Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Пожарът през 48 г. пр.н.е. унищожава знание, което хората не успяват да наваксат 1000 години след това

„Място за лечение на душата“ бил надписът, който години приветствал щастливците, получили възможността да посетят най-големия център на културата и просветата в древността – Великата Александрийска библиотека. В нея в продължение на стотици години били събирани най-важните научни и религиозни текстове на тогавашния свят. Счита се, че по време на своя най-голям разцвет тя е съдържала над 500 000 папирусови свитъци с древни писания. Знанието, концентрирано в тези свитъци, било събирано от човечеството в рамките на стотици години. Само можем да гадаем за невероятните открития, които бихме направили, ако днес имахме достъп до тези творби.

Може би щяхме да намерим пълната и в голяма степен днес изгубена история на Античността, обяснение как са създадени чудесата на строителството на Египет, подробно описание на достиженията на физиката, математиката, философията. Знаем със сигурност, че изгубените трудове на Аристотел са били съхранявани там. Същото важи за 60 пиеси на Еврипид и за 2/3 от написаното от Архимед. До днес не е достигнала нито една от работите на Демокрит от Абдера, който е считан за създател на теорията за атома и често наричан „баща на съвременната наука“. Те, заедно с хиляди други текстове, за които не подозираме, вероятно са се намирали в книгохранилището на Александрия. Библиотеката не просто съхранявала всички тези писмени съкровища на времето, но тя ги и раждала, тъй като работила като изследователски институт, родил грандиозни постижения на човешката мисъл.

За няколко столетия тя се превърнала в сборно място и научен център за легендарните мислители на времето. В птолемейската столица на Египет те намерили средата и средствата да развият и запишат своите идеи, които не били надминати за поне хилядолетие след това.

За загубеното знание на света четете в "Космос"