Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Дясно кроше, ляво кроше, после пак дясно и пак ляво. Мозъкът на Максим Дадашев се е разтресъл здраво в черепната кутия и е спрял да функционира нормално. Боксьорът губи представа къде се намира и съвсем сваля гарда. Тълпата, разбира се е, е в екстаз. Та кой би пропуснал подобно зрелище. Личи си, че единият от двамата бойци е решил тук и сега да приключи своя съперник.

И наистина го приключва. Завинаги. В продължение на три мъчителни дни организмът на Максим води битка за оцеляване, но сърцето му не издържа. Боксовият свят е в шок от нелепата смърт на изключително популярния в Русия боксьор. Всички се питат дали той не можеше да бъде спасен. Дали намесата на съдията само няколко секунди по-рано нямаше да

спаси живота на един млад човек

Абсолютно същите въпроси си задават и близките на аржентинеца Уго Сантилян, който умира няколко часа след бруталния си сблъсък с уругваеца Едуардо Хавиер Абреу.

След десет рунда жестоки тупаници 23-годишният боец споделя на треньора си, че не се чувства никак добре. "Няма проблем, ще отидеш у дома, ще се наспиш и ще ти мине", успокоява го менторът му, но не се получава така. Сантилян се срива на земята и повече не идва в съзнание. Шокът е пълен, но лошите новини не спират.

Трети боксьор получава тежки удари и е откаран в болницата, за да се бори за живота си. Лекарите правят каквото им е по силите за Кристиан Кастийо, но прогнозите не са оптимистични.

Синът на боксовата легенда Хосе Луис Кастийо получава тежки удари по време на спаринг. Треньорът му го принуждава да се бие едва ли не до смърт, тъй като го очаква трети професионален бой в кариерата и от него се иска на всяка цена да победи, за да защити честта на таткото и да направи богати хората от екипа му.

"Богати" е ключовата дума, която свързва и трите нещастни случая. Съвременният бокс безропотно

сведе глава

пред силата на финикийските знаци

Всички ангажирани със случващото се на ринга са се впуснали в бясна надпревара кой ще се докопа до славата и тлъстата пачка. Алчните мениджъри са готови на всичко само и само да набутат клиентите си на гладиаторската арена, където ще пръска кръв и буквално ще се печатат долари.

Самите боксьори бяха научени да се настървяват като озверели питбули и да сипят заплахи, за да развличат тълпата. А после на ринга да тръгват в атака от първата секунда и да налагат врага, докато имат сили или докато не се намеси съдията. Интересно дали самите рефери на бляскавите галавечери не са получили инструкции да не се намесват ненужно в смразяващите кръвта схватки. Опитният арбитър на подобни кървави мелета може да пусне още няколко зрелищни удара в размазаното лице на единия от боксьорите, преди да спре мача. Именно тези няколко секунди са важни за блясъка на събитието, за рекламодателите и

огромния зрителски интерес

Но са важни също така и за живота на боксьорите.

Два млади живота бяха прекъснати по най-жестокия начин. Любимите им хора скърбят, а белите якички в спорта са се изпокрили зад лозунга: "За всичко е виновен лошият късмет". Смъртта на Дадашев и Сантилян обаче няма как да бъде оправдана със злата съдба. В наши дни е абсолютно недопустимо да има толкова висока смъртност в един изключително популярен, влиятелен и добре платен спорт.

Мнозина специалисти обвиняват мениджърските компании, че се отнасят с клиентите си като с парчета месо, с които се утолява гладът на ненаситната за зрелища тълпа.

Засега жертвите на бруталната надпревара за пари и влияние мълчат. Нито един боксьор не е излязъл с името си, за да разкаже на какво е подлаган от шефовете си в името на успеха. Много от тях със сигурност страдат от случилото се между въжетата.

Психически разбит беше и Субриел Матиас, който нанесе фаталните удари в главата на Максим Дадашев. Пуерториканецът се отказа от 75 000 долара, които трябваше да получи като хонорар за победата си над руснака.

"Качваме се на ринга за доброто на семействата ни и никой не знае колко трудно и сложно е всичко това.

Никой не трябва

да умира,

докато преследва мечтите и целите си. Почивай в мир, Максим Дадашев. Винаги ще имаш моето уважение", заяви тъжният Матиас. Разбира се, в спорта има хора, които едва ли са пролели сълза за загиналите бойци. Напротив, смъртните случаи могат да им донесат изгода. Зрителският интерес ще се покачи рязко, след като за някакви си 500 или 1000 долара можеш да видиш на живо истинска гладиаторска битка, в която само единият оцелява.