Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Наши изселници в Турция са съдействали за арестуването и предаването на българските власти на убиеца на Рейхан Мехмед от шуменското село Вълнари. Той преби зверски с метална щанга, а след това заля с бензин и запали в гориста местност първия си братовчед си през септември миналата година. Мотивът му - да отмъсти за накърненото достойнство на роднината, с чиято съпруга убитият бил в близки отношения.

Съществена роля за залавянето на убиеца, който с месеци се укриваше при роднини в гр. Чорлу, има кметът на селото Ахмед Ахмед, който информира криминалистите къде се намира той. Това научи "168 часа" от разследващи.

Кметът няколко пъти се срещал с изселници в Истанбул и Чорлу, за да ги убеди да разкажат на турските власти за местонахождението на убиеца, с какво се занимава той, след като успя да избяга от България веднага след кървавата вендета.

„ Така беше. Доволен съм, че съдействах за този положителен развой, а с Юзджан да се занимават

компетентните

органи,

тъй като е извършител на страшно престъпление, с което почерни селото ни”, заяви за „168 часа” кметът Ахмед Ахмед. Родителите на Рейхан вече му благодарили.

Наши източници категорично отрекоха, че връзките на полицейски началник в Турция са помогнали за разплитането на сложния и тежък случай.

Напротив, решаващи се оказали активността и мобилизацията сред изселниците убиецът да бъде предаден по-скоро в ръцете на правосъдието.

„Имахме данни, че той пребивава в Република Турция и задействахме процедура по Договора за правна помощ и сътрудничество между България и Република Турция по наказателни дела. Наблюдаващият прокурор издаде европейска заповед за задържането му. На 15 октомври м.г.- 21 годишният Юзджан Лятиф бе привлечен задочно като обвиняем за осъществено умишлено убийство, извършено по особено

мъчителен

за жертвата начин”,

съобщи окръжният прокурор на Шумен Маргарита Георгиева.

Лятиф е направил пълни самопризнания. След задържането му в Чорлу на 30 март т.г. е екстрадиран след четири месеца и предаден на българските власти, според изискванията на турското законодателство.

Какво наказание му наложи Шуменският окръжен съд, четете в печатното издание на "168 часа".