Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Вапцаровото слово е много по-силно от неговите палачи и смъртта, подчерта на възпоменанието днес по повод 77 години от гибелта на поета вицепрезидентът Илияна Йотова.

Да убиеш Вапцаров, означава да убиеш вярата в доброто и в човечността, каза тя, цитирана от прессекретариата на президента

Възпоменателната церемония се проведе на лобното място на поета в Мемориал „Гарнизонно стрелбище“ в София.

Вицепрезидентът определи Вапцаров като един от най-големите поети и един от най-големите човеци.

„Смъртта на Вапцаров и неговите другари е един от най-позорните моменти в българската история. Това е неоправдана и необяснима смърт. 77 години въпросът „Защо“ продължава да тегне над българското общество“, подчерта Илияна Йотова. „Защото имаш красиви мечти, вярваш в идеали, имаш идеи, които някой не иска да припознае? Необяснимо е“, изтъкна вицепрезидентът.

„Личността и поезията на Вапцаров пробождат, тревожат, провокират. Той написа истините за човешкия живот откровено и на разбираем език. Думите му живеят не само за българите, те са за цялото човечество“, изтъкна вицепрезидентът Йотова като отбеляза, че поетът е превеждан на 90 езика.

Вицепрезидентът заяви, че днес много се говори за ценности като хуманизъм, социална чувствителност, любов, доброта, честност, свобода. „Често лицемерничим с тези думи и изтриваме тяхното значение. Не бива да допускаме това заради вярата на Вапцаров“, подчерта Илияна Йотова.

Като позорни и недопустими вицепрезидентът определи опитите Вапцаров да бъде оскверняван и заличаван от паметта на поколенията.

„Днес, в XXI век отново има фашизъм, често пъти облечен в красиви думи и криворазбран патриотизъм. Ксенофобията, която залива света, е първата стъпка към фашизма“, подчерта вицепрезидентът Йотова. По думите ѝ трябва да бъдем бдителни и да разпознаваме тези прояви, за да няма „никога повече разстрели на вярата и на душата“.