Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СНИМКА: Васил Петков
СНИМКА: Васил Петков

Сред жертвите са бивша общинска служителка, кандидат-кмет и собственик на заложна къща

В София 44 са изгорелите автомобили от началото на 2019 г.

Най-много вандалщини има в столицата, в Благоевград, Варна и Бургас

44 автомобила са запалени умишлено в столицата от началото на 2019 г., научи "168 часа". Според разследващи най-честата причина се оказва отмъщение заради неуредени отношения. На второ място палежите се причинявали от хора с психични проблеми, които имали склонност към пиромания.

Най-много автомобили са запалени през 2016 г.

на територията на България. Тогава тяхната бройка е била 589. През 2017 и 2018 цифрата е спаднала значително, а засега тази за 2019 се очертава като най-ниска - 183. За минали години само до август месец е била много по-голяма.

"Най-много коли са запалени в столицата, а след нея се нареждат Благоевград, Варна, Бургас и Хасково", обясниха пред "168 часа" полицаи.

Последният случай е от 11 август, когато през нощта бяха запалени два семейна автомобила на бившата служителка на община Козлодуй Мария Маркова. Според нея причината за посегателството е свързана с факта, че тя е свидетел по дело за злоупотреби с общински средства. Дълго време Маркова била ръководител на Комунални дейности в общината, но наскоро подала заявление за напускане, тъй като била несъгласна с действията на ръководството. Освен това казала, че няма да изпълнява и нарежданията, които са й давани. Потърпевшата дори е подала сигнал до компетентните органи. С него по думите й е засегнала интересите на кметицата Маринела Иванова, организатора на автомобилния транспорт в града - Цветан Молов, и на Красимир Пунчев, който отговарял за поддръжката на гробищния парк.

Кметицата категорично отхвърли обвиненията срещу нея, заявявайки, че няма нищо общо със случилото се.

Още в началото пострадалата бивша служителка на общината изключи възможността палежите да са дело на неин близък човек. Тя обясни, че няма конфликти с никого от обкръжението си и няма как извършителят или

поръчителят да е сред приятелите, роднините или съседите й. Три дни преди това, на 8 август тази година, в Съединение бяха запалени два леки автомобила на бившия кмет на града от БСП Георги Руменов. Според него ставало въпрос за умишлени палежи от политически характер, тъй като отново възнамерявал да се яви на кметските избори.

Потресаващото за Руменов беше, че извършителят на вандалщината си позволил без притеснение да влезе в двора му, където били паркирани автомобилите. Въпреки намесата на огнеборците единият от тях беше напълно изпепелен. Другият пък имал сериозни поражения по предницата. В същия ден бяха запалени и неговият камион и трактор. Общинския съветник категорично

отрича да е получавал заплахи Той изключи версията палежите да са причинени и заради бизнеса му, свързан със зърнопреработка. По случая обаче нямаше задържан.

2018 г. пък беше белязана от серия палежи на автомобили в Монтана. Извършителите така и не бяха открити. Според разследващи обаче по-голямата част от престъпленията тогава били наказателни акции. Един от потърпевшите е момче на име Виктор Ангелов. Видеокамера заснема набега върху неговата кола. На записа се вижда ясно как

мъж със сак приближава до автомобила

му и след секунди се отдалечава. В следващия момент се връща с голяма бутилка. Залива колата на Ангелов и я запалва. Огънят засяга и други коли в близост до неговата.

Съмненията, че подпалването е извършено с цел сплашване или наказание, се засилиха и от факта, че преди време срещу имуществото на младежа отново имаше посегателство. Месец преди палежите беше направен опит за подпалване и на заведението му, което се намира в центъра на Монтана. В края на 2017 г. пък самоделна бомба гръмна под колата на баща му.

Миналата година беше белязана и със серия палежи на коли на охраняем паркинг в Люлин. Само за един ден умишлено бяха

подпалени шест автомобила,

но огънят обхвана още шест

Те били собственост на притежател на заложна къща. Изгорелите коли били оставени като залог срещу малко пари при него. За потърпевшия се знаеше, че има една съдебна регистрация през 2009 г., която била свързана с насилие над непълнолетно лице.