Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Константин Кавръков е хващан няколко пъти - в Парагвай и във Филипините.
Константин Кавръков е хващан няколко пъти - в Парагвай и във Филипините.

Българин бе наречен Краля на хакерите, защото успял да източи през 2011 г. хиляди долари от сметка на Бил Гейтс чрез фалшива кредитна карта. Тогава силистренецът Алексей Петров Коларов бе на 28 г. Родителите му са разведени. Баща му е бивш полицай, а майка му - украинка.

Той е арестуван от местните власти в хотел в парагвайската столица Асунсион заедно с още трима наши сънародници - Пламен Стоянов Петров (34 г.), Константин Симеонов Кавръков (28 г.) и Мачел Димов Пенчев (23 г.). Те клонирали кредитната карта на основателя на "Майкрософт" и изтеглили от нея хиляди долари.

Хванали ги, когато

се опитали да платят с друга фалшива пластика.

Полицията претърсила стаите на българите и открила десетки подобни подправени карти и около 90 000 долара кеш. Обвинени са в злоупотреби с дебитни и кредитни карти, както и в търговски измами.

Коларов и тримата му съучастници били заподозрени, че източват големи суми от банкомати, още щом стъпили на територията на Парагвай. Полицията започнала да ги следи. Установила, че става дума за карти от много страни и за заблуда групата теглила пари от различни държави.

Четиримата мъже планирали да заминат няколко дни след това в Буенос Айрес. 4 месеца по-рано

в Силистра са заловени няколко местни младежи

при акция на ГДБОП, но тогава имената им са запазени в тайна. Не се знае дали участниците са същите от мрежата на Алексей Коларов.

Срещу него обаче има сериозни обвинения. Според сайта newsinfo.inquirer.net Алексей Коларов пазарувал в ибей за 4 милиона долара - все с пари на американци. Всъщност силистренецът

е задържан и през 2004 г. в София.

Бил Гейтс
Бил Гейтс

Тогава е бил едва 22-годишен. Обвинен е в направа на фалшиви шофьорски книжки, паспорти и евро, които са влезли в мрежата на 25 европейски страни.

Операцията тогава е подготвяна в продължение на 18 месеца, преди Краля на хакерите да бъде заловен. Българските служби са били подпомогнати от американски, полски, шведски, холандски, украински и беларуски колеги.

Заедно с Коларов са задържани още 27 заподозрени в кражба на 1,7 милиона номера на кредитни карти, довела до загуби от 4,3 милиона долара за американски финансови институции.

В София Алексей бе обявен от разследващите полицаи за гений. Някои дори твърдели, че той би бил много заможен, ако работел в Силициевата долина. Казвали, че източвал кредитни карти не за да забогатее, а заради адреналина да прониква в банковите сметки и да тегли от тях.

Вторият от българските хакери - Константин Кавръков, е внук на уважаван прокурор от Стара Загора.

Алексей Петров Коларов е наречен Краля на хакерите.
Алексей Петров Коларов е наречен Краля на хакерите.
След задържането си в Парагвай той отново попада в полезрението на полицията. Този път - във Филипините. През април 2015 г. е

арестуван при опит да изтегли пари

от банкомат

в град Кезон. У него са открити 9 бележки, кредитни карти на различни имена и общо 76 000 филипински песос (около 2700 лв.).

Кавръков е обвинен и за това, че е искал да подкупи арестувалите го полицаи. Предложил им 12 000 долара, но те не ги взели. Властите във Филипините не могли да разберат кога Кавръков е пуснат от парагвайския затвор, кога е пристигнал в островната страна и къде е отседнал. От съобщенията в местните медии не става ясно бил ли е тогава в затвора, или не.

Две години по-късно Кавръков отново влиза в хрониките. Задържан е във филипинския пристанищен град Замбоанга, защото

искал да отпътува

за южния остров Тави-Тави без билет.

При претърсването му открили филипинска шофьорска книжка на негово име и актуална снимка.

Пред близките си Косьо казвал, че живее в София, че се занимава с онлайн търговия и че често пътува до Холандия и Турция. Малко преди да бъде заловен в Парагвай, се обадил на майка си Китанка, като й обещал да отиде да я види в Стара Загора и да й изпрати пари.

Най-младият от групата - Марчел Пенчев, също като лидера й Алексей Коларов е от Силистра. Майка му работи като козметичка. Новината за задържането му в далечната латиноамериканска държава я изненадала. Тя знаела от другия си син, че Марчел е говорил с баща си по скайпа от Варна предната вечер.

Когато заминавал, й казал, че ще е в морската столица заради проблем с компютъра на гаража. А няколко месеца по-рано изгубил личната си карта и шофьорската си книжка.

Четиримата са осъдени на една година затвор, но са пуснати под гаранция, която според медиите не са платили. Затова през 2012 г. са обявени за издирване. През 2013 г. са предадени на международното летище "Силвио Петироси" в столицата Асунсион на американски офицери. След това обаче очевидно пак по някакъв начин поне Кавръков се е освободил, щом като през 2015-а и 2017-а е заловен отново.