Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

С отвличания, палежи, взривове и наказателни акции най-голямата група за наркоразпространение в Пазарджик си завоювала името “Монопола”, разкриват полицаи от града пред “168 часа”.

Според ченгета по организация на престъпната дейност разбитата група може да се сравнява като структура и дейност с тази на несебърския наркобос Димитър Желязков-Очите.

Антимафиоти определят “Монопола” от Пазарджик като мултикриминална структура. Според разследващи организацията държи основно разпространението на хероин в региона и контролира наркопазара. Месечната печалба от продажбата на твърда дрога стигала до 50 000 лв.

16 от членовете на бандата са арестувани през 2008 г. след тригодишна разработка на полицията и окръжната прокуратура. Групата действа в дълбока конспирация.

Соченият от разследващи за лидер Стойо Стефанов-Тото и най-приближените му хора не ползват мобилни телефони, установяват ченгетата по време на дългото следене с всички възможни оперативни методи. Ползват чужди джиесеми, когато по изключение им се налага да проведат спешни разговори. Обикновено правят уговорките си на четири очи, за да не бъдат засечени от полицията. Срещат се на различни места и непрекъснато променят адресите на явките си.

В наркоструктурата има строго разделение на нивата и отговорностите.

Босът Тото и сочените от разследващи за негови десни ръце Николай Н.-Баче Вас и Николай Т.-Кадъша не контактуват с пласьорите от най-ниските нива в организацията.

Дребните риби нямат никакъв допир с лидерите. Дори не ги познават. Организацията има ударна група. Според ченгетата тя е със спомагателни функции. Не се занимава с пласмента на дрогата. Задачата на силоваците е да респектират шанаджиите и дребните конкуренти, дръзнали да подбиват наркобизнеса на “Монопола”. Наказанията са глоби, бой, ръгане с ножове, отвличания.

Стига се и до по-драстични наказателни акции. Сгафил наркопласьор е натикан в кола и закаран в гора край града. Там е жестоко измъчван, малтретиран и пребит, установяват ченгетата. По същото време домът му е взривен за назидание. Други дилъри са прободени с нож.

Разследващи свързват няколко взрива на коли и апартаменти с отмъщение на “Монопола” към дребни наркопласьори или конкуренти. Някои от пострадалите се оплакват в полицията, други - мълчат от страх

“Всеки от членовете на т. нар. “Монопол” има документирани престъпления, но те касаят индивида, а не участието в организирана престъпна група. Това беше много трудно за доказване поради дълбоката конспирация в структурата”, обяснява тогава главен комисар Емил Ганчев, директор на ОДП-Пазарджик. Петима от групата вече излежават присъди за наркоразпространение.

В хода на тригодишното разследване показания дават десетки свидетели. Над 30 души разказват пред ченгетата и прокуратурата за дейността на различни нива в “Монопола”. Трима от свидетелите са защитени. От показанията им и доказателства, събрани със спецразузнавателни средства, ченгетата сглобяват сложната картина за структурата и наркобизнеса на “Монопола”. Ченгета дишат във врата на боса Тото.

В началото на май антимафиоти са готови да го арестуват. Той ги надушва. С мръсна газ успява да се измъкне, като по чудо не прегазва участниците в детски колоездачен маратон. Помита огражденията и изчезва от града. Тогава полицаите правят оперативна комбинация.

На Тото е изпратена призовка да се яви в Националния институт по криминалистика и криминология на МВР в София. Викат го за гласова експертиза във връзка с висящо дело за отвличането на турския бизнесмен Мехмед Чакър през април 2007 г. 65-годишният чужденец е похитен в София. Той слиза да премести боклукчийска кофа, която прегражда пътя му, когато е нападнат от маскирани.

От близките му са поискани 5 млн. евро откуп. Преговорите текат цял месец. През това време Мехмед Чакър е държан в различни квартири, вързан с халка за пода. С времето похитителите свалят размера на откупа. В крайна сметка синът на Мeхмед Чакър хвърля сак с 200 000 лв. от влака край пазарджишко село, припомнят разследващи. След получаване на парите пленникът е изоставен с вързани очи в гараж в София. Всеки път, когато похитителите се обаждали, променяли гласовете си с модулация.

Именно предстоящата на 18 май 2008 г. гласова експертиза в НИКК е използвана като примамка за задържането на Тото. Соченият за лидер на пазарджишкия “Монопол” има две изтърпени присъди за други отвличания преди това. Излежава 3,6 г. за похищение над сутеньора Илин Райчев Занчо от Пазарджик. Тото и аверът му Мамута отвличат Занчо, докато прави сутрешния си джокинг в градския парк през 2003 г. Наблъскан е в багажника на мерцедес и закаран на сметище край града, е установено от разследването.

Там престъпниците го карат сам да си изкопае гроб в който ще го заровят, ако близките му не платят 5000 евро откуп. Събитията се развиват светкавично. Отвлеченият звъни на приятел за пари. Информацията стига и до полицията. Посредникът уговаря с Тото предаването на откупа.

Сделката става на зеленчукова борса. С парите Тото и Мамута купуват агне за почерпка. Ченгетата ги спипват, преди да са завъртели чевермето. Сутеньорът е освободен след 24 часа. Идва в полицията побелял с изпадали от напрежението нокти.

Според ченгета Тото прохожда в бизнеса с отвличанията две години по-рано. Предполага се, че тогава работи по поръчка на влиятелен бизнесмен от София.

През 2001 г. соченият от разследващи за лидер на пазарджишкия “Монопол”, Режимчето и Вълчетата отвличат строителния предприемач Славчо Захаринов от Перник. За неговия живот бандата иска откуп 1 млн. лв. Плененият бизнесмен е държан в тайни квартири в София и Пазарджик. 10 дни заложникът прекарва с вързани очи, заключен в банята на бивш полицай в Пазарджик. Похитителите получават 700 000 лв. Захаринов е освободен. Тото е обявен за национално издирване.

Заловен е. Осъден е на една година затвор. Според ченгета отвличанията са спомагателен бизнес за групата на Тото. Никой от арестуваните няма имоти и коли на свое име. Не работят.

“Те живеят като гангстери - карат скъпи коли, живеят луксозно. В града са известни не с имената си, а с прякорите - Тото, Джеки, Бомбата, Баче Вас, Щангата, Косача, Дако, Кадъша. Демонстрират, че са мутри и държат да се знае, че не се шегуват, когато трябва да разчистват сметките си - обяснява антимафиот от Пазарджик. - Основните приходи на групата идват от наркоразпространение, за което сега са обвинени 16 човека от “Монопола”. Тото и най-приближените му отказват да дават обяснения при разпитите. Към освободеното от “Монопола” място на наркопазара вече гледа местен бос от съседен регион, твърдят полицаи. Те го държат под око.