Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Румъния блокира руска военна доставка на танкове T-72B3 и бронемашини БРДМ-2 за Сърбия по р. Дунав. Русия твърдо отрича и твърди, че военната й доставка е по въздух, в съответствие с двустранно военно споразумение с Белград, и че няма нищо общо с транзит на военни машини по реката.

На свой ред Сърбия обвини Букурещ за нарушаване на Дунавската конвенция, защото е спряла доставката. Руснаците са доставили част от военната техника на Сърбия със самолети – през въздушното пространство на Унгария, чийто лидер Виктор Орбан постоянно се стреми да поддържа много добри отношения с Владимир Путин, твърди "Ди велт". Колко точно са танковете и бронетранспортните машини, не е ясно. Данните са различни.

Скандалът

започна

след като на 26 юли Румъния обяви, че е спряла транспортирането на руско оръжие по Дунав към Сърбия. Доставката включва около 20 използвани, но модернизирани колесни бронетранспортьора от типа BRDM-2 и 30 модернизирани бойни танкове от типа Т-72. "Дар на руския народ към сръбския", съобщи журналистът Борис Калноки от "Ди Велт". Транспортирането на оръжието е блокирано от Румъния въз основа на санкциите на ЕС, наложени на Русия през 2014 г. след окупирането на полуостров Крим.

В Министерството на отбраната на Русия опровергаха информацията за задържането на руската бронетехника, предназначена за Сърбия, съобщи"Интерфакс".

Военното

ведомство

на Руската федерация не е изпращало по р. Дунав никакви съдове за превоз на военна техника за Сърбия, затова всички изявления за задържане на доставка в Румъния са „абсолютна лъжа“, става ясно от съобщението на министерството. В Министерството на отбраната подчертават, че експортът на военна продукция от Русия за Сърбия се осъществява в съответствие с международните правила и в рамките на военнотехническото сътрудничество между Москва и Белград. Междувременно сръбското външно министерство изрази недоволство, че Букурещ е отказал да издаде разрешение за превоза на оръжието по р. Дунав. Белград обвини Букурещ в нарушение на Дунавската навигационна конвенция, като се позова на чл. 27, според който всяка страна по реката може да проверява стоки, минаващи през нейните граници, но не може да спира транспортирането им.

"Съгласно действащите норми, за издаване на лиценз за транзит на военни товари трябва да бъдат изпълнени определени условия. Сред тях е и това, че лиценз може да бъде издаден само от румънски оператор, който може да оказва такива услуги за транспортиране на товара", се казва в документ на румънското Външно министерство. Условията не са били изпълнени, затова съответните органи в Румъния не са могли да издадат лиценз, става ясно още от документа, в който се споменава, че лиценз не може да се издава и поради санкциите на ЕС. "Решението на Съвета на ЕС е част от вътрешното законодателство на Румъния."

Въпреки отказа на Румъния румънският тв канал Antena 3 твърди, че по-рано същата седмица са били доставени танкове и бронетранспортьори в Белград с транспортни самолети. Според медии транзитът е станал през въздушното пространство на Унгария.

Какво каза по този повод сръбският президент Александър Вучич, четете в печатното издание на "168 часа".