Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

С толкова егоцентрични играчи в съблекалнята е тежко, а и парите може да свършат

Опитайте поне за миг да си представите каква е разликата между българския и испанския футбол. Това е все едно да сравняваш Земята с Марс. На едното място е уютно, топло и приятно за живеене. На другото е студено, прашно и мъртво. Лошото е, че ние сме от страната на марсианците.

Условията по нашите географски ширини са сурови и са изпитание и за най-калената фенска психика.

Да вземем например столичния гранд "Левски", който тръгна с много надежди да роди нещо позитивно тази година. После дойде примамлива оферта за футболиста в най-добра форма този сезон Давиде Мариани и той на секундата беше продаден. В най-неподходящия момент се контузи друг важен стълб в отбора в лицето на Хали Тиам. И всичко се сгромоляса. Оказа се достатъчно да ги няма двама, за да се стигне до историческия провал срещу АЕК (Ларнака) в евротурнирите. И от самолет си личи, че в отбора няма достатъчно качествени играчи, които да влизат на пожар, ако титулярите в началото на сезона потеглят към друг отбор или легнат в лазарета. Това е марсианската действителност в единия от двата най-популярни футболни клуба у нас.

Нека сега обърнем поглед към "Барселона" и за последно си позволим да сравним испанския гранд с "Левски". Каталунците още не са започнали официалните мачове, но покрай бляскавите контроли работят усилено върху селекцията. И така си подреждат нещата, че са на път

да съберат най-добрите атакуващи футболисти в света

Идеята е да не се стига до ситуацията на "Герена". Ако Меси нещо стъпи на криво, веднага да има кой да го замести. Ако Суарес хване хрема, от скамейката да скокнат две други гениални момчета и да направят така, че уругваецът не само да не липсва, но и да трябва да се напрегне, за да си върне титулярното място.

Сигурно е, че тази година треньорът Ернесто Валверде нито за секунда от работното си ежедневие няма да се сблъска с проблемите, които има колегата му от България Петър Хубчев. Всяко отсъствие не само няма да навреди на тима му, но може да е причината за повишаването на качеството на играта. Това на сто процента се отнася за атаката на "Барса", където в момента се подвизават, забележете, Меси, Суарес, Гризман, Коутиньо, Дембеле. Чака се само Неймар, за да се съберат може би най-скъпите и талантливи нападатели на тази планета. Мнозина спортни журналисти сравниха сегашната ситуация в испанския гранд с компютърната игра "ФИФА 2019", където играчът може да си направи свой отбор, в който да наблъска всички най-големи звезди на световния футбол. И след това да срази компютърната конкуренция.

Възможно ли е това да се случи в реалния живот? Дали наистина концентрацията на толкова гениални играчи е гаранция за бърз и категоричен успех?

Със сигурност феновете по целия свят очакват с нетърпение новия сезон в Примера дивисион и Шампионската лига, за да видят как точно ще ги нареди Валверде всичките диаманти в своята колекция. Да не забравяме, че трансферът на Неймар все още не е факт и като нищо може да пропадне в последния момент.

Босът на каталунците Хосеп Мария Бартомеу предложи всякакви схеми на ПСЖ само и само да върне бразилеца в състава.

Само дето парижани са твърде богати, за да бъдат заслепени от рекордни оферти. От френския клуб отказаха и офертата, включваща много пари и поне двама от топ играчите на испанския клуб.

Колкото повече зациклят пазарлъците, толкова повече ръководството на ПСЖ опитва да примами Неймар с някакъв космически финансов бонус само и само да остане поне още една година на ст. "Парк де Пренс". Ситуацията се променя с всеки изминал ден и едва ли самият Неймар е наясно къде точно ще чуе първия съдийски сигнал от новия сезон.

Дори и да не се осъществи бляскавото завръщане на бразилеца, в "Барса" пак е претъпкано със звезди. А старите хора отдавна са казали, че много хубаво не е на хубаво. Вече се чуват коментари, че толкова много бляскави таланти на едно място може да помогне на "Барселона" да спечели всички купи през следващите 12 месеца, а може и да срине мира в съблекалнята. За нещо подобно се заговори веднага след идването на Антоан Гризман на "Камп Ноу".

Французинът едва ли очакваше да бъде посрещнат с хляб и сол, но със сигурност е бил изненадан от хладното отношение на другите момчета, с които ще трябва да си помагат за вкарването на голове. Бившият ас на "Атлетико" (Мадрид) беше посочен за основен конкурент на Луис Суарес за титулярното място. За полубога Лионел Меси е ясно, че има запазено място в състава, но нататък ситуацията се усложнява.

Суарес, Гризман, Коутиньо и Дембеле настояват, че имат право да играят рамо до рамо с аржентинския гений. За последните двама се говореше, че ще бъдат продадени изгодно, за да бъде финансиран трансферът на Неймар, но това поне до този момент не се случва.

Фелипе Коутиньо още миналия сезон се оплакваше, че не получава достатъчно възможности да покаже истинските си възможности и едва ли този сезон ще бъде по-тих в съблекалнята. Същото се отнася и за Дембеле, който страда от лоша дисциплина, но иначе има качества в излишък и съвсем спокойно може да претендира за своето място под слънцето. С идването на Гризман положението на треньора Валверде се усложнява. Просто няма как всички да играят по едно и също време, колкото и да им се иска на феновете.

По пътя на логиката в титулярния състав ще попаднат най-подготвените в момента, което означава изключително изострена конкуренция, а оттам и напрежение в съблекалнята. В Испания твърдят, че Суарес и Гризман вече са успели да се намразят един друг и дори не се поглеждат по време на тренировка. Със сигурност подобно противопоставяне на силни характери може да нанесе вреди на целия отбор. Със сигурност останалите в съблекалнята очакват реакцията на баш тартора Лионел Меси, от когото зависят много неща в "Барселона".

И ако емоционалните проблеми на звездите в отбора ви се струва слаб мотив за притеснения, то тогава нека поговорим за пари. Ръководството на "Барселона" май се простреля в крака, увлечено да докара най-известните и можещите в състава. Трансферът на Гризман излезе на новия му клуб невероятните 120 млн. евро.

Още 75 млн. бяха платени за звездата на "Аякс" Франки де Йонг. Като прибавим и другите "дребни" харчове, бяха пръснати над 240 млн. евро през летния сезон, а от изходящи трансфери в касата постъпиха около 100 млн. Отрицателният баланс си личи от километър. Ще стане още по-страшно, ако бъде купен Неймар. Но и без тази сделка притесненията на боса Бартомеу са големи. Той някак помежду другото спомена, че се е наложило да вземе заем от 35 млн. евро, за да финансира сделките дотук.

Бартомеу побърза да успокои акционерите, че парите бързо ще бъдат избити от очакваните рекордни приходи през новия сезон, но не всички са готови да проявят оптимизъм. "Барса" със сигурност вече се задъхва да плаща заплатите на събраните на едно място звезди. Миналата година в джобовете на играчите са потънали над 520 млн. евро, което може да разстрои сметките и на най-платежоспособната компания в света.

Сигурно е, че каталунският гранд ще се нуждае от един много силен сезон, в който да спечели всичко, което може да се спечели, да пълни стадиона до дупка, да продава цели контейнери с фенартикули и да подписва нови изгодни договори с рекламодатели, за да излезе сметката. Подобни амбициозни цели носят огромно напрежение върху шефове, треньори, играчи и дори върху байчото, който коси тревата. В "Левски" е далеч по спокойно. А както са казали старите хора - парите не са всичко на този свят.