Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Виктор Весково до частната си подводница.
Виктор Весково до частната си подводница.

Частният инвеститор изкачва най-високите върхове на седемте континента и достига със ски до Северния и Южния полюс

Човекът, който покори най-високите върхове в седемте континента на планетата и достигна до Северния и Южния полюс със ски, за да стане носител на Големия шлем на изследователите, тази година се превърна и в първия, потопил се до най-дълбокото място в Световния океан.

На 17 май в частната си подводница „Тритон“ той се спусна до 10 928 м дълбочина в Марианската падина, намираща се в западната част на Тихия океан.

Неговият дълбоководен апарат е успял да слезе с 16 метра по-надълбоко от предишното гмуркане (10 912 м) в Падината през 1960 г.

Това е и изобщо третият път, когато хора се спускат до най-дълбоката точка в океана.

Второто екстремно посещение

е на канадския филмов режисьор Джеймс Камерън, който през 2012 г. достигна с подводницата си дълбочина от 10 908 метра.

Всъщност идеята на 53-годишния Весково, който е бивш морски офицер, а сега частен инвеститор, да предприеме експедиция в Марианската падина, идва, след като се сдобива с Големия шлем на изследователите.

За да бъде носител на титлата, той преодолява опасни предизвикателства. Условието е да изкачи най-високите върхове в седемте континента на Земята и да стигне със ски до Северния и Южния полюс.

Весково се отдава с пълна страст на това приключение, като най-трудното за него е изкачването на Еверест. Историята обаче запазва за бъдеща книга, която смята да издаде за цялата мисия. След като покорява върха, се сдобива с титлата през 2017 г. и така се превръща в 66-ия човек носител на шлема.

Това обаче сякаш не му е достатъчно и решава да стане първият човек в света, покорил всички най-високи върхове и достигнал до най-дълбоките места в Световния океан.

Свързва се с екип от изследователи, с който решават да създадат експедиция, наричайки я „Петте дълбини“.

За тази цел обаче трябвало да построят супермодерна подводница, която да може да се потапя навсякъде в океана на рекордни дълбочини.

*Каква е създадената подводница, през какви мисии преминава Весково и цялата му история от детството, четете в новия брой на списание "Космос".