Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ледниците се топят и сушата на Земята потъва. Този проблем е известен отдавна, но новините от последната седмица го направиха много по-осезаем.

Същевременно учени откриха, че скоростта, с която се увеличава водата в океана, е много по-голяма - до 100 пъти повече, отколкото прогнозираха досегашните модели. Тревожното заключение е публикувано в списание Science на 26 юли тази година.

Изследването е направено със сонар, който е бил монтиран на приливния ледник Леконте в Аляска, и резултатите от него показват, че съществуващите теории

значително подценяват

колко бързо ледът се превръща във вода. Според данните от проучването успоредно с основното топене на ледника, част от който се намира в океана, протичат и по-бавни съпътстващи процеси, които създават кохерентни потоци и по този начин увеличават десетки пъти общото топене. На практика техният мултиплициращ ефект означава, че геоложки изменения, които в миналото са се случвали за милиони години, вече се регистрират в рамките на един човешки живот. А огромният приток на вода ще предизвика значително покачване на морското равнище, което застрашава гъстонаселените региони на света.

Така се оказва, че има голяма вероятност потопът да се случи само след броени години, а не при следващите поколения, както се успокоявахме досега.

Явно и майката природа вече пусна алармата за изменението на климата и последващия го апокалипсис, ако човечеството продължи да използва изкопаеми горива. На 2 август шокиращо видео показа оголената повърхност на Гренландия, където само за един ден се стопиха 12 млрд. тона лед. След като горещата вълна от Европа се премести на запад, температурите в Гренландия се повишиха до историческите 22 градуса по Целзий.

Изображенията на историческото топене се разпространиха със скоростта на вирус, след като Лори Гарет, журналистка, носител на наградата "Пулицър", сподели в Twitter видео за най-големия остров на Земята, където през това лято се отчитат

необичайно високи температури

В наши дни около 10% от земната площ са покрити с ледници. Почти 90% от тях са в Антарктида, докато останалите 10% са в ледената шапка на

Гренландия. Днес Арктика се затопля два пъти по-бързо, отколкото останалата част от Земята, а морският лед там

намалява с

повече от 10%

на всеки 10 години. Когато този лед се топи, започват да се появяват по-тъмни петна в океана, елиминирайки ефекта, който преди това е охлаждал полюсите, а ледената покривка на Гренландия изчезва четири пъти по-бързо в сравнение с 2003 г. и вече допринася с 20% за покачването на морското равнище.

Неслучайно и климатичните аномалии на Земята се усилват и зачестяват. В Сибир например и в момента продължава борбата с безпрецедентните пожари, които вече се разпростират на територия, по-голяма от тази на Белгия. Въпреки по-суровия климат скоро не се очакват валежи в района, напротив, прогнозите са времето да се задържи сухо и бедствието да продължи чак до есента.

Всъщност навсякъде по света ледът се променя. Само за период от 5 години, между 2003 и 2008 г., 2 трилиона тона лед в Гренландия, Антарктида и Аляска са се стопили. От 1912 г. до наши дни прочутите снегове на Килиманджаро

са се стопили

над 80 процента

Ледниците Гархвал в Хималаите се оттеглят толкова бързо, че се очаква да изчезнат до 2035 г.

Пролетното разкъсване на сладководния лед в северното полукълбо сега се случва девет дни по-рано, отколкото преди 150 години, а наесен замръзва десет дни по-късно. В отделни части на Аляска зоната на вечната замръзналост се е понижила с 4,6 м. А за последните 30 години размерът на замръзналата вода в Арктика е намалял с 10%.

Процесът е неудържим и засяга всички ледници от Северния полюс до Перу и от Швейцарските Алпи до екваториалните ледници Ман Джая в Индонезия.

Изчислено е, че всяка секунда от топенето на ледовете в световния океан постъпват 12 500 тона вода - количество равняващо се на 5 олимпийски басейна.

Досега за 100 години комбинираният ефект от тези промени е довел до покачването на водите на световния океан с между 10 и 20 сантиметра според Междуправителствената група за изменение на климата (IPCC).

Напоследък темповете на

покачване на

морското равнище

в световен мащаб се отклоняват драматично от средния темп за последните две до три хиляди години и тази тенденция може да причини поразителни промени в бреговата линия.

Още през 2013 г. от “Нешънъл Джиографик” направиха карта на света, показваща какво ни чака, ако ледът на Земята изчезне. Огромни части от сушата ще попаднат под водата. В Европа например Кримският полуостров, заради който вече 5 години се води кръвопролитна война, с изключение на малки островчета, почти изцяло ще остане на дъното. Същата участ очаква и Молдова заедно с непризнатата от никого Приднестровска република.

Увеличаващите се води на Средиземно, а оттам и на Черно море ще залеят огромни територии и ще възстановят връзката с Каспийско море, за която се предполага, че е съществувала в дълбока древност.

При това според предвижданията на учените

България също

ще бъде засегната

- границата ни с Румъния от речна ще стане морска, а най-атрактивната ивица от Черноморското ни крайбрежие заедно с бетона по нея ще бъде залята от водата.

Но при такъв катастрофален сценарий на Стария континент и цели държави ще изчезнат - Холандия и голяма част от Дания. Изчисленията, показващи, че морското равнище ще се повиши с 66 метра, означават, че голяма част от западната част на Ирландия също ще бъде загубена в Атлантическия океан.

Не само Венеция, а и градове като Лондон, Санкт Петербург, Копенхаген, Стокхолм, Рига, Талин ще изчезнат от лицето на земята. Русия ще загуби по-голямата част от териториите си - Каспийският и Северозападният район, както и Западен Сибир ще бъдат под вода.

За "облагодетелствани" донякъде може да се смятат Испания, Норвегия и Гърция, чиято карта ще остане почти непроменена.

Що се отнася до Северна Америка - там цялото Атлантическо крайбрежие с градове като Ню Йорк, Филаделфия и дори столицата

Вашингтон ще изчезне

Флорида също ще се окаже напълно на дъното на морето.

В Калифорния хълмовете на Сан Франциско ще се превърнат в архипелаг от острови, а в Централната долина ще се появи гигантски залив. Калифорнийският залив ще се простира далеч на север до географската ширина на Сан Диего.

Ако ледените шапки на полюсите се разтопят, особено критично ще бъде положението в Азия. В Китай например ще се наводни най-гъстонаселената територия, обитавана от 600 млн. души с градове като Шанхай, Хонконг, Гуанджоу и Пекин. Токио и Сингапур също ще потънат. Под водата ще остане и Бангладеш, както и солидна част от Индия с района на Калкута, в който живеят над 17 млн. души.

В Индокитай заливането на делтата на Меконг ще остави на повърхността само няколко планини, а сегашната Камбоджа ще се превърне в остров.

На пръв поглед от такъв катаклизъм най-малко засегната ще бъде Африка, но истината е, че при глобален потоп голяма част от Черния континент ще бъде непригодна за живот. Освен това градове като Кайро и Александрия също ще станат жертва на наводнение.

В Южна Америка делтата на Амазонка ще се превърне във вътрешно море, а под водата ще останат мегаполиси като Буенос Айрес и Монтевидео.

В средата на преобладаващо пустинната Австралия

ще се образува

вътрешно море,

но ще потъне голяма част от тясната крайбрежна ивица на континента, в която живеят 80% от населението. При подобна екологична катастрофа на повърхността ще остане и само малка част от Западна Антарктида.

Макар и ужасяващи, наводненията не са единствените неблагоприятни последствия за човечеството от стопяването на ледовете. Изчезването на полярните ледени шапки увеличава количеството на сладката вода. От своя страна солеността на морската вода играе важна роля в циркулацията на океана и оттам - на климата.

В тази връзка не е изненада, че солеността на всички световни океани е намаляла. Засега най-значителен е проблемът в Атлантическия океан, тъй като през последните четири десетилетия се наблюдава доста значителна промяна в солеността на водата му.

Какви ще са последствията от промяната в солеността на водата, четете в печатното издание