Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Грешката при претоварването на стоката към България ще бъде жестоко наказана

Жестоки убийства в Италия заради заловения случайно в Бургас кокаин се очакват в близките месеци. Заради грешката при претоварването на стоката наркоорганизацията, която стои зад канала, ще търси сурово възмездие за понесените загуби, твърдят експерти пред "168 часа". Така че ще има убити като в Негован, но вместо в бидони жертвите най-вероятно ще завършат дните си задушени в бетон.

По случая все още върви международно разследване в първоначален етап, но за момента спецслужбите смятат, че скъпата дрога е била предназначена за съседна Румъния. Вместо към пристанището в Констанца обаче бананите с кокаина са фатално насочени към Бургас, където никой не ги е очаквал.

Грешката е станала при претоварването на контейнерите в италианско пристанище от един кораб на друг съд на същата транспортна компания. Корабът акостира в Бургас на 27 юли, два дни по-късно стоката била разтоварена, като на 31 юли се озовала в склада на българската "Интер Цитрус".

Така се стига до шока, който изпитва работник

от фирмата в Бургас, когато на 17 август (събота) откри изненадващо пакети от фолио под бананите от Еквадор. Човекът веднага се обадил в полицията и униформените служители на място започнали да вадят от кашоните пакети, натъпкани с по 2,5 килограма кокаин. Те били

старателно увити във фолио,

за да заблуждават стационарните митнически рентгени, с които се обследват за скрита стока част от пратките, които са преценени като рискови.

Българската фирма получила по документи от Еквадор общо 19 контейнера, всеки с по 20 палета с банани, или общо 26 626 кашона. Част от тях още преди разкритието в Бургас били разпределени в други три склада на "Интер Цитрус" в страната.

Там при последвалите проверки не бяха открити пакети с кокаин. Но за момента не е сигурно дали някой работник на място не е открил и укрил част от наркотика, без да съобщи на никого.

Експерти смятат, че най-вероятно еквадорската дрога е била предназначена за Румъния. 3240 кашона били разпределени по документи за разтоварване в пристанището в Констанца. Едно е сигурно. Дрогата не е имала получател в Бургас. Ако някой е очаквал пратката там дори и при грешка в транспортирането, е имал достатъчно време да организира кражбата й от склада на фирмата за търговия с цитрусови плодове. Реално минават почти три седмици, докато

дрогата е

открита абсолютно случайно в склада

Бананите в пратката за България били от общо 32 еквадорски ферми, но тези с дрога, укрита на дъното на кашона, пристигали само от една от тях.

Най-вероятно организаторите на канала са италианци, които работят заедно с румънски мафиоти, като дрогата е била предназначена от Румъния да се трафикира

по суша към държави от Северна Европа

За момента е сигурно, че този канал няма връзка със заловения кокаин през пролетта по Северното ни Черноморие. Единствената връзка между двата случая е, че завършват с провал, както и във възможността едни и същи организатори да стоят в сянка. Методите за пренасяне на дрогата обаче са коренно различни.

На 5 април тази година полицията откри в морето край Шабла след сигнал от румънските власти общо 170 килограма кокаин. Пакетите с дрога бяха старателно увити в непромокаема материя и светлоотражателни жилетки, които умишлено са пуснати да плават във водата малко под морското равнище, за да не се откриват толкова лесно.

Наркотикът бе намерен само дни след като други 150 килограма от същата пратка бяха открити от румънската полиция пак на брега.

На 11 април пък морето изхвърли на плажа на курорта Слънчев ден 25 старателно защитени от вода пакета кокаин, всеки с тегло от по 1 килограм. Само два дни по-късно на плаж Болата край Калиакра катер на Гранична полиция откри спасителна жилетка, за която бе

вързан сак,

а вътре - общо 16 пакета кока, всеки от които с тегло 1 килограм и 100 грама.

Само дни по-късно в Румъния от случаен човек бе намерена най-голямата част от пратката - пакети по плажа с общо тегло над 1 тон и 200 килограма. Така откритата у нас и в Румъния дрога при тези общо 5 случая надхвърли тон и половина от този най-скъп наркотик.

Експертиза установи, че кокаинът е един и същ и както се очакваше, с чистота около 90 процента - характерна за големите пратки, които още не са разредени за разпространение "на улицата".

По всичко личеше, че става въпрос за схемата, при която големи количества дрога, пренасяни от кораби, се изхвърлят на

точно определени места в открити води

и оттам по специално предадени джипиес координати се прибират на сушата с бързи моторни лодки.

Така и не се разбра обаче каква точно грешка е станала, така че планът да не сработи, дрогата да се изгуби, а теченията да я довлекат до брега, за да докарат загуби за стотици милиони евро на наркоорганизацията.

И в двата последни случая на заловени пратки кокаин у нас няма данни и доказателства за българска следа, но в същото време изглежда нелепо, че и нашите, и румънските служби залавят големи количества от този наркотик само благодарение на случайността и на грешки, допускани от замесените наркоорганизации.