Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Изглежда, има шанс най-после да се стигне до разумно решение за столичната къпалня "Мария Луиза" и тя да бъде отворена за граждани. Засега заради нечисти сделки в миналото тя стои затворена в продължение на години и съоръженията в нея се рушат.

Само преди дни стана известен и последният акт от сагата за емблематичния имот в Борисовата градина в София. Мажоритарният собственик на "Парк Мария Луиза" АД изпрати покана до Столичната община и "Софийски имоти". В писмото, което е с копие до СОС и редакцията на в. "24 часа", Николай Проданов, изпълнителен директор на дружеството, посочва, "че комплексът функционално не може да изпълнява предназначението си поради

пълна амортизация на техническите съоръжения". Тъй като е в интерес на гражданите да бъдат предприети съвместни действия, "отново ви приканвам за организирана среща с вас и съответно предприемане на действия за възстановяване на съоръженията с общи усилия", се казва още в посланието, адресирано до общината.

На свой ред председателят на СОС Елен Герджиков обясни пред "24 часа", че през годините е имало срещи във връзка с развитието на къпалнята. "На тях те са споделяли идеи за

инвестиции в огромен мащаб, включващи изграждането на голям комплекс, с което ние принципно не сме съгласни - знаете, че сме категорично против да се строи в Борисовата градина.

Освен това се иска харченето на огромен публичен ресурс без никакви точни разчети и гаранции за публичното ползване", подчерта Герджиков.

А още преди това кметът Йорданка Фандъкова каза, че е възложила цялостен правен анализ на всички имоти в парка, който трябва да предложи решение за всеки от казусите. Тя заяви, че има план как къпалнята да бъде върната на софиянци, без това

да струва десетки милиони левове,

но ще изчака становището на експертите.

От Търговския регистър става ясно, че в момента собственици са "Софийски имоти", Васил Захариев - доцент от Стопанската академия в Свищов, и ирландецът Жан-Кристоф Ги Жак Нивар. Николай Проданов е и в управата на фирма "Волф" на Румен Гайтански.

Лятната къпалня "Мария Луиза" е открита преди 80 години - на 6 юли 1939 г., в Борисовата градина в София . Строена в продължение

на две години,

тя е новата гордост на България.

За целта е избрано прекрасно място - прохладна борова гора в най-високата част на парка.

В присъствието на много граждани са отслужени тържествен молебен и водосвет от протосингела на Софийската митрополия архимандрит Стефан, а честта да пререже лентата се пада на обичания столичен кмет инж. Иван Иванов - главния инициатор за строителството на басейна. Между гостите са

множество министри,

представители на двореца и други официални лица. Неслучайно тогава празничното събитие са уважили и посланиците на големите държави - управляващият американската легация Милард, германският посланик Фон Бюлов, швейцарският - Клапаред, холандският - Де Брау, и др.

Начинанието е символично и за благополучието на държавата в онзи период. Трябва да се отбележи, че за времето си цената на съоръжението никак не е била ниска - 6 705 000 лв., а с допълнителните подобрения и кафе-ресторанта е надминавала сумата от 8,5 млн. лева. Но и моментът за бляскавото събитие изобщо не е случаен. Краят на 30-те години е много добър период за българската икономика и за времето си тя отбелязва небивал възход. Тогава по БВП на човек страната на

изпреварва

редица държави,

които днес по подразбиране смятаме за по-развити. Според статистическите данни с 2967 долара на човек България се нарежда преди Португалия (2323 долара), Полша (2801 долара) и Унгария (2522 долара).

В онези години страната ни е по-добре и от много свои съседи. Румъния през 1939 г. е с едва 27% от българския БВП на човек. През същата година БВП на човек в Югославия е едва 1/3 от българския, а в Турция - само 2/3. Звучи изненадващо, но равнището на БВП на човек в България през 1939 г. е съпоставимо с това в Италия, като разликата е по-малка от 8%. За сравнение, през 2016 г. Италия изпреварва България с около 95%.

На фона на тази статистика се появява и новия градски плаж в столицата. Статия в сп. "Сердика" оттогава дава подробно описание на новата придобивка:

"Къпалнята "Мария Луиза" заема около 40 хил. кв. м всред градския парк; заградена е от изток, юг и север с борова гора, над която към юг се очертава характерният за града силует на Витоша.

Съблекалните са разположени в

два атриума,

за жени и мъже,

свързани веднъж при входа чрез служебните помещения и втори път по-долу чрез кафе-ресторанта. От съблекалните и кафе-ресторанта се отива към басейните през създадените поради неравния терен обширни тераси, от които се открива към запад една от най-хубавите панорами на града".

Според изданието банята е предвидена за

около 5000 къпания

дневно.

"Масовото събличане става в общи съблекални и сменяеми кабини, с общ гардероб по тъй наречения Щутгартски тип, който е въведен отскоро и е особено практичен за места, гдето, поради внезапни бури и др. подобни, става необходимо бързото изземване на дрехите", информира още сп. "Сердика" от 1939 г.

Освен общите съблекални допълнително са били предвидени шкафчета и единични кабини и "във всеки атриум има по 24 корита за измиване нозете и по 8 душа за очистване тялото от прах и пот, преди посетителят да излезе на терасата".

Отделно други 30 душа са разположени до водата и служат само за изплакване. Но най-важното са четирите спортни басейна, които отговарят на най-модерните стандарти за времето си. Големият е с размери 50/25 м и дълбочина от 1,25 до 4,5 м, необходима и напълно достатъчна за скачане от 10 м височина по спортните международни норми. Предвиден е и басейн за хора, които не могат да плуват - 25/20 м, детски басейн - 32/20 м, както и един басейн за малки деца - 20/6 м. Водата за басейните и душовете се взема от градския водопровод, а отоплителна, филтрова и хлорна инсталация гарантират необходимата топлина и чистота. Малко след откриването са доставени и допълнителни пречиствателни съоръжения - два апарата за отстраняване на калоидните замърсявания и един за премахване на водораслите и осигуряване на

"пълна прозрачност на водата"

Трябва да се отбележи, че строителството на плувния комплекс е част от цялостна програма на столичната управа за снабдяването на София с места за къпане.

По онова време София има вече три квартални бани: в квартал "Три кладенци", строена през 1928 г., в квартал "Подуяне" - на стойност над 7 млн. лева, и в "Лозенец" - за над 2,5 млн. Предвиден е строеж на квартална баня към гарата.

А в приветственото си слово към присъстващите кметът Иван Иванов гордо заявява, че ще построи и друг плаж в столицата:

"Мога да ви съобщя, че е започнат вече строежът на втората лятна къпалня в западната част на града, квартала "Коньовица". И с радост трябва да добавя, че признателността си за този втори почин столичното гражданство дължи на Негово Величество Царя, който изказа благородното пожелание, вместо готвения златен прибор като подарък от града по случай рождението на Негово Царско Височество Престолонаследника, да бъде построена една лятна къпалня в "Коньовица" - за нуждите на този заселен с

най-отрудено гражданство

квартал на София. Надявам се следващото лято тази къпалня, която ще носи името на Княз Симеон Търновски, да бъде готова."

И действително този проект също е осъществен, а вече под името "Чайка" къпалнята в “Коньовица” оцелява до края на 80-те години на ХХ век.

В същото време в "Мария Луиза" освен за обикновени слънчеви бани в гората са предвидени и места за игрища за гимнастика и други спортове. Покрай чисто хигиенните и здравни цели, къпалнята служи и за развлечение на софиянци.

Денем и особено вечер кафе-ресторантът с дансинга си и терасите, с хубавия си изглед към осветения от залязващото слънце и електрически лампи град привличат на прохлада голям брой граждани. При тези условия логично и през 40-те години на ХХ век въпреки войната къпалнята

"Мария Луиза" гъмжи от народ

Заради добрите условия, които предлага, в нея се провеждат и държавните шампионати по плуване.

Учудващо, но столичният плаж оцелява и след радикалните промени, настъпили в страната ни на 9 септември 1944 г. По политически причини се сменя само името - "Република", и дори и в най-гладните години софиянци не забравят за ценната придобивка и редовно ходят на слънчеви бани в парка.

"Република" дълго време е основният плаж на София. Голям, чист, евтин, с много сянка от огромните стари дървета, с разнообразие от пясък, пейки, трева за волейбол и футбол, храсти за по-обособени компании, павилиони за лимонада, кифли и кебапчета и разбира се - басейните.