Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Баща на три деца изчезва мистериозно в Италия. 45-годишният Иван Вълчанов-Културиста бяга от Враца заради смъртни заплахи от рекетьори към семейството му.

Сагата на фамилията започва през 2001 г. Оттогава близките на Културиста се губят в догадки. Те не знаят жив или мъртъв е Иван Вълчев.

Пишат жалби до всички български и международни институции. Не са се оплаквали само пред Светия синод.

"Вълчев се издирва от Интерпол и полицията. В непрекъснати контакти сме с италианските колеги, които работят по случая" - уверяват от полицията във Враца.

Историята се заплита

около скъпото "Ауди Авант" на Иван Вълчанов. Културиста внася колата от Италия. Винаги я паркира пред блока си във врачанския квартал "Дъбника". Така постъпва и в деня, когато трябва да прибере от родилния дом съпругата си Веселка и бебето им. Щастливият татко оставя колата на паркинга за няколко минути. Качва се в апартамента си да вземе пелените на бебето. Когато слиза, автомобилът е изчезнал.

Още същия ден рекетьори искат от Иван откуп за аудито. Като техен посредник в преговорите се появява Веселин В. от Враца. По това време в града не е тайна, че той работи за местна хазартна групировка.

"Даваш 3000 евро и си получаваш колата. Имаш жена и три деца, ако гъкнеш пред ченгетата, ще имат много

големи неприятности

- категоричен е Веселин при уговарянето на откупа. Културиста е вбесен от условията. Не за първи път има проблеми с "остриетата" на групировката. Подозира ги и за други посегателства срещу свои коли.

Свързва зулумите с миналото си. Преди да започнат проблемите му, Иван Вълчанов работи около месец като охранител в групировката. Не е осъждан. Попадал е в полезрението на ченгетата покрай криминалния контингент в града, казват от полицията. На работа при хазартаджиите го завежда приятел, с когото тренират културизъм от години.

Въпреки смъртните

рекетьорски заплахи

за живота на семейството му Иван отива в Националната служба за борба с организираната престъпност. Разказва за изнудването. Посочва имена. Антимафиоти уговарят Културиста да даде парите. Обещават престъпниците да бъдат задържани. В операцията са включени и спецченгета от Враца.

Културиста изпълнява указанията им. Дава откупа за колата си на посрединка Веселин. После прибира аудито си от Мездра. Колата е изпотрошена. Културиста хвърля над 3000 лева за ремонт. Очаква рекетьорите да са арестувани. Дни по-късно се уверява с очите си, че никой не е задържан.

"Чувствам се излъган и предаден от полицията. През цялото време аз и семейството ми сме били изложени на риск. Може би ще се окаже, че рекетьорите имат хора навсякъде в полицията", пише Културиста в жалба до тогавашния вътрешен министър в средата на ноември.

Дни по-късно напуска тайно България. Заминава за Италия с познатите си Димитър Р., Виктор Ц. и Анелия Д. Заклева ги да не казват пред никого къде са, защото се страхува от отмъщението на групировката. Четиримата отсядат в с. Вермецо, на 7 км от Милано. Приютява ги

местният свещеник

дон Карло. Той и Културиста се познават отдавна. Духовникът помага с подслон, храна и работа бившия спортист от Враца още при първия му гурбет в Италия няколко години по-рано. Тогава Културиста блъска по строежи в Милано и изкарва добри пари, твърдят близките му. Има намерение да се установи трайно в Италия със семейството си. По различни причини няколко пъти отлага емигрирането.

В критичния момент дон Карло за пореден път приютява беглеца от Враца. Културиста звъни на съпругата си на Коледа. Иван е лаконичен.

Близките му разбират от разговори със съквартирантите, че той е изчезнал на 29 декември. Притеснените родители и съпругата търсят помощ от българското посолство в Рим, Министерството на външните работи и полицията. Подават молби за издирването му.

"Подозирах, че може нещо лошо се е случило. Съмнявам се, че врачанската групировка е замесена в изчезването на сина ми. Те имат хора навсякъде", споделя майката на бившия спортист Пенка.

Тя настоява посредникът от рекетьорската история Веселин В. да бъде разпитан с детектор на лъжата. Подозира, че съквартирантите на сина тайно се прибират

във Враца в началото на 2002 г. Близките на Културиста случайно разбират за това.

Пред майката и съпругата те твърдят, че не знаят къде е Иван Вълчев. Кълнат се, че не са имали проблеми с него в Италия. Роднините на изчезналия подлагат съквартирантите му на кръстосан разпит. Стигат до чудовищен факт - вещите на Културиста са разграбени от приятелите му. Един задига прахосмукачката, друг - печката, а дамата от компанията се прибира с коженото палто. Полицията

конфискува вещите

На 25 февруари италиански карабинери откриват аудито на Културиста на ул. "Балила" в Милано. По номера стигат до търговеца на коли Мазарини. Пред ченгетата той обяснява, че преди време е продал същия автомобил на българин. Твърди, че след сделката няма представа какво се е случило с купувача. Аудито е задържано от италианската полиция като доказателство.

"Търся начин да отида в Италия. Искам сама на място да разбера какво се е случило с детето ми - казва майката на Културиста. - Не мога да продължавам ден и нощ да живея в неизвестност."