защото миналата седмица е пребито момче пред магазин в града. То се опитало да краде, а двама души от компанията, седяла в кафето, е повикала детето на Георгиев, за да им помогне да се справят с обирджията. Смазват го от бой и дни по-късно умира от нараняванията си. Това обаче е само слух, който полицията не потвърждава."

След скандал в заведението между Мартин Георгиев и останалите той решава да отмъсти, че синът му е забъркан в подобно престъпление.

Именно затова е странно, че той бе задържан само за 24 часа в ареста в Дупница и след това бе освободен, защото на този етап разследващите твърдят, че

няма данни за умисъл за извършване на престъплението

Затова засега няма да искат постоянна мярка за задържане.

49-годишният извършител е дал доброволно проби за алкохол и наркотици. Оказало се, че бил с 0,26 промила, което отвърля едно от съмненията на полицията, че е бил пиян. Споделил също пред разследващите, че много съжалява за случилото се и няма обяснение за него.

На този етап органите на реда не могат да кажат с каква скорост се е движил водачът. Все още се разпитват свидетели и следва да бъде назначена авто-техническа експертиза.

Образувано е досъдебно производство за причиняване на смърт по непредпазливост и тежки увреждания на две лица в резултат на ПТП.

Пускането на свобода на Мартин Георгиев обаче доведе до вълна от недоволство на жителите в Дупница. Повечето недоумяват как за подобно деяние полицията го е пуснала от ареста.

Причината е, че останалите две жертви берат душа в болниците.

Младеж е със счупени крака и не е с опасност за живота, но 41-годишна жена е в изключително тежко състояние.

Тя е със счупени таз и гръбначен стълб,

а далакът й е изваден. Транспортирана е в столичната клиника “Св. Анна”, където й предстоят няколко животоспасяващи операции.

Близките й се надяват поне да остане жива, въпреки че може да бъде инвалид до края на живота си.

Повечето обаче все още не могат да повярват, че Димитър Мирчев - Тапиро, е починал.

За хората в Дупница и околностите той е легенда. Според приятелите му най-известният комарджия не пропускал казината и няма някое в България, което да не е посетил. Въпреки това имал добро сърце и винаги помагал с каквото може.

Димитър е прочут с буйния си нрав и скандалното си минало. Не минавало сбиване в града без него.

Именно заради това влиза и в затвора по времето на комунизма. Мъж му налита на бой и го удря. Тапиро му отвръща с пестница в лицето и му чупи скула. Жертвата го осъжда и той лежи 2 години в затвора. След това излиза и постъпва в казармата. Не успял да издържи отново да стои затворен и измислял всевъзможни начини, за да излезе. Накрая решил, че трябва да пострада, за да бъде на свобода. Сложил показалеца на лявата си ръка на менгеме и с тесла го счупил. Това бил билетът му за навън до уволнението.

Междувременно напълно се отдал на страстта си - комарът.

Изкарвал луди пари, но ги набутвал веднага обратно.

Обичал планината и най-вече високите скорости. Един от случаите обаче за малко не му коствал живота.

През 1994 г. катастофира жестоко с мотор. От кръста надолу нямал здраво място, а ръцете му също били натрошени. 8 часа е бил в кома, а лекарите дори не смятали, че ще се събуди. Въпреки това той остава жив и една година се възстановявал.

До смъртта си обаче 70-годишният мъж не криел, че винаги чувствал болки заради пострадалите крайници. Иначе се радвал на добро здраве и не боледувал от нищо.

Катастрофата обаче не го спира да шофира бързо.

Междувременно

печели най-голямата си сума

в историята му на комаржия - 40 хил. лв. още преди 1989 г.

След възстановяването си искал да посети казината в Америка и решил да замине, въпреки че тогава била войната в Сърбия и напускането на страната било почти невъзможно.

Взема паспорт и виза на свой приятел, като в личния документ слага неговата снимка, но на визата остава оригиналната.

Отива до Сърбия и оттам в Букурещ, откъдето лети до Ню Йорк. Разминава се на косъм от белезниците, защото ясно личало, че на визата не е същото лице.

Успява да се установи в Щатите, където прекарва 4 години нелегално.

Приживе Тапиро винаги споделяше, че изпитвал истинско удоволствие да играе в Америка, защото там успявал да спечели много пари.

През 2002 г. се връща в България заради родителите си и веднага отива в казино.

За 3 часа губи 10 хил. долара

и дори не му остават пари за такси.

През целия си живот има около 7 години трудов стаж в България, но никога не оставал без пари.

"От комар си направих апартамент, нищо че не съм работил - споделяше приживе Димитър.

- Но това бе преди доста години, когато хазартът беше забранен и ние се криехме, за да играем.

Тогава парите се въртеха помежду ни,

а сега отиват или в машинките, или в билетите."

Има много хора, които споделят, че Тапиро ги е научил на тънкостите в залагането. Въпреки противоречивата си личност, на погребението му се събраха стотици хора, за да го изпратят в последния му път.