Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Разчленил жертвите с другар

Застреляните май са баща и дъщеря

Търсят убития мъж сред хората, които не са си вземали пенсиите

Левичар е двойният убиец, чиито жертви бяха открити нарязани и натъпкани в бидони край софийското с. Негован. Пушката, с която е стрелял, е дефектна, смятат разследващите. Двамата убити са мъж на около 75 г. и 20 г. по-млада жена, вероятно негова дъщеря.

Причината е в травмите на жертвите. Мъжът е застрелян веднъж. Изстрелът е фронтално в главата. Куршумът попаднал в челото малко над лявата вежда. За разлика от него жената е била простреляна в гръб, отново в главата. И този път изстрелът отишъл леко вляво. Интервалът до централен изстрел и в двата случая е доста сходен, казаха прокурори.

Затова и се смята, че

убиецът е левичар,

а пушката му - за десняк

Твърде вероятно е да е дефектна - всички могат да се настроят за лява ръка, но именно тези детайли често дават дефект. Причината да се смята, че е пушка, е в куршума. В черепа на мъжа е заседнал проектилът. Той е силно деформиран, но разследващи го идентифицирали като калибър .22LR. Той е с диаметър 5,6 мм. Типичен е за спортни пистолети, както и за малокалибрени пушки.

Самото му име означава дълга пушка (Long rifle - от англ.). С такъв диаметър бе и пистолетът на шесторния убиец от Нови Искър Росен Ангелов. Същият куршум бе открит и в тялото на Милена Шишкова, убита в Костенец от бившия си приятел. При него обаче и до днес не е открито оръжие и не се знае пистолет или пушка е. Засега водещата версия е за пушка при новите убийства. Причината - малкото, но прецизни изстрели. За разлика от сегашния случай в Нови Искър и в Костенец жертвите бяха убити с по няколко куршума.

В дома си са били убити и двамата, смятат от МВР. Версията е заради лиспата на открити обувки. Всички други дрехи на двамата са намерени. Те са били в плик, захвърлен до телата. Облеклата са летни - мъжки шорти и тениска и дамска рокля с елементи на носия. Основен идентификатор, който може да помогне на МВР, са дрехите на двамата.

Те били увити в найлонова торба. Полицаите се надяват по дрехите да са останали биологични следи от убиеца, който е съблякъл жертвите си.

Обувки не са открити,

затова се смята, че двамата са убити в дома си. Заради летните дрехи отпадна и версията, че убитата жена, загубила личната си карта в Негован. Нейният документ за самоличност е бил намерен през февруари.

Възможно е и по портфейл, открит в плика, да има годен ДНК материал. От него е извадена личната карта. Останали са само няколко монети.

Версията за грабеж се изключва

След като съблякъл жертвите си, убиецът ги нарязал. Вероятно е извикал и свой приятел. Причината е, че докато жената е нарязана доста хамалски, ставите на мъжа са отворени прецизно. "Сякаш го е транжирал опитен човек, вероятно месар", обясниха съдебни медици. Телата са рязани с нож с гладко острие.

За костите обаче е използвана малка брадвичка

тип секира

Останките от телата им били поставени в найлонови торбички и хвърлени в бидони. До тях е открит пликът с дрехите. След това убиецът ги закарал край езерото в Негован. Според водещата версия той е смятал, че хвърля бидоните в блато.

Вместо това обаче ги е оставил в гориста местност. Така до тях имали достъп кучета, които подхванали крайниците на жената, както и двете глави. Затова и са открити само черепи, по които няма нито едно парче кожа. Дупките от куршум обаче са ясно видими.

Убийствата и на двамата са планирани, казаха полицаи.

Причината е в прецизността

Има само по 1 изстрел, а не е хаотична стрелба. След това пък уликите са изнесени от мястото на изстрелите, а то вероятно е почистено. Водещата версия за убийствата е, че роднина е ликвидирал двамата, за да се добере до имот. Не се изключва това да е станало след смъртта на роднина, който да го е оставил в наследство. Друга хипотеза, макар и с доста по-ниска степен на вероятност, е убийството да е отмъщение. Докато няма заловен обаче, не се знае за какво би била мъстта. Телата край Негован бяха открити в събота и неделя - 17 и 18 август. Първо рибар откри черепа на жената. На следващия ден криминалисти намериха тялото й, както и останките на мъжа. Въпреки че телата са изгризани, органите на жената са запазени. Причината е, че в бидоните се е насъбрала вода, която обаче разложила телата.

Липсват и двете ръце на жената. При мъжа е обратното - има крайници, но не и органи.

Сред най-отличителните улики е ключ за рено. Ясен е и моделът му, а колата не е сред най-караните у нас.

Смята се, че мъжът ще бъде разпознат много по-лесно. Причината е, че и двете му ченета - горно и долно, са намерени. Те са специфични и най-вероятно зъботехникът пази отливката и името на пациента.

Жената също има няколко зъбни интервенции, сред тях коронки и мостове. Тя обаче няма протези и затова ще е по-трудно да се стигне до личността й. При продължилите претърсвания и огледи бе открит и тазът на жената. По него има само следи от гризане от животни. Липсват травматични увреждания от убиеца.

В огледите бяха включени и следови кучета. Претърсвания имаше и на водоема, в който по това време се къпеха хора, излезли на излет.

Убиецът е познавал добре жертвите, вероятно затова те не са обявени за издирване. Това е една от версиите, върху които работят от прокуратурата, каза за "168 часа" говорителката на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Тя уточни, че според съдебномедицински експертизи жертвите са били убити преди 2 месеца. "Разследва се дали тези лица са обявявани в предходните месеци за издирване. Напълно възможна е и версията те да са били убити от своя родственик, който, разбира се, няма интерес да ги обявява за общодържавно издирване", коментира тя.

Сред хората, които не са взели пенсията си в последните месеци, търси МВР мъжа, открит мъртъв. Проверяват се поне 2 непотърсени вземания. Полицаи обикалят по пощите, където изплащат парите.

В огледите участват и следови кучета. Нови претърсвания имаше и на водоема, а МВР почна да търси информация за двойното убийство от гражданите. От полицията

издирват жена на предполагаема възраст 45-55 години и мъж между 65-75

От МВР молят гражданите на област София, които имат информация за липсващи от месец май съседи или близки, отговарящи на посочената възраст, да подадат сигнал по всяко време на денонощието на тел. 112 или в най-близкото поделение на МВР. Анонимността им е гарантирана.

Друга тактика на разследващите е да проверят всички, обявени за издирване от около 2 месеца. След това им се взема ДНК. Тя се сравнява с генетичен материал, взет от телата. Засега обаче няма съвпадение, а са направени над 50 проби. Проверено е и дали ДНК на убитите присъства в базата данни на МВР. Резултатът е отрицателен. По дрехите на жертвите са намерени множество следи. Те се сравняват с генетичен материал от телата. Целта е да се намери

ДНК, която не съвпада с нито един от двамата мъртви

99% следата ще е от убиеца, обясниха полицаи. Те са категорични, че установят ли убитите, за няколко дни ще стигнат и до извършителя.

Криминалисти пък си спомниха, че убийствата приличат на това на 5-годишния Никита Плотников и смъртта на майка му Анна. Тя бе открита мъртва в началото на март 2015 г. Тялото й бе захвърлено край Приморско и изядено от кучета. Затова и не се разбра причината за смъртта на рускинята. 2 седмици по-късно, но в реката край Долни Пасарел, натъпкан в куфар, бе открит и Никита. Властите не можаха да ги идентифицират 2 седмици. 60 дни след намирането на Никита за смъртта му бе обвинен руснакът Герман Костин. И тогава имаше оставен плат, по който имаше ДНК - кърпа, намерена в куфара. Костин не е обвинен за смъртта на Анна, тъй като не е установена причината за смъртта на жената. Руснакът получи доживотен затвор заради смъртта на детето, но втората инстанция отмени присъдата, защото не му е осигурен превод.