Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Джефри Епстайн и Гислейн Максуел
Джефри Епстайн и Гислейн Максуел

Аутопсията показва няколко счупени кости на врата

Вероятността това да е самоубийство е минимална, категорични са експерти

Двамата охранители отбелязали, че са проверили магната по времето, когато той вече е мъртъв

Тялото било намерено повече от час след смъртта

Убит ли е милиардерът Джефри Епстайн, обвинен, че е примамвал непълнолетни момичета да правят секс с висши политици?

Аутопсията на магната показа, че той има няколко счупени кости на врата. Според експерти това можело да се случи и при хора, решили сами да сложат край на живота си чрез обесване, но шансовете за това били минимални. Според специалистите по-скоро става дума за насилствено удушаване.

Все още не е ясно как Епстайн сложи край на живота си, след като мерките за сигурност бяха затегнати заради негов предишен опит за самоубийство. Той беше под постоянно видеонаблюдение и пред очите на специално предназначена за него охрана. Служителите на федералния арест в Ню Йорк, където финансистът прекарваше дните преди да чуе официалната присъда, имаха за задача да проверяват магната на всеки 30 минути. Оказа се обаче, че точно във вечерта на 9 срещу 10 август

тази процедура изобщо не е била спазена

Причините за поведението, които представител на охраняващите изнесе пред медиите, звучаха, меко казано, несериозно. Той оправда персонала с това, че бил неадекватен, защото работел повече от 60 часа седмично. Имало и липса на работна ръка, което налагало пазачите да дават извънредни смени.

На 15 август двамата охранители, наблюдаващи Епстайн, бяха временно отстранени от длъжност. Прекият им ръководител пък беше преместен на друго място.

Според американски медии

не било изключено пазачите да са спели,

когато милиардерът решил да се самоубие. Странното обаче е, че те са заподозрени и във фалшифициране на вписванията в графика, с които отбелязвали, че проверяват задържания финансист в килията му, въпреки че очевидно не са го правели. Разследващи твърдят, че тялото му е било намерено един или два часа след смъртта.

Последната информация относно това как магнатът се е самоубил, също се промени. В публикация на "Ню Йорк пост" анонимни източници разказват, че той сложил край на живота си, използвайки чаршаф от най-горното легло в килията си. За целта Епстайн коленичил на земята и се навел напред, за да се удуши. Това все още не е потвърдено официално от полицията.

Въпросът обаче е защо още след първия опит за самоубийството, от стаята му не са иззети всички предмети, които би могъл да използва повторно за същата цел?

Тези дни се очаква ФБР да прегледа и видеа от камерите в специалния корпус, където е била килията на Епстайн. Разследващи искат да проследят движението в участъка през целия ден, а също и във вечерта на смъртта на финансиста. Засега обаче

не е ясно дали камерите изобщо са работили

по това време. Федералното бюро ще разгледа и документи, в които всеки ден е отчитана активността на останалите затворници. В момента предстои разпит на трима затворници, които вече са си осигурили и адвокати.

Въпреки че една от теориите на конспирациите беше, че е възможно Епстайн да е убит по поръчка на самия президент Доналд Тръмп, той категорично отхвърли тези твърдения. Слуховете всъщност бяха подплатени от близките отношения между двамата мъже. Както вече стана ясно, Тръмп и обвиненият в сексуален трафик на непълнолетни били много добри приятели. Неведнъж те дори са забелязвани заедно на официални събития и партита. Това подклаждаше и съмненията, че смъртта на магната е желана от президента, тъй като не било изключено той

да притежава за него компрометираща информация

Тази теория обаче не трогна по никакъв начин Тръмп.

Мнозина обвиняват, че и Тръмп има интерес от смъртта на Епстайн.
Мнозина обвиняват, че и Тръмп има интерес от смъртта на Епстайн.

"Аз искам пълно разследване и изисквам такова от институциите, предназначени да го направят - обясни той пред репортери в Ню Джърси. - Точно такова ще извърши генералният прокурор Уилям Бар, който е един от най-добрите професионалисти."

Друга конспирация свързва аферата "Епстайн" с бившия президент на САЩ Бил Клинтън. Малко след като в медиите беше пусната информация за самоубийството на магната, самият Тръмп публикува в профила си в социалните мрежи твърдение, че в смъртта му са замесени Бил и Хилъри Клинтън. Оказа се, че на 16 август в имението на Епстайн в Манхатън е бил открит и ексцентричен портрет на Бил Клинтън, на който той позира в синя рокля и червени обувки на висок ток в Овалния кабинет. На картината се вижда как бившият президент се усмихва, докато се е отпуснал във фотьойл. Портретът всъщност е дело на художника Петрина Раян-Клайд, а заглавието е "I want you". Засега не е ясно дали Епстайн е купил оригинала, или това е копие, закачено на стената му.

Принц Андрю, момичето в средата, което обвинява Епстайн и Андрю в изнасилванията и дъщерята на Максуел - Гислейн (вдясно).
Принц Андрю, момичето в средата, което обвинява Епстайн и Андрю в изнасилванията и дъщерята на Максуел - Гислейн (вдясно).
Клинтън също е сред заподозрените за смъртта на Епстайн.
Клинтън също е сред заподозрените за смъртта на Епстайн.

Твърденията за връзки на Клинтън със смъртта на финансиста не се потвърждават. Факт е обаче, че двамата също са били в много близки приятелски отношения.

Най-интересен от всички бе коментарът по случая на тв водещия Джо Скарбъро, който заяви, че има нещо много съмнително в самоубийството на Епстайн.

"Човек, който имаше информация, която

би унищожила живота на богати и могъщи хора,

завърши мъртъв в килията си. Колко предсказуемо", написа той в профила си в социалната мрежа Twitter.

Смъртта на магната всъщност не зарадва изобщо неговите жертви. Малко след като започна да тече разследването срещу него, десетки жени и момичета събраха смелост и започнаха публично да говорят за издевателствата срещу тях. След като стана ясно, че той е открит мъртъв в килията си, няколко от тях дори направиха изявления пред медиите.

"Ние трябва да живеем с белезите на неговите действия до края на живота си, докато той никога няма да се сблъска с последиците от извършените престъпления, с болката и травмата, която причини на толкова много хора", обясни Дженифър Араоз, която е изнасилена от Епстайн през 2001 г., след като е примамена на излизане от гимназията, в която учи.

Гневен коментар направи и моделът Алисия Ардън. Съдбата я среща с магната през далечната 1997 г., когато той се свързва с нея, за да й предложи да участва в конкурс за модели на Victoria's Secret. Казва й, че той е натоварен със задачата да намира красиви момичета, които да рекламират известната луксозна марка за бельо. Започва да я омайва с обещанията за слава и пари. След няколко срещи в имението му, финансистът показва истинското си лице.

Момичето е изнасилено от него и заплашено да мълчи

завинаги, за да няма последствия за нея и близките й. Още същата година тя подава жалба в полицията, но разследването се проточва прекалено дълго време и резултат от него нямаше досега.

"Джефри Епстайн се измъкна, защото беше твърде страхлив, за да се изправи срещу правосъдието и обвинителите си", каза жената пред медиите.

Изказване направи и Мишел Ликата, която обвинява магната в сексуално насилие, когато тя е била едва 16-годишна. В текстови съобщения, изпратени до журналисти, тя обяснява, че е разочарована от факта, че няма да има шанс да се сблъска с него очи в очи на подсъдимата скамейка.

"Никога не съм искала той да умре, а просто да носи отговорност за своите действия", обясни жертвата.

По-голямата част от обвинителките запазват анонимност и предпочитат да говорят чрез адвокатите си. Те заявиха, че се надяват властите да продължат разследването, като се съсредоточат върху останалите приближени на Епстайн, които помагали за намирането и заплашването на жертвите. Засега единственото посочено име е на Гислейн Максуел - дъщерята на британския магнат Робърт Максуел. Няколко от жените, станали жертви на Епстайн, разказаха, че именно тя е била причината това да се случи. Гислейн от своя страна отрича тези обвинения и казва, че няма общо с престъпната дейност, която мъжът извършвал.

Всъщност смъртта на Епстайн стана точно ден след като Федералният апелативен съд в Ню Йорк разреши отварянето на запечатани документи, разкриващи

ужасяващи подробности за минали издевателства

над непълнолетни, извършени от финансиста. Въпросната информация можеше да донесе дори доживотен затвор на магната. Интересното в момента е дали в документите не са посочени и имена на други хора, участващи в аферата "Епстайн".