Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Медици крият самоличностите на математически феномени, превърнали се в такива благодарение на срещата им с атмосферното електричество

През лятото на 1994 г. ортопедичният хирург Тони Сикория влязъл в телефонна кабина в Ню Йорк, за да проведе разговор с майка си.

Навън ръмял ситен дъждец. Последвала гръмотевица, а единственото, което си спомня 42-годишният мъж оттогава, е, че светлина излязла от телефона и го ударила директно в лицето.

Очевидците наоколо смятали, че са станали свидетели на поредния загинал от мълния при буря и изобщо не подозирали, че след години той ще стане един от най-добрите класически музиканти в Съединените щати.

Какво всъщност се случва при инцидента? Светкавицата поразява металната телефонна кабина,

сърцето на Сикория спира и той изпада в безсъзнание.

Случайно минаваща медицинска сестра оказва първа помощ на пострадалия. След като е откаран в болница, лекарите твърдят, че шансът му за оцеляване е минимален.

Жизнените показатели на Сикория почти не се долавяли. Единствено се виждали входната и изходната точка на мълнията в тялото. Лицето му било сериозно обгорено, както и левият му крак, откъдето светкавицата излязла.

Противно на дотогавашния научен опит в тази област, ортопедът се възстановява и дори развива странен талант – у него се появява желание да свири на пиано.

“Бяха минали няколко седмици от инцидента, когато осъзнах, че в главата ми се въртеше някаква мелодия, изпълнявана на пиано, която не бях чувал преди – споделя Тони Сикория. – Единственото, което имах като следствие от инцидента, бе кратката загуба на памет и белезите по тялото, които с времето изчезнаха. У мен обаче се роди неистово желание да слушам класическа музика. Това ме накара да шофирам почти час, след като излязох от болница, до най-близкия музикален магазин, за да си купя CD с музика на Шопен.“

Скоро след това 42-годишният късметлия решава да се сдобие и със собствено пиано, на което да изсвири мелодията, обсебила съзнанието му.

Нарича композицията „Молитвата соната“. А след няколко месеца напълно прекъсва кариерата си на ортопедичен хирург и става класически музикант.

Причината е, че след инцидента цели комплексни отрязъци от музикални произведения започнали да „изникват в главата“ на Сикория, докато свирел композиции на други автори, а някои дори сънувал.

„По някакъв начин си внуших, че единствената причина да оцелея е свързана с тази музика – категоричен е феноменът. – Наистина се превърнах във фанатик.”

Така ортопедът започва да се развива в тази област и става изключително добър пианист.

Години наред геният криел какво точно е преживял, но странната дарба го кара да се свърже с лекари, които да го изследват и да се опитат да му обяснят какво точно се е случило с мозъка му през лятото на 1994 г.

*Какви изследвания правят учените и какви са другите случаи на гении, поразени от мълнии, четете в новия брой на списание "Космос".

Тони Сикория в момента е един от най-добрите американски музиканти.
Тони Сикория в момента е един от най-добрите американски музиканти.