Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Сергей Корольов
Сергей Корольов

Амбициите на руснака осигуряват неограничено финансиране на германеца в САЩ

В края на войната Сталин вече е осъзнал каква непреодолима свръхзвукова сила с уникална поразяваща мощ представляват ракетите на Вернер фон Браун.

Тогава някой му подсказва, че и СССР може да има такива "играчки", но за целта трябва да извади Сергей Корольов от трудовите лагери на ГУЛаг.

Именно така благодарение на Вернер фон Браун Сергей Корольов е

спасен от лагерите

на смъртта,

където най-вероятно е щял да умре от студ, глад, непосилни усилия и болести.

Неслучайно Сталин избира именно Корольов да отиде в Германия, за да реши кои немски учени да привлече в СССР и да проучи проектите им.

Само година и половина след войната като шеф на екип от нацистки и съветски инженери Корольов разработва копие на немската ракета Фау-2 под името R-1. Корольов бързо се доказва като гениален инженер и скоро немските му колеги трудно го догонват. Руснакът така подобрява творението на Фон Браун, че още през 1947 г.

R-3 поразява цели

на 3000 км

10 години по-късно Корольово прави невъзможното. Създава изцяло нова междуконтинентална балистична ракета, която може да лети на 7000 км разстояние, пренасяйки атомна бомба от над 5 тона.

През това време обаче Корольов не забравя мечтата си. Затова проектира R-7 Semyorka да е хем бойна ракета, хем да служи за пренос на големи товари в Космоса.

Това уникално постижение на Корольов се превръща в световна сензация, която обикаля медиите по цял свят. Научната и военната общност са толкова впечатлени, че дори Никита Хрушчов започва да обмисля вариант да не съкращава финансирането за екипа на Корольов.

По същото време в САЩ Фон Браун е запалил искрата на една голяма мечта - да изпратят спътник в Космоса. Но е направил и следващата крачка - осигурил си е финансиране. Сензационната новина обикаля света мълниеносно. Ситуацията е такава, че Хрушчов, който

иска да спести пари от надпреварата в Космоса, вече няма ход назад. Той е принуден да промени решението си да спре финансирането за Корольов и да му гласува отново щедър бюджет.

Студената война е в разгара си и Хрушчов няма никакъв избор, освен да даде пълен картбланш на талантливия инженер да реализира мечтата си.

Корольов и хората му само това и чакат. Буквално за 50-ина дни те успяват да модифицират последната си бойна ракета в революционния "Спутник 1".

В САЩ с тревога следят работата на гения и наистина не могат да повярват, когато

след още 30-ина дни той прави невъзможното

За този абсурдно кратък срок руснакът успява да създаде шест пъти по-големия "Спутник 2" и да го пусне с кучето Лайка в открития Космос.

Лайка загива няколко часа по-късно, но за Корольов експериментът е успешен, защото доказва, че живо същество може да издържи натоварването - от изстрелването в орбита до липсата на кислород и безтегловността.

За руския инженер това е първият сигнал, че човек също може да се справи с това предизвикателство, и започва да търси варианти как да реши основните технически проблеми.

През това време на Вернер фон Браун също не му е лесно. В САЩ той е принуден да се конкурира с още няколко екипа. Германецът е зачислен към Сухопътните войски, където създава ракетата "Редстоун". Военноморските сили излизат със свой проект - "Авангард", а разработката на военновъздушните е наречена "Атлас".

В Пентагона симпатизират на конкурентните проекти и Фон Браун постепенно изпада от надпреварата. И той обаче също като Корольов не се отказва от мечтата си. Затова прибягва към един почти отчаян ход.

Сближава със сценаристите

на "Уолт Дисни" и ги запалва по идеята за проникването на човек в Космоса. Като хора, които вечно търсят свежи идеи, те се захващат да я развиват с такъв ентусиазъм, че скоро цяла Америка мечтае заедно с Фон Браун.

Защо Америка така катастрофално изостава, четете в хартиеното издание. 

Вернер фон Браун
Вернер фон Браун
Константин Циолковски пръв създава “ракетната формула”.
Константин Циолковски пръв създава “ракетната формула”.
Хитлер е убеден да пощади живота на Фон Браун.
Хитлер е убеден да пощади живота на Фон Браун.
Сталин вкарва Корольов в лагер.
Сталин вкарва Корольов в лагер.