Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

С тази листовка осъмна София през септември 2016 г.
С тази листовка осъмна София през септември 2016 г.

25-има от престъпното формирование обявени за издирване, сред тях и самите лидери

Люлинският силовак Радмил Ранов - Радо Ланеца, Стъклето и Телето са най-вероятните тартори на най-голямата престъпна група за наркоразпространение, залавяна у нас през последните години, разказаха пред “24 часа” близки до разследването.

Предполага се, че тримата мъже стояли най-отгоре в йерархията на многолюдна банда от поне 29 души, за които са събрани доказателства. За издирване са обявени 25-има, сред тях и сочените за тартори.

Всички са

получили и

обвинения

от Специализираната прокуратура. “Нямаме притеснение къде се укриват, довеждаме обвиняеми и подсъдими от цял свят”, коментира преди дни зам. главният прокурор Иван Гешев.

През уикенда спецсъдът наложи постоянен арест на 5-има от групата. Един от тях по професия е таксиметров шофьор, а друг - студент.

Акцията срещу наркоразпространението се проведе миналата седмица, по нея са работили и антимафиоти от ГДБОП.

Бандата е оперирала в 3 направления, каза зам.-директорът на службата Стоян Темелакиев. По данни на разследващи дилърите играели на наркопазара от 4-5 г. През това време “висшето ѝ ръководство” създало универсална мрежа за печелене на мръсни пари. Тоест системата от производство през транспорт и зареждане на наркотици до дилъри в почти цялата страна работела безупречно.

Едно от основните направления на групата било да продава дрога на едро. На практика това означавало,

че се търсел пазар

за над 50 кг

наркотик

Най-вървежни били хероин, кокаин и екстази.

Бандата разполагала и с верни дилъри, готови за наркосделки по всяко време, обясни разследващ. Интересното е, че понякога дилъри се съгласявали да работят след побой или заплахи, призна Темелакиев.

За да избегнат досег с правоохранителните органи, членовете на престъпното формирование

не ползвали

телефони

Контактували през интернет приложения. Другото направление, от което се печелело, било нощни заведения. Групата зареждала лъскави барове и неугледни дискотеки в София и в по-големите областни градове. Цел на дилърите били и училища.

Шефът на спецпрокуратурата Димитър Франтишек представи подробности около разследването.
Шефът на спецпрокуратурата Димитър Франтишек представи подробности около разследването.
Двама от предполагаемите босове - Радо Ланеца и Телето, станаха известни през септември 2016 г., когато София осъмна

с разлепени по

улиците плакати

с имена на

фигури от

наркосредите

у нас. Че някои от следствените по мегаделото са “красели” с лика си тогава София, потвърди шефът на Специализираната прокуратура. Надписът над снимките им гласеше: “Мъжете, които тровят децата ни”. Освен Радо Ланеца и Телето фотоси имаше и на Веселин Христов-Паяка, по-известния Радослав Иванов-Темерута, Даниел Стефанов-Дъмпела и други.

Бандата не се свеняла да се разплаща с подкупи за полицаи, за да не ги безпокоят. През 2017 г. “24 часа” писа,

че двама полицаи

от столичното 7-о

РПУ - Александър

Цонев и

Евджевит Осман,

задържани за наркоразпространение в Студентски град и изнудване, са работили за Радо Ланеца.

По време на акцията разследващите са открили, че бандата притежава 2 оранжерии в София и Русе. В крайдунавския град съоръжението било изключително модерно. Там имало 1600 стръка марихуана, високи 190 см. Имаме данни и за други, каза Темелакиев.

Според разследващи бандата на Радо Ланеца, Стъклето и Телето не може да бъде сравнявана с тази на Златомир Иванов-Баретата, известна като Фирмата. През 2016 г. Иванов получи 6 г. и половина затвор от ВКС като шеф на наркогрупа, а други десет от общо 21 подсъдими бяха признати за виновни като членове на банда и за притежание на дрога.