Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

"Напоследък повтаряше, че си отива, а като умре, да изпея църковно песнопение", споделя Даниел Спасов

Най-голямата трагедия в живота е кончината на първородната дъщеря. “Видях я обгоряла и полужива. Това се запечата в съзнанието ми завинаги”, промълвила тя

“Работеше със сърце в ръката и с разум в устата”, обяснява режисьорът Иван Тренев

Някои я иронизирали, че благодарение на снимката с Георги Димитров, е станала известна

Иван Славков й казал: Много си хубава и интелигентна, но си тъпа кифла

Известната тв режисьорка Нушка Григорова, която остана в историята като момичето от снимката с Георги Димитров, е страдала от деменция през последната година.

Освен това от известно време насам е предусещала смъртта си, която според приятелите й се дължала на влошеното й общо здравословно състояние.

Това сподели пред "168 часа" Иванка Антонова, сестра на бившия генерал на УБО Димитър Гръбчев, колежка и близка приятелка на Нушка от БНТ.

"През последната година болестта й беше напреднала - споделя режисьорката. -

Имаше деменция

В началото, може би преди повече от година, беше по-лек стадий, но накрая - в доста изявена форма. Тя се нуждаеше от човек, който да се грижи за нея и да й дава лекарства, но дъщеря й Рада беше ангажирана. Нямаше кой да се занимава с нея и лечение не се проведе."

Други нейни колеги също потвърждават, че в последните месеци Нушка е забравяла, не е знаела какво говори и се е губила.

"Тя имаше нужда от медицински прегледи, но не може човек да бъде здрав с една мизерна пенсия, която не стигаше дори за лекарства - обяснява пред "168 часа" Иван Тренев, режисьор и колега на тв легендата. - Не искам да обвинявам държавата, но при нея всичко накрая се натрупа. Знам, че още от младите си години имаше ниско кръвно, а напоследък и болки в ставите. За съжаление обаче, хора като нея, които са дали живота си за работата, остават понякога забравени."

Истинското имен на Нушка е Станка.
Истинското имен на Нушка е Станка.

Оказва се, че малко преди да почине, Нушка е отказвала да се храни и да се движи. При опит да стане от леглото и да си вземе нещо паднала фатално и счупила става.

"Дъщеря й Рада беше изключително загрижена за нея след инцидента - разказва пред "168 часа" водещият на предаването "Иде нашенската музика" Даниел Спасов. -

Опитваше се да уреди операция,

но лекарите категорично отказаха със становището, че Нушка няма да я издържи. Дни след това почина на 17 юли.

Мисля, че напоследък тя усещаще, че идва краят й. Казваше, че си отива, и ми повтаряше, когато умре, да й изпея църковно песнопение. За съжаление, не успях, защото имах неотложен ангажимент."

Приятелите й смятат, че преди здравословното й състояние да се влоши сериозно, никой не е подозирал, че тя не е добре. Причината е, че никога не се оплаквала нито в личен план, нито в професионален.

"По този повод знам един случай с Иван Славков - спомня си Иван Тренев. - Нушка имала затруднения в работата, но не споделила, а той й казал: "Много си умна, много си хубава, много си интелигентна, но си тъпа кифла"

Това, разбира се, на шега, но точно на място."

Всъщност Нушка Григорова е една от първите режисьорки в БНТ, която завършва и тази специалност. Първоначално учи актьорско майсторство, но не се реализира в тази посока.

Един от малко известните факти за нея е, че истинското и име е Станка, но родителите й са я нарачали Стануша и след това за по-кратко Нушка.

Режисьорът Иван Тренев заедно с Нушка Григорова на Бузлуджа.
Режисьорът Иван Тренев заедно с Нушка Григорова на Бузлуджа.

Безспорно тя оставя следа в режисурата, тъй като се смята за една от легендите за времето си.

Много хора обаче отдават успеха в кариерата й на прочутата снимка с Георги Димитров.

Нушка като бебе заедно с майка си Елисавета, баща си Григор и брат си.
Нушка като бебе заедно с майка си Елисавета, баща си Григор и брат си.

"Когато я видях във вестника, я изрязах и залепих над леглото на детето ми - спомня си Иванка Антонова. - Тогава изобщо не знаех кое е това момиче и дори не я познавах. А моето дете винаги я сочеше и много й се радваше. Не съм допускала, че това е Нушка Григорова. Но после съдбата ни събра и станахме колеги."

Сестрата на бившия генерал на УБО и останалите приятели на Нушка са категорични, че

добрата кариера на режисьор не се дължи на тази снимка

"Това ме дразни, защото аз я познавам в съвсем различна светлина - категоричен е Даниел Спасов. - На моменти дори е имало лека ирония към нея заради този фотос. Със сарказъм й казваха, че ако не я беше гушнал Георги Димитров, какво ли щеше да стане с нея. Но в никакъв случай на това не се дължи кариерата й. Тя имаше качества още от дете, които й помагат да стане добра режисьорка."

Даниел се запознава с нея още през детството си, когато кандидатства за водещ в студио "Пионер". Оказа се, че Нушка Григорова била в комисията и след това - един от режисьорите на предаването.

"Помня я като доста строга, организирана, делова, без всякакъв толеранс - разказва Спасов. - Много се сърдеше, като не си бяхме научили текстовете. След години, когато се върнах в БНТ,

казах, че ме е било много страх от нея

Тя се ужасяваше от това, защото смяташе, че не е лош човек. Всяваше респект."

В професионален план Нушка Григорова се радвала на успехи и награди. Личният й живот обаче е белязан от жестока трагедия. Губи първородната си дъщеря при нещастен случай.

Десислава Попзлатева - от първия брак на Нушка със Златко Попзлатев, учела актьорско майсторство в Московския художествен театър.

По случай успешното си дипломиране младежите направили голямо тържество.

"Запалили бенгалски огън, който възпламенил пердето, до което се намирала Деси - споделя пред "168 часа" Камен Йорданов, колега на Григорова в БНТ. - И тя е изгоряла с него. Не успели да я спасят."

Момичето било с буйна дълга коса, която пламнала за секунда.

“Не са успели да я изгасят

и Деси е имала сериозни изгаряния - допълва Иванка Антонова. - Няколко дни лекарите са я поддържали жива, но накрая тя е починала. Нушка го прие много тежко."

"Ужасът от онзи ден, в който видях дъщеря си обгоряла и полужива, се запечата в съзнанието ми завинаги", беше споделила приживе тв легендата.

Тя признаваше, че дълго време след трагедията не е могла да спи. Затова решава да се отдаде изцяло на работата, за да не мисли за случилото се.

След 1989 г. обаче Григорова изпада в труден период. Обвинена е, че е комунистка, и за известно време я лишават от професионални ангажименти. Въпреки това тя отново пробива.

"Нушка не обичаше да се противопоставя - обяснява Даниел Спасов. - Никога не ругаеше някого. Беше фина и дискретна. Не показваше емоции и не ангажираше хората с личните си проблеми. Спомням си, че заедно направихме филм за Паша Христова и оркестър "София". По време на снимките минахме през гробищата, където са погребани всичките музиканти, и когато си тръгвахме, тя помоли да слезе за малко, но не каза за какво. Постоя на един гроб. Видях след това, че е бил на дъщеря й Деси. Беше плакала, но нищо не каза. Само спомена, че е изключителна болка за нея, но насочва изцяло енергията си към повече работа."

Междувременно Григорова се омъжва повторно за Димитър Георгиев, от когото ражда дъщеря си Рада. Въпреки това остава същата строга и дискретна жена.

"Можете да разберете що за човек е, когато прегледате книгата с автобиографията й - категоричен е Иван Тренев. - Това е скромна малка книжка, в която основното съдържание са имена на хора, събития, работа.

Няма емоционални изблици,

няма театрални похвати, няма художествени възхвали. Само факти. Който може да чете между редовете - ще прочете. Който може да осъзнае - ще е направил крачка напред."

Впечатлен от личността й, Иван Тренев решава да направи филм за Нушка Григорова.

"Обиколихме цяла България заедно и посетихме всички места, на които е била - разказваше за това, което е преживяла - допълва режисьорът. - От нея разбрах, че баща й Григор Цветков е бил първият кмет на кв. "Надежда" в София. Единствената стара къща в този район, където той е изпълнявал длъжността си, е мястото, където цар Борис е идвал и си е оставял коня. Когато баща й починал, Нушка нямала пари за надгробен паметник и случайно човек, който я видял на гроба му, й казал: "Това вашият баща ли е? Той ми помогна много навремето. Аз съм скулптор и ще направя паметника му." Представете си каква добрина в този труден момент."

Това е един от малкото случаи, в които са помагали на Нушка Григорова, защото обикновено отказвала подобни неща. Причината е, че не нарушавала принципите си и точно заради тях се разминава и с работата в Би Би Си.

"Бяха я поканили от телевизията за главен режисьор, но тя отказа - категоричен е Иван Тренев. - Каза, че е българка и ще работи само за страната си."

До края на живота си обаче Нушка

не се примирява с фалша в човешките взаимоотношения

"Не понасяше и имитацията на родолюбие с политическите приплъзвания към силния на деня - допълва Тренев. - Тя стоеше здраво на земята. Свободата да бъдеш "себе си" балансираше на везната с убеждението си "да бъдеш зрънце от зърнестата скала на обществото". Нушка работеше със сърце в ръката, с разум в устата, с обич от краката до главата! Имаше лицеизраз за всяка болка, за всяка усмивка в духовния човешки спектър. Нушка беше дала, преди да вземе. И ще взема – по мое мнение – признание от тези, които я познаваха, които ще я опознават."

Четете още:

Георги Димитров за починалата тв легенда: Нушка има талант, не й пречете да се развива

Прочутата снимка с Георги Димитров.
Прочутата снимка с Георги Димитров.