Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Годишно бизнесът с трафик на антики генерира стотици милиони печалба

Скулптура на 3000 години се оказва в центъра на международен скандал. Държава с почти 100 милиона население обявява дипломатическа война на най-престижната аукционна къща в света. Министри, дипломати и колекционери се хващат гуша за гуша. Битката е за правата върху статуетка, висока едва 28,5 сантиметра.

Когато я създава преди 3 хилядолетия, древният египтянин едва ли е предполагал колко неприятности ще предизвика неговото изкуство в бъдещето. Творението му някак успява да преодолее бурите на времето и ето че днес предизвиква възхищение и собственическа алчност. За какво става въпрос ли? Нека първо се върнем в миналото. Но не 3000, а само някакви си 97 години назад в историята.

„Смъртта ще посече с крилете си всеки, който наруши покоя на фараона“,

гласи надписът върху глинена плочка, разположена непосредствено до входа. Дори и да си е направил труда да разчете точно този надпис, археологът Хауърд Картър за нищо на света не може да спре своя поход към сърцето на гробницата през онзи 26 ноември 1922 г. Световноизвестният египтолог предусеща, че е на прага на епохално откритие, което ще му запази централно място в историята. Той и останалите членове на експедицията продължават плахо напред в тъмнината, където ги дебнат слава и... смърт.

И ето че светлината на фенерите им вади от мрака помещение, в центъра на което е разположен ковчег от червен кварцит. С помощта на железни пръти тежкият саркофаг е отместен и под него британският археолог открива четири позлатени ковчега, поставени един в друг. В последния е положено тялото на Тутанкамон, който през следващите десетилетия ще се превърне в най-прочутия египетски фараон. И има защо да е така. Животът му е кратък, но вълнуващ. Смъртта му е болезнена и мистериозна. А вечният му покой е украсен с несметни съкровища.

Украшенията от благороден метал, позлатените скулптури на хора, зверове и птици, керамичните съдове, оръжията, макетите на древни кораби и разбира се, прочутата златна маска престояват в мрак и тишина в продължение на десетки векове в очакване на Хауърд Картър. Британският египтолог има щастието да отвори единствената неразграбена от иманяри гробница в Долината на царете. Оттам са изнесени над 5398 артефакта, които впоследствие ще бъдат изложени в музей за 1 милиард долара.

Как се осъществява трафикът на антики в международен план - четете в "Космос".