Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Петър Младенов нарежда на проф. Топалов да настани Живков в болница.
Петър Младенов нарежда на проф. Топалов да настани Живков в болница.

Заповедта е на Петър Младенов и Добри Джуров. Те се опасяват да не ги обвинят в ликвидирането му

Шефът проф. Топалов: Притеснявах се колегите от МВР да не му дадат смъртоносно лекарство

Лекари от САЩ и Франция го преглеждат, но не установяват никакви заболявания освен хипертония

Само пет месеца след падането си от власт Тодор Живков е вкаран във Военномедицинската академия, за да не бъде убит. По време на конгреса на БКП през април 1990 г. началникът на ВМА по това време проф. ген. Йовчо Топалов получава височайше нареждане да вкара бившия Първи в болница, за да гарантират живота му.

Лекарят е извикан в една от залите на НДК. Там заварва президента Петър Младенов, премиера Андрей Луканов, министъра на отбраната Добри Джуров, под чиято шапка е ВМА, и главният прокурор Евтим Стоименов. "Те ме попитаха какво е здравословното състояние на Тодор Живков - разказва проф. Топалов пред "168 часа". - Аз им отговорих, че той е здрав за годините си. Страдаше от хипертония, която контролирахме, но ги предупредих, че ако на неговата възраст бъде обременен, никой не може да каже дали няма да получи сърдечни или мозъчни усложнения."

Тогава Петър Младенов казал, че Тодор Живков трябва да се настани във ВМА, за да не ги обвинят, че

"искат да го унищожат физически".

"Наред с това ми наредиха да се консултираме със световноизвестни невролози и кардиолози, които да потвърдят здравословното му състояние - допълва лекарят. - Възложиха ми да посоча специалистите. Попитах ген. Джуров това негова заповед ли е и той потвърди."

Проф. Топалов отговорил, че ще приеме в болницата Тодор Живков само ако получи писмена заповед от главния прокурор. "Следвах съвета на отец Матей Миткалото, който е казал: "Изпълнявай само писмени нареждания, защото нечестивците се отмятат".

Главният прокурор обеща, че заповедта му ще е готова на следващия ден", разказа още бившият началник на ВМА.

Проф. Топалов напуска конгреса на БКП и веднага се заема с организирането на пребиваването на Тато в болницата.

"Тъй като 13-ият етаж на академията бе в реорганизация, решихме той да бъде настанен там - спомня си хирургът. - Колегите от снабдяването съвместно със следствените власти оборудваха половината от клиничното отделение на етажа. Грижите за медицинското обслужване пое Специалното отделение на болницата на МВР - София, а

ние щяхме само да бъдем хотелиерите

Веднага събрах лекарския състав на ВМА и ги информирах за заповедта на министър Джуров и главния прокурор."

Обяснил им, че докторите във ВМА нямат отговорност за пряката грижа за здравето на Тодор Живков като арестант. Но за да го предпази от ликвидиране, заповядал на всички доктори да следят кой колега от МВР болницата влиза при него и какви процедури му прави.

"Наредих им, че ако по спешност дойде лекар от МВР, то преди да му направят каквато и да е инжекция или да му дадат лекарство, да викнат дежурния офицер и сестрата пред него да вземе кръв от Живков - спомня си проф. Топалов. - Да я запечатат в две стерилни шишета, да ги приберат в кабинета и да ме повикат веднага. Защото, ако станеше нещо, поне да не ни държат нас отговорни. Обезпокоих се да не би да му бъде приложена терапия, с която да го ликвидират. Не желаех ВМА да участва в подобни действия."

За щастие не се стига до подобни крайности.

След заповедите проф. Топалов решава да намери специалисти от чужбина, които да прегледат Тато.

"Намерих известния невролог проф. Филдс от САЩ, с когото се запознахме на един от европейските конгреси по сърдечносъдова хирургия - спомня си лекарят. - Той се занимаваше със заболяванията на нервната система и мозъка. Специалните органи организираха всичко около пристигането му у нас. Помолих го да прегледа Живков и да каже дали има нещо противопоказно, което да възпрепятства следствените процедури. Написа, че няма никакви неврологични заболявания, защото всички знаехме, че е здрав.

Не беше като Брежнев например."

По същото време проф. Топалов довежда и двама кардиолози от Франция, които също да прегледат бившия Първи.

"Те установиха, че има само контролирана хипертония, която не е рискова - разказва хирургът. - Тоест Живков си беше напълно здрав. Публикувахме всички тези изследвания в пресата, за да се разсеят слуховете, че той е настанен във ВМА, за да бъде ликвидиран. Идеята беше да му създадем по-добри условия за живот. Смятам, че с тези мерки може би съм помогнал за удължаване на дните на Тодор Живков и съм го предпазил от нежелани инциденти."

Бившият Първи пребивава във ВМА от април докъм юни. След това е изписан и преместен под домашен арест.

Проф. Йовчо Топалов е бил шеф на ВМА по онова време.
Проф. Йовчо Топалов е бил шеф на ВМА по онова време.