Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Брайън Тейлър и съпругата му Нанси, която е в старчески дом с тежка деменция.
Брайън Тейлър и съпругата му Нанси, която е в старчески дом с тежка деменция.

Здравното министерство: Пробите са отрицателни

Втори британец е умрял от легионерска болест след почивка в един и същ хотел на Българското Черноморие, съобщиха Би Би Си и в. “Дейли мейл”.

75-годишният Брайън Тейлър от град Хъдърсфийлд е издъхнал на 17 юли, месец след като се е върнал от едноседмична ваканция в 3-звездния хотел “Калофер” в Слънчев бряг. Преди това той е прекарал почти месец в реанимацията на болница в Халифакс.

В сряда британските медии съобщиха за смъртта на 43-годишния Джон Коуън от Хамилтън, Шотландия, починал на 19 юни, седмица след връщането му от почивка в същия хотел.

И двете семейства са предприели съдебни действия срещу Jet2 Holidays – голям британски туроператор и авиокомпания, организирала пътуването. Те настояват да се разследва дали близките им са прихванали смъртоносната болест в българския хотел. От Jet2 твърдят, че

два независими теста,

включително на

водата в хотела,

не са показали

данни за наличие

на зараза

в “Калофер”. Туроператорът е преместил оттам всичките си клиенти и е прекратил резервациите за тази и 2020 година, съобщи Би Би Си.

“Съсипани сме. Кой очаква да отиде на почивка и да пипне такава болест”, казва Мартин Фаръл, доведен син на Брайън Тейлър. Той посетил втория си баща два дни след завръщането му от България на 17 юни. Заварил го с висока температура и силна треска. На 23 юни Брайън припаднал и бил откаран в болница. Първоначално лекарите сложили диагноза пневмония, срив на белите дробове и сепсис, а на 24 юни констатирали легионерска болест. След 25 дни в спешното отделение пациентът починал.

Според Мартин Фаръл от Jet2 се опитват да си измият ръцете. Той настоява за отговори къде, защо и как точно е станала заразата и какви мерки се вземат, “за да не се случи това отново”.

Юридическата фирма “Ъруин Мичъл”, която представлява почернените семейства, каза за Би Би Си, че към нея се е обърнала и друга жертва, повалена от легионерска болест след престой в хотел “Калофер” от 4 до 11 юни. Човекът бил дни наред в изкуствена кома, но вече е изписан от болница и го чака дълго възстановяване.

Юристите от фирмата проучват как точно се е разболял г-н Тейлър и разследват престоя му в българския хотел, разказва Би Би Си. “Дейли мейл” пише, че Jet2 е била предупредена от Европейската мрежа за надзор на легионерската болест, че има данни за

4 случая на това

заболяване,

свързани с

хотел “Калофер”

43-годишният Джон Коуън от Хамилтън, Шотландия, починал на 19 юни, седмица след връщането му от почивка в Слънчев бряг.
43-годишният Джон Коуън от Хамилтън, Шотландия, починал на 19 юни, седмица след връщането му от почивка в Слънчев бряг.
Пробите, взети от конкретния хотел в курортен комплекс Слънчев бряг преди началото на летния туристически сезон 2019, са отрицателни, съобщи Министерството на здравеопазването.

Във връзка със съмненията за заразяване с легионерска болест/легионелоза на граждани на Великобритания МЗ обръща внимание, че хотелите в Слънчев бряг ежегодно подлежат на планов и извънпланов контрол (по сигнали) от РЗИ - Бургас, в това число и контрол за наличие на легионели.

В случай на съмнение за легионерска болест на територията на страната регионалните здравни инспекции издават предписания с конкретни противоепидемични мерки - в това число да се извършва механично почистване на съоръженията и водоснабдителните системи и климатичните инсталации; да се извършва дезинфекция чрез хиперхлориране; да се провежда дезинфекция чрез термален шок - с повишена температура на водата 70-80° С; постоянно да се поддържат високи стойности на топлата вода и т. н.

Съгласно правилата на Европейската система за надзор на легионерската болест, в която България членува, цялата информация по отношение на заболелите лица, както и резултатите от проведените изследвания на хора и среда, са конфиденциални.

10-15% от болните умират

Легионерската болест e тежка бактериална инфекция, протичаща с пневмония. 10-15% от заболелите умират. Причинява я бактерията легионела (Legionella pneumophila). Синдромът е открит през 1976 г., когато избухва епидемия от нея по време на среща във Филаделфия на ветерани от Американския легион.

Заразяването обикновено става чрез вдишване на капчици вода (аерозоли), заразени с легионела. Бактерията вирее във водата и тинята на природни басейни – реки и езера. Инфекцията лесно се разпространява в големи обществени сгради - хотели, болници, санаториуми - чрез водопроводи, ползващи естествени водоеми, климатици, декоративни водопади, фонтани.

Не всички, погълнали бактерията, развиват болестта, предаването ѝ от човек на човек не е описано.

Инкубационният период е 2-10 дни. Болестта започва с кашлица, температура, мускулни болки, липса на апетит, главоболие. Постепенно температурата се покачва, появява се загуба на координация, задушаване, а при тежките случаи – отравяне на кръвта и фатален край.

Най-уязвими са хората над 50 г., мъжете, пушачите, пиячите, и пациентите с дихателни проблеми. Ежегодно в Европа се регистрират около 10 000 случая, като водещи страни по брой заболявания са Франция, Германия, Италия и Испания, съобщи Министерството на здравеопазването.

Хотелиери: Черен пиар ни залива от Англия преди намаленията

ДИМЧО РАЙКОВ

Като черен пиар определи публикациите в английската преса за починали и разболели се от легионерска болест британци в Слънчев бряг председателката на Съюза на хотелиерите Диана Колчева. “Не е възможно това да стане. Комплексът е на централно водоподаване, при което водата постоянно циркулира. В противен случай много хора щяха да се разболеят от тази болест, която се среща в Африка и в райони с безводие и локално водоснабдяване в други части на света”, заяви тя. И призова

Министерството на туризма

да опровергае на най-високо

ниво публикациите

в британския печат, за да защити имиджа на родния туризъм. Според Колчева тиражираните новини за разболели се англичани при почивката им в България не били случайни. В тях бе визиран 3-зведният хотел “Калофер”, откъдето отрекоха да имат проблеми с чистотата на водата и климатиците, които според пресата на Острова са причинили смъртта на 43-годишен англичанин след завръщането му през юни в родината. В края на август хотелът е пълен, продължава да пуска оферти по сайтове за резервации, заети са и всички шезлонги около басейна.

“Никак не е случайно, че такива публикации се появяват точно сега. От 25 август започва средният сезон с намаленията на почивките. Тази година те са атрактивни и стигат до 20%, а през септември пакетите ще паднат и до 30%.

Как така досега не се

появиха негативни публикации

за Турция и Гърция

например, а все излизат за Слънчев бряг”, коментира Диана Колчева.

От регионалната здравна инспекция отказаха коментар за взетите проби на водата от хотела с мотива, че това е “конфиденциална информация” за вътрешен обмен между страните от ЕС. Те са пратени в централната софийска лаборатория, но според РЗИ резултатите още не са излезли.

“Винаги преди сезон се правят проверки на всички водоизточници по хотелите, включително и на басейните, както и профилактика на климатиците, а басейните редовно се чистят с химикали. Никой собственик на хотел няма интерес това да се случи на него”, коментира Колчева.