Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Кралското семейство се гордее с принцове и принцеси, които печелеха медали на олимпиада

Всяка тяхна стъпка се следи от хищните камери. Всеки техен жест се анализира от армия психолози. Стилисти, коафьори и гримьори не спират да изследват всяко кътче по телата им. Обречени са от самото си раждане да се разделят завинаги с личния си живот и така ценното спокойствие на анонимния жител на планетата Земя.

Именно заради това членовете на английската кралска фамилия се научават да си сдържат емоциите може би още преди да се научат да ходят. Всяка тяхна усмивка е внимателно преценена и пусната в подходящия момент, за да бъде задоволен интересът на медиите, а оттам и на поданиците. Смръщването на веждите също е контролирано, ръкомаханията са тренирани. Нищо не се случва случайно. Поне така пише в дебелата книга с най-важните правила на кралския етикет.

Там обаче няма да прочетете абсолютно нищо за

изпаднал в екстаз млад принц,

който прегръща околните, пляска с ръце и е готов да си разкъса скъпата риза от кеф. Всички задръжки в душата на принц Уилям бяха пометени от урагана на емоциите, след като неговият любим "Астън Вила" спечели решителния дуел с "Дарби Каунти" и се завърна в английската Висша лига след тригодишно отсъствие. Радостта на по-големия от двамата синове на престолонаследника принц Чарлз съвсем естествено регистрира огромен международен интерес. Но на херцога на Кеймбридж очевидно не му пука кой го гледа и кой записва с мобилен телефон.

Спортът е сред човешките изобретения, които осигуряват най-голяма моментна радост както за най-презрения бедняк, така и за благородника със синя кръв. На стадиона в миг на огромна емоция всички са просто човешки същества, които имат привилегията да горят с успехите или провалите на любимия клуб. Напълно е възможно някога учителите на двамата братя Уилям и Хари да са направили каквото им е по силите, за да

"отстранят оперативно"

интереса им към спорта.

Е, не се е получило. Кралските издънки са заобичали футбола и никакви предупреждения за повече сдържаност не могат да потушат фенския огън, който гори в душите им.

Изглежда, че баткото Уилям е по-запален по случващото се на терена. И понеже е погален от съдбата, в случая му е позволено да съчетае приятното с полезното. Бъдещият престолонаследник е президент на Английската футболна асоциация. Това е най-старият и влиятелен футболен орган в света. По престиж и самоуважение си съперничи с кралската корона. Всяко решение на асоциацията е закон, който не подлежи на коментари. Малцина са безумците, дръзнали да кажат лоша дума срещу управленския орган,

и всичките до един са си изпатили жестоко.

Разбира се, Хари не е задължен да ходи всеки ден от 9 до 5 в някакъв задушен кабинет, където да разрешава проблемите на британския футбол. Функциите му са повече представителни и досега никой не се е сетил, че заради неговото влияние "Астън Вила" е цъфнал и вързал. Напротив, бирмингамският тим трябваше доста да почака, преди да се намърда отново във Висшата лига. Нещо, което донесе изключителна емоция на принца, за когото една от най-важните задачи като баща беше да увлече и синовете - Джордж и Луи, също да заобичат футбола.

По-големият отдавна се сдоби с екипировка на "Астън Вила" и придружава баща си на стадиона, когато са налице всички подходящи обстоятелства за подобна кралска визита. В свое предишно интервю таткото споделя доста любопитен мотив да избере цветовете на бирмингамския тим в ученическите си години.

"Повечето ми съученици бяха от "Манчестър Юнайтед". Имаше и такива, които викаха за "Челси" и "Арсенал".

Искаше ми се да бъда различен и да си избера голям клуб, който не е чак толкова модерен сред момчетата. Спрях се на "Вила", който през годините е изпитвал трудности, но има славна история. Неусетно увлечението се превърна в страст", разказва внукът на кралица Елизабет II.

Той беше силно ангажиран и с кандидатурата на Англия за световното първенство по футбол през 2018 г. Заедно с футболната легенда Дейвид Бекъм направиха всичко по силите си да убедят босовете на ФИФА, че Островът е най-подходящото място за провеждането на подобно събитие. В крайна сметка домакинството отиде при руснаците, а Уилям си навлече сериозни неприятности около решаващите избори през 2011 г. Тогава босът на Северноамериканската федерация (КОНМЕБОЛ) Николас Леос обяви, че принцът се е опитал да го подкупи. Двамата пиели кафе и събеседникът му връчил покана за сватбата му с Кейт Мидълтън. Според Леос това със сигурност е бил нерегламентиран опит да бъде спечелено благоразположението му. От пресслужбата на кралското семейство реагираха като ужилени и отрекоха представители на ФИФА да са били канени на сватбеното тържество.

Сватбата мина и замина, световното също, а Уилям вече е баща на три деца и фаворит на британците, ако можеха да избират кой да наследи трона след оттеглянето на Елизабет II. С каквито и отговорности да бъде натоварен, той едва ли някога ще се откаже от страстта си към "Астън Вила".

Доста по-незаинтересован към футболните дела е брат му Хари, което в никакъв случай не означава, че той не обича да ходи на стадиона. За по-малкия от принцовете се знае, че е фен на "Арсенал", но интересите му са насочени предимно с инициативи, където се вика и пие. Навремето Хари се беше изсипал с компанията си на голямо състезание по дартс, които по традиция събират шумни купонджии, готови да изпият всичката бира на този свят.

По-малкият син на покойната лейди Даяна сякаш

предпочита ръгбито пред футбола

и почти не пропуска важните мачове на английския национален отбор. Привърженик е също така на моторните спортове, както и на полото. И понеже си е луда глава, не само гледа от трибуните, но понякога и се облича по екип, за да се сбори с други здравеняци в ръгбито.

И ето че през 2013 г. се случи миниинцидент по време на завързано и много кално дерби. Някакъв юначага минал като товарен влак през принца и контузил пръста му. Дребният инцидент моментално се превърна в новина номер 1 за британските медии и обиколи света. Многобройните съветници на царската фамилия за пореден път посъветваха нейните членове да пазят здравето си, тъй като всеки изкълчен пръст едва ли не застрашава националната сигурност. Най-съобразителен, изглежда, е самият принц

Чарлз, който демонстрира крайна незаинтересованост към спортните събития и дори когато беше в разцвета на силите си, се пазеше от необмислени изяви по спортен екип. Казват, че престолонаследникът би гледал някой мач на "Бърнли", ако все пак го заставят да обърне внимание на футбола.

Далеч по-безразсъдна е племенницата на Чарлз - принцеса Зара, която години наред гради кариера в конния спорт. Дори през 2006 г. дъщерята на принцеса Ан и внучка на Елизабет II спечели световното първенство. Успехът й беше поредната изключително обсъждана тема на Острова, където конният спорт е на особена почит.

Да не забравяме, че майка й - принцеса Ан, е била европейска шампионка през 1971 г., а баща й Марк Филипс има златен медал в отборната всестранна езда от олимпиадата в Мюнхен и сребърен медал от игрите в Сеул. Дъщеря им не ги посрами и също завоюва олимпийски медал - сребро, в отборната надпревара по всестранна езда на игрите в Лондон.

За самата кралица, ако търсим някакви нейни спортни интереси, то са свързани именно с конете. Тя притежава няколко конюшни, а нейните жребци и кобили редовно печелят международни състезания. А в Англия вече залагат за това какви ще са футболните предпочитания на правнуците й. За синовете на принц Уилям май всичко е ясно. Татко им трудно ще позволи да предадат каузата на "Астън Вила". По-интересно ще е с наследника на Хари - новородения Арчи, който няма да бъде фамилно обременен и сам ще си избере кой английски клуб да покани в сърцето си.