Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Българинът е помел поредния съперник на терена, смятан е за един от топталантите в спорта.  СНИМКИ: ТУИТЪР
Българинът е помел поредния съперник на терена, смятан е за един от топталантите в спорта. СНИМКИ: ТУИТЪР

Всички колежи наддават за Давид Давидков, считан е за един от големите таланти

България ще има състезател в професионалната лига по американски футбол най-късно до 2022 г.

Така ще ни остане единствено бейзболът, в който да не сме имали представител от четирите най-големи спорта отвъд океана. Георги Глушков покори НБА, а роденият в Русе Александър Георгиев проби в НХЛ.

В момента всички колежи от топ 10 в САЩ предлагат стипендия на Давид Давидков, който е смятан за един от най-големите таланти в спорта. Той вече е направил посещения в някои от тях, като е бил дори в “Нотр Дам”, който е прочут като най-добрата футболна програма. “Бойните ирландци” дават най-много футболисти в НФЛ, като почти нямат състезател, който да не е пробил при професионалистите.

Давид обаче още не е направил избора си къде ще играе, след като приключи гимназия. Разбира се, всички искат българина на пълна футболна стипенция, която се дава единствено на най-добрите.

Според всички предвиждания той ще бъде избран в драфта на Националната футболна лига или в третия кръг през 2021 г. или във втория през 2022 г.

Момчето е 198 см и тежи 120 кг. Играе на позиция в нападението на отбора си, като неговата задача е да пази куотърбека. Тя е една от най-важните позиции в американския футбол, защото трябва да се осигури време на този, който мята топката, да намери свой съотборник в предни позиции. Точно там играят най-сериозните и огромни футболисти.

Давид Давидков със семейството си по време на посещение в един от колежите, които искат младият състезател по американски футбол.
Давид Давидков със семейството си по време на посещение в един от колежите, които искат младият състезател по американски футбол.
Давид е син на бившия национал по хокей на лед Емил Давидков, който емигрира в САЩ през 90-те години на миналия век.

“Заради това, разбира се, първият ми спорт бе този на татко. След това опитах и борбата. Но в четвърти клас пробвах американския футбол и от този момент нямам намерение да сменям спорта”, обяснява Давид.

Малко е пробвал дори и ръгбито, но сега е отдаден изцяло на американския футбол.

“Никога не съм имал момче, което на въпроса какви са мечтите му, отговаря ясно и твърдо - да играя в НФЛ и да осигуря родителите си”, казва треньорът му в гимназията Брайън Дол. “Той е уникално дете и лидер, какъвто съм нямал през целия си престой тук, ако трябва да съм напълно честен. Всичко се върти около него”, допълва наставникът.

В момента Давидков е №2 в целия щат Мичиган според последните класации на талантите.

Семейството живее в градчето Винетка, което се намира само на 26 километра от центъра на Чикаго. Там има огромно количество българи заради добрите наеми и близостта до големия град. (24часа)